Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Gondok a temetőben

Megpróbálja orvosolni a mindszenti önkormányzat a helyi temető problémáját. Kiderült, hogy a sírkert egy részének feltöltése sem igazán oldaná meg a gondot, nincs mit tenni: el kell vezetni a vizet.
A sírkertben – mint arról már beszámoltunk – nagy gondot jelent a magasan álló talajvíz. Tavaly például egy méterrel megemelkedett, ezért egy ideig nem is tudták elvégezni a koporsós szertartásokat. Pedig a jogszabályok szigorításával jelenleg csak két és fél méter alatti talajvíz esetén lehet koporsós temetést végezni. Az üzemeltető Csongrád Megyei Kegyeleti Kft. szerint a kisváros temetőjében ritkán és csak rövid ideig lesz ilyen mélyen a talajvíz, de az is előfordulhat, hogy soha nem húzódik vissza ilyen mélyre.

Időközben az egyik települési képviselő, Kaczor István felajánlotta, hogy saját területéből biztosít földet, mellyel feltölthetnék a sírkert egy részét. A műszaki osztály munkatársai pedig elkészítettek egy tájékoztatót, melyben felvázolják helyzetet. Megkeresték a területi vízügyi hatóság illetékesét, aki a helyszíni bejárás alapján javaslatot tesz a terület vízrendezésére.

A hatóság véleménye azért fontos, mert a befogadó csatorna a töltés lábánál helyezkedik el.

Ugyanakkor elkészítették a temető geodéziai felmérését is. Kiderült, hogy a temető kapcsán csupán a megnyitáskor kialakított első parcelláról és a ravatalozó épületéről létezik telepítési terv.

Megnézték azt is, hogy a sírkerthez közeli, s földdel feltöltött szennyvíztelep fölötti területen a talajvíz szintje egy méter 70 centi, így ha fel is töltik a sírkert szabad részét, a kritikus időszakban akkor is csak korlátozott számban temethetnek. Ezért aztán a vízelvezetéssel tudnák igazán orvosolni a problémát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Továbbra sincs nyilvános illemhely a vasútállomáson

Több mint egy éve bezárták a lepusztult állapotban lévő nyilvános illemhelyet a vásárhelyi… Tovább olvasom