Délmagyar logó

2016. 12. 10. szombat - Judit 0°C | 9°C

GPS, mobil és fényképező egy készülékben a mezőőröknek

Hódmezővásárhely - Műholdas helymeghatározóval, fényképezőgéppel és mobiltelefonnal ellátott PDA-kat kapnak a hódmezővásárhelyi mezőőrök, mellyel a tanyavilágban elkövetett bűncselekményeket tudják könnyebben felderíteni.
A tanyavilágban rendszeresen megforduló mezőőrök rendszeresen és többször lefotózzák a tanyákat, az arra közlekedő járműveket, a területen hagyott mezőgazdasági eszközöket és gépeket. Minden egyes kép azonnal egy hatósági adatbázisba kerül a GPS koordinátákkal és az időponttal együtt. Egy bűncselekménynél azonnal visszakereshetők a környékén készült fényképek, így kiderülhet, hogy ki járt arra, milyen járművel és mit szállított vagy éppen mikor bontottak el egy épületet.

Több rablás is történt az elmúlt hetekben Hódmezővásárhely közelében, de gyakoriak a lopások és a szemétlerakások is. A rendőrök mellett a mezőőrök is rendszeresen járják a tanyavilágot, de májustól már fotóznak is. Épületeket, gépeket, arra közlekedő járműveket.

Benkő Zsolt, a hódmezővásárhelyi Mezei Őrszolgálat vezetője elmondta: gyakran előfordul illegális szemételhelyezés, építőanyagok illegális elhelyezése vagy nagyobb értékű falopások, tanyafeltörések, amelyek az emberek biztonságérzetét érezhetően rontják, ezért döntött az önkormányzat arról, hogy május elején minden mezőőr kap egy-egy kézi számítógépet.

Csak Hódmezővásárhelyhez 400 négyzetkilométer külterület tartozik, 8 mezőőr járja ezt a hatalmas területet. A beépített GPS segítségével a központban folyamatosan látják, merre járnak a kollégák.

A mezőőrök ezzel a készülékkel hiteles módon tudják dokumentálni azokat az eseményeket, amiket megörökítenek vele, például az egymás utáni napokon egy autó mozgását, egy tanya állapotát, ezt mind dokumentálni lehet - tájékoztatott Magyar József, a Városellátó és Beszerzési Kht. igazgatója.

A mezőőrök fotói egy központi szerverre kerülnek, innen pedig bármikor lehívhatják a szakemberek. A rögzített fotók hitelesek, így akár még perdöntőek is lehetnek. A nyolc helyi mezőőr jövő héten kapja meg a számítógépeket, melyek beszerzését a hódmezővásárhelyi önkormányzat finanszírozza.

Olvasóink írták

 • 9. cuccos 2009. május 07. 09:27
  „Ájjj:)) Nem való parasztnak csokoládé, mert csak összekeni magát:)))))))”
 • 8. aranka2 2009. május 04. 09:35
  „SP tied a pont!!!!!!!!!!!!!!”
 • 7. JB007 2009. május 03. 17:24
  „Egy PDA nem arra van kitalálva, hogy VALÓS IDŐBEN (tehát, hogy egy központban lássák, merre van valaki éppen). Ez csak ún. tracklogot tud, amit az út végén lehet lekérdezni. Itt a cikkben viszont viszont nem ez utóbbi van megemlítve, ezért bátorkodtam - 5 év meghitt és bizalmas kapcsolatomra hivatkozva a GPS rendszerekkel - megemlíteni, hogy ez nem feltétlen a leírtak szerint megy. Persze lehet állandó adatforgalmat generálva, mobilinternetet használva megoldani külsős programokkal, de ennek a létjogosultságát kérdőjeleztem meg.

  Kezdünk elmenni a cikktől...;-)”
 • 6. Norman_Bates 2009. május 03. 11:57
  „nem 300km hanem 30000, lemaradt pár nulla”
 • 5. Norman_Bates 2009. május 03. 11:11
  „3. hozzászólás flexsnake 2009.05.02. 21:38
  http://hu.wikipedia.org/wiki/GPS
  elég egyértelműen leírja a GPS elv működését
  GPS-vevő!...érted?? már a nevében is benne van, tehát nem GPS-adó-vevő! Elég brutális jel erő kellene ha fel akarnék sugározni egy 300km re lévő műholdig, meg szép nagy parabolatükör ::DDD arról nem is beszélve, hogy totál értelmetlen lenne.
  JB007 valami ilyesmire gondolhatott : http://www.gps-park.com/index.php?categoryID=113
  nyomkövető rendszerek , köze nincs a PDA-hoz”
 • 4. SP 2009. május 02. 22:01
  „Ez így semmi,
  a robotrepülő kimaradt a szalonnás lila hagymás tepertős uzsonnás reklámszatyorból.”
 • 3. flexsnake 2009. május 02. 21:38
  „2. nem alkalmatlan :) Tudod a gps lényege az hogy a készülék jeleket küld fel és annak alapján kapja vissza a saját helyzetét. Ezek fogható jelek.
  Miért nincs az építészeknek gps-ük?
  Mert utálják hallani hogy: -Újratervezés.... :D”
 • 2. JB007 2009. május 02. 17:58
  „A geotagging nem teljesen új, de most már elérhető árú eszközök vannak hozzá.
  A mezőőrök nyomon követését viszont nem értem. Egy GPS vevővel szerelt PDA tudtommal alkalmatlan erre a feladatra, jeladót viszont külön azért beszerezni, hogy egy központban figyeljék, merre járnak pénzpocsékolás. Ilyet eddig utazó ügynököknél, futároknál láttam csak, ez általában azt jelenti, hogy a főnök nem bízik az embereiben.”
 • 1. 620829 2009. május 02. 16:41
  „Ez így kevés.Adni kéne nekik tűt is, hogy kereshessék a szénakazalban,miután a 10-15 fős támadócsapattól megijedten elfutnak és visszatérnek a lábnyomukat analizálni.
  EZ ÍGY SZART SEM ÉR.tISZTELT HÁZBAN KÉNE EGY NORMÁLIS DÖNTÉS A BÜNTETÉSEK KISZABÁSÁRÓL.....1 HÉT ALATT ÍTÉLET,LÁNC ÉS KENYÉR VÍZ HA DOLGOZIKJ, HA NEM AKKOR AZ SEM-DE AMI KÉNE JOGKÖR E SZEGÉNY PÁRÁKNAK,,,,MERT EZ ÍGY ÖNMAGÁBAN SEMMIRE SEM JOGOSÍTJA FEL ŐKET, ÉS NEM TUDNAK ÉRVÉNYT SZEREZNI SEMMINEK!ÉRTELMETLEN IDŐ ÉS PÉNZ POCSÉKLÁS!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Riasztópisztollyal fenyegetőzött egy fiatalember Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Egy gáz-riasztó pisztollyal fenyegetőzött egy fiatalember pénteken késő este… Tovább olvasom