Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Gregus szobrot avattak Székkutason - galériával

Székkutas - Péntek délután avatták fel a község alapítója Gregus Máté szobrát, a "homoki apostol" születésének 150-dik évfordulója előtt tisztelegve.
A nagyszámú helybéli részvételével rendezett ünnepségen Szél István polgármester méltatt a az 1861-ben Vásárhelyen született községalapító tevékenységét, aki 16 hold gyenge minőségű, tanya nélküli szikes földet örökölt szüleitől, s birtokát kemény munkával, rátermettséggel és szorgalommal élete végére ötszörösére növelte, négy tanyája mellett hengermalmot, pálinkafőzőt épített. Önműveléssel szerzett tudását felhasználva minta gyümölcsöst hozott létre, s előbb két, majd több munkás alkalmazott, szigorú gazdaként. 1893-ban megalapította a Pusztakutasi Olvasókört, fogyasztási és értékesítő szövetkezetet hozott létre, kiharcolta a várostól az állandó közigazgatási kirendeltséget, az orvost, a piactartás jogát, az államtól a postát, a vasutat. Kezdeményezésére és közreműködésével létesült villanyvilágítás, épült új iskolaépület, templom, Simándi Béla tanyai tanítóval pedig megszervezte a népi írók híres 1935-ös vásárhelykutasi találkozóját.

Szoboravató Székutason. Fotó: Korom András

Lázár János országgyűlési képviselő beszédében hangsúlyozta: Gregus Máté paradicsomot teremtett, s azt megosztotta a többiekkel, ezért posztumusz Kossuth-díjat érdemelne. Fazekes Sándor vidékfejlesztési miniszter pedig olyan mintagazdaként jellemezte, akit ma is példának lehet állítani a többi gazda elé.

Gregus Mária a népes család nevében köszönte meg, hogy a kutasiak a művelődési ház előtti parkban szobrot állítottak a faluszervező ősnek.

Olvasóink írták

  • 2. Cedrus 2011. szeptember 27. 13:47
    „Személyemben nem csak helybéliek voltak a színes programmal tűzdelt szoboravatáson. Amit nagyon hiányolok e-cikkben, Gregus Máté bronz mellszobrának alkotóját, Lantos Györgyi szobrászművész nevét meg sem említik.”
  • 1. papika56 2011. szeptember 26. 14:03
    „Gregus M. egész életében a közösség javát szolgálta. A mostani vezérkar , ov. és bandája meg az elmúlt 21 év politikusai csak saját zsebbre dolgoztak ! és tönkre tették az elődök munkáját !!
    Mennyivel jobb volt a lehetőség 1890-es években , az emberek nagyon megváltoztak , se egymás,se a munka tisztelet sehol . Nagyott fordult a világ --csak nem jó irányba !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Épül az új sétálóutca Hódmezővásárhelyen

Rakják a díszburkolatot, és a páratlan oldalon nemsokára be is fejezik a munkát a Dr. Rapcsák András utcán Vásárhelyen. Tovább olvasom