Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 25°C Még több cikk.

Göröngyös út a könyvtárig

Kőszegfalvi Ferenc vásárhelyi helytörténész annak a Vörös Mihálynak köszönheti, hogy könyvtáros lehetett, aki egykor Vásárhelyre hívta gimnáziumi tanárnak Németh Lászlót. Érdekes előzmények után vált precizitásáról ismert helytörténésszé Kőszegfalvi, aki immár harminc éve kutatja és mutatja be könyvekben a hagyományt.
Kőszegfalvi Ferenc a munka iránti alázatot mesterétől, Kárász Józseftől tanulta. Fotó: Tésik Attila
A napokban köszöntötték munkatársai a vásárhelyi Németh László Könyvtárban Kőszegfalvi Ferencet, aki harminc évvel ezelőtt került a bibliotékába, ahol Kárász József kezéből vehette át – ahogy megfogalmazta – a hagyományok ápolásának feladatát, amelyhez a tények tiszteletére, s a munka iránti alázatra is szükség van.

Kárász József-emlékkönyv

A hat önálló kötetet, köztük a Jeles vásárhelyiek életrajzgyűjteményt, a Kárász József-emlékkönyvet író, szerkesztő helytörténészt mindenki pontosságra és precizitásra törekvő szerzőnek ismeri, aki tudásával a város történetének olyan részleteit is a világ elé tárta, melyek nemcsak a múltat mutatják be, de hozzájárulnak a jelen megértéséhez is. Saját pályájának története azonban kezdetben göröngyös volt, az ő sorsa is tükrözte a korszak zaklatottságát.

Kőszegfalvi Ferenc a helyi közgazdasági technikumban szerzett tsz-könyvelő, vállalati tervező és statisztikus oklevelet, majd a mórahalmi gépállomásra helyezték, onnét a röszkeire került, hogy 1956 októberében hazagyalogoljon Vásárhelyre. Jelentkezett a szegedi egyetem bölcsészkarára, de helyhiány miatt nem vették fel, ezért előbb ideiglenes adóügyi megbízottként dolgozott, majd volt alkalmi munkásként kutyaösszeíró, s oltott tyúkokat is. Egy nap pedig bement a megyei lap akkori vásárhelyi szerkesztőségébe, s újságírónak jelentkezett Rácz Lajos főszerkesztőnél.

– Csak azért nem nevetett ki, mert általában komoly ember volt, helyette adott egy megbízólevelet, s egy szerkesztőségi kerékpárt, mondván: gyűjtsek anyagot. Hazafelé indultam, ám a Csengődi borozónál utolért az eső. Bementem, s így született meg Csengődi ezerjó című írásom, mely már másnap megjelent – mondta. Ám végül mégsem lett újságíró.

A batidai iskolában kapott állást

A katonaság után számfejtő lett az OTP-nél, közben felvették az egyetem magyar–történelem szakára. Az OTP után több helyen dolgozott, majd 1967-ben a batidai iskolában kapott állást. A fogyatkozó gyermeklétszám miatt végül ismét állást változtatott, s munkára jelentkezett Vörös Mihály könyvtárigazgatónál, miután megtudta, Kárász József nyugdíjba vonul. Vörös Mihály, aki annak idején Németh Lászlót is a városba hozta, azonnal felvette.

– Szerencsém volt, én alakíthattam ki a helytörténeti gyűjteményt – mondta Kőszegfalvi Ferenc, aki másoddiplomáját már könyvtáros szakon szerezte. – Amikor odakerültem, a gyűjtemény 1368 könyvből és 512 kötet újságból állt, s mire '99-ben nyugdíjba mentem, 5872 könyvre és 747 kötetnyi újságra duzzadt az állomány. Ezeket darabonként gyűjtöttem össze.

130 cikke jelent meg

Ám nem csak a gyűjteményt gyarapította, hiszen hat önállóan írt vagy szerkesztett helytörténeti könyve mellett társszerzőként írt-szerkesztett további öt könyvet és egy CD ROM-ot, s további ötben munkatársként működött közre. Mellette – többek közt – 130 cikke jelent meg, körülbelül 40 bibliográfiát, repertóriumot készített, de szerkesztett helytörténeti rovatot is. Munkatársa volt a várostörténet második, a készülő harmadik kötetének, s a szintén készülő néprajzi kötetnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tornacsarnokot terveznek az Eötvös szakközépbe

A Gregus és az Eötvös szakközépiskola közös udvarán tervezik felépíteni azt a sportcsarnokot,… Tovább olvasom