Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 18°C Még több cikk.

Görbe répát és uborkát is árulhatnak

Hódmezővásárhely - Akár 30-40 százalékkal is olcsóbban kínálhatják a görbe sárgarépát vagy uborkát a zöldségesek. Az Európai Unió döntése szerint július elsejétől szabálytalan formájú termények is kerülhetnek a piacra. Vásárhelyen kiderült: a vásárlóknak az íz a lényeg, nem pedig a forma.
– Görbe vagy egyenes, szerintem mindegy. Csak külsőre más, de ízben nincs különbség a sárgarépák vagy éppen az uborkák között – állapította meg érdeklődésünkre Jucháné Idei Krisztina a hétvégén a zöldségesstand előtt. A 32 éves vásárhelyi édesanyát arról faggattuk, hogy ezentúl szabályos vagy szabálytalan formájú termény kerül-e a kosarába.

Július elsejétől az Európai Unió ugyanis eltörölte azt az előírást, hogy csak tökéletes alakú sárgarépát, uborkát (és még kéttucatnyi egyéb zöldséget) árulhatnak a piacok standjain vagy az üzletek polcain. Krisztina elárulta: neki is ez jutott eszébe, amikor a sárgarépák között válogatott. A fiatalasszony eddig is megfőzte a görbe zöldséget is, ha kapott valamelyik ismerősétől.

A görbe uborka is finom – így gondolja ezt eladó és vevő egyaránt. Fotó: Tésik Attila
A görbe uborka is finom – így gondolja ezt eladó és vevő egyaránt.
Fotó: Tésik Attila

A zöldségesstand ládájában egyébként szálegyenes répa és görbe is sorakozott, az uborkák között is akadt szabálytalan. A vevők többsége nem is tudja, hogy változott a szabályozás – osztotta meg tapasztalatát Horvátné Szilvia árus. Szerinte is csak a formájuk más, az ízük nem. A szabályos zöldséget valószínűleg első osztályúként, a görbét pedig másodosztályúként árulják majd. Így ez utóbbi 30–40 százalékkal olcsóbb lehet. Most a tökéletes sárgarépáért kilónként 180 forintot kértek, a szabálytalan viszont 126 forintba is kerülhetne.

Sárgarépát, fehérrépát, burgonyát vásárolt kisfiával Illés Ivett, aki még nem hallott az uniós szabály feloldásáról. Eddig sem foglalkozott a zöldségek alakjával, ezután sem fog, az a lényeg, hogy finom legyen. Az árat sem nézi, ha meg kell venni, akkor mindegy, mennyibe kerül – mondta Ivett.

Egy másik zöldségárus, Balogh Mózesné szerint a jó minőségű termékeket keresik a vevők. Inkább a szabályos formájú répát, uborkát vásárolják. Úgy vélte: náluk nem befolyásolja jelentősen a külcsín az árat. 10 vagy 20 forinttal lehet olcsóbb a csúnyább zöldség, a standjukon azonban még most is csak szabályos répa, uborka kapható.

Olvasóink írták

 • 3. katonaneera 2009. július 13. 19:20
  „Nem is tudtam hogy ilyen szabályok vannak.Pedig már 30éve vagyok termelő.
  Ezt a szabályt is biztosan olyanok alkották meg eredetileg aki csak virágos cserépben láttak földet.
  Mert a természetnek parancsolni nem lehet, hogy egyenesre növelje az a termést.”
 • 2. katonaroca 2009. július 07. 12:02
  „.................magyar árus,magyar uborkával még ha görbe is de a mienk! Az unió meg szánalmas !”
 • 1. qutya 2009. július 06. 21:28
  „Eddig nem is tudtam, hogy az UNIÓ még azt is meghatározta, hogy milyenre nőjön a sárgarépa.
  Még ezek után azt mondják, hogy nincsen diktatúra.
  Itt csak az van. Most Brüsszelből diktálnak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

45 éves Bugyi Antal fehér papírjaguárja

Hódmezővásárhely - Negyvenöt esztendeje rója az utakat nap mint nap a vásárhelyi férfi Trabantja. Tovább olvasom