Délmagyar logó

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 14°C | 27°C Még több cikk.

Gepida temető a 47-es mellett

Hódmezővásárhely - Hét sírból álló gepida temetőt is feltártak a régészek Székkutas és Hódmezővásárhely között, a 47-es számú főút felújítása kapcsán, a leendő kerékpárút nyomvonalában. A korabeli szokások szerint a túlvilági útra ételt is temettek a halottak mellé – ezek maradványai is előkerültek.
Több mint 12 ezer négyzetméteren végeztek ásatásokat a szegedi Móra Ferenc Múzeum munkatársai a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum régészeivel a 47-es főútvonal mentén, Székkutas és Hódmezővásárhely között, három lelőhelyen. A munkát – amelyet a főút felújítása és a kerékpárút építése indokol – október utolsó hetében kezdték, és a napokban fejezik be. Több, mélyebben fekvő szakaszon a talajvíz is nehezítette a feltárást. A legnagyobb lelőhelyet, amely közel 10 ezer négyzetméteres, a Móra Ferenc Múzeum munkatársa, Pópity Dániel tárta fel. Négy korszak emlékei kerültek felszínre, a római kortól az Árpád-korig tartó időszakból – adta hírül T. Gábor Szilvia régész, a projekt koordinátora.

– Feltártunk egy római kori településrészletet. Árkok, tárológödrök nyomait találtuk meg. Edények és más eszközök töredékeire is ráleltünk – mondta Pópity Dániel, a Móra Ferenc Múzeum régésze, az ásatás egyik vezetője. Azt is megtudtuk, azon a területen a II–III. században iráni nyelvet beszélő népcsoport törzsei élhettek. A sírjaik nem kerültek elő, a hagyományaik szerint ugyanis nem a településen temetkeztek, hanem távolabb.

Gepida sírokat is feltártak az ásatás során. Fotó: Móra Ferenc Múzeum
Gepida sírokat is feltártak az ásatás során. Fotó: Móra Ferenc Múzeum

– Feltárásunk legértékesebb anyagát egy hét sírból álló, 5. századi gepida családi temető adta, ahol nők, férfiak és gyermekek földi maradványaira bukkantunk. A padkás aknasírok szorosan egymás mellett vannak.

A sírokban viseleti tárgyakat, használati eszközöket és ételmaradványokat találtak. – A szokások szerint ételt is temettek halottaik mellé a túlvilági útra. Három, folyadék tárolására alkalmas edényt is találtunk a koponyák mellett, valamint szárnyasok, halak és kistermetű kérődzők csontjait. Az egyik, gazdag női sírból ezüst fülbevaló, bronz ruhakapcsok, vagyis fibulák, gyöngyök, vadkanagyar, fonáshoz használt orsógomb is előkerült, valamint római érem, csiszoló- és kovakövek, utóbbiakat egy erszényben helyezhették a halott nő mellé. Érdekesség, hogy a gyereksírokat sekélyebbre ásták. Melléjük még ételt sem temettek – tudtuk meg Pópity Dánieltől.

A Székkutas és Hódmezővásárhely között épülő kerékpárút nyomvonalában korai avar kori temető is húzódik, négy sírral. Az egyik, vélhetően 6. századi sírt kirabolták. A régészek felforgatva találták a csontokat. Az ásatás vezetője szerint a rablók jól tudták, melyik sírban vannak értékek.

Hódmezővásárhelyhez közel feltártak egy VI–VII. századi, korai avar kori településrészletet is, házakra utaló struktúrákkal, árkokkal. Egy XII–XIII. századi Árpád-kori telep nyomai is kirajzolódtak. Ez volt az ásatási nyomvonal legintenzívebb régészeti területe. Félig földbe vájt házak alapjaira, árkokra, szabadtéri sütőkemencékre, tárológödrökre bukkantak a régészek.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

4 millió forintnyi adózatlan cigi Hódmezővásárhelyen

8000 doboz adózatlan cigarettát találtak Hódmezővásárhelyen. A megközelítőleg 4 millió forint értékű cigarettát lefoglalták és büntetőeljárást indítottak. Tovább olvasom