Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 16°C | 28°C Még több cikk.

Gömb alakúra nyesték az Epreskert fáit

Hódmezővásárhely - Többen csonkításnak vélik, de a város csak az eredeti művelési mód miatt gallyazta vissza gömb formájúra – ahogy ezt 2–3 éveként szokta – a helyi védettséget élvező Epreskert 224 fáját.
Zaklatottan hívott bennünket több olvasónk is, mondván, „iszonyatos módon megcsonkították" a vásárhelyi Epreskertet, amikor a napokban „letarolták" a fák lombkoronáját.

A helyi védettséget élvező 224 fekete és fehér eperfából álló fasort, amely a piactértől egészen a katolikus temető széléig nyúlik, több mint 120 éves története során már többször ki akarták vágni. Szerencsére ez nem sikerült, a helyi közgyűlés pedig védelem alá helyezte.

Gallyazás után. A szerző felvétele
Gallyazás után. A szerző felvétele

Az olvasóink által csonkításnak vélt gallyazás okáról Ékes József, a polgármesteri hivatal városüzemeltetési csoportvezetője elmondta: a szokásos – legutoljára 2007-ben elvégzett – két-három évenkénti gallyazást végezték el a szakemberek. A fákat eredetileg azért telepítették, hogy selyemhernyókat tápláljanak azok friss hajtásaival. Ezért azokat a kezdetektől fogva úgynevezett fejesfa módban kezelték, így biztosítva a fiatal hajtások utánpótlását. A gallyazásnál ezt az eredeti művelési módot folytatták.

A város egyébként különös gondot fordított az Epreskertre, hiszen ma már régóta nem parkolhatnak a fák alatt a piacra autóval érkezők, illetve a kipusztult egyedeket eddig is rendszeresen pótolták.

Olvasóink írták

  • 1. dodó 2011. január 21. 20:29
    „Ezeket a fákat így kell visszavágni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Diákjaik jelentették a családot

75. születésnapját ünnepelte nemrég Nagyillés Mihály és felesége – a vásárhelyi pedagógus házaspár egész életét a tanítás töltötte ki. Tovább olvasom