Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 17°C | 26°C Még több cikk.

Gumicsont lett Havránek összeférhetetlenségi indítványa

Ott folytatták tegnap kora reggel a vásárhelyi képviselők, ahol a múlt héten abbahagyták: kétórás vitát váltott ki Havránek Ferenc összeférhetetlenségi indítványa a közgyűlésben, előrébb mégse jutottak. A fideszes képviselők szerint Havránek célja a lejáratás, a munkáspárti képviselő azt mondta, ő csupán azt szeretné, ha elveket mondana ki a közgyűlés.
Molnárné Kecskeméti Rita képviselő szerint aljas módszerekkel sározzák be családtagjaikat. Fotó: Tésik Attila
A strandi öltözők építésében vett részt a Laminált Kft., amelynek résztulajdonosa Rárósi Imre fideszes települési képviselő. A tegnapi ülésen ő maga mondta ezt el, hozzátéve: a cég nem az önkormányzattal állt kapcsolatban, hiszen a Hód-Strand Kft. volt a beruházó. Ezt Havránek Ferencnek mondta Rárósi, a munkáspárti képviselő által kezdeményezett összeférhetetlenségi indítvány vitájában. A fideszes képviselő részletezte: a Laminált Kft. pályázott a munkára, közel másfél millióval olcsóbb ajánlatot adott a többi cégnél, de a rövid határidő miatt még két vásárhelyi vállalkozást is bevontak a munkába. Molnárné Kecskeméti Rita, a másik megnevezett úgy vélte, a legaljasabb módszerekhez nyúlt Havránek Ferenc azzal, hogy besározza a családtagjaikat.

Ő is elmagyarázta, hogy annak idején a kórház kereste meg vállalkozó édesapját, miután az előző beszállítónak nem volt megfelelő engedélye, s a gorzsai húsüzemtől kértek segítséget. Az idő közben kiírt közbeszerzési eljáráson viszont már nem vett részt a húsüzem – idézte fel a fideszes képviselő. Hegedűs Lajos fideszes városatya arcátlanságnak tartja, hogy a családtagjai szenvedjenek azért, mert települési képviselő lett. Mint mondta, nyílt pályázat után, egyhangúlag szavazva döntötték el a képviselők, hogy fia, Hegedűs Zoltán irányítsa az ipari szakképző kht.-t, és veje, Nagy Szabó Gábor vezesse az Ipari Park Kht.-t. Mindezt pedig Havránek is megszavazta. Akkor miért nem volt ellenvetése emiatt? – tette fel a kérdést Hegedűs.

Vita a honlap frissességéről

Szeli Ferenc képviselő jelezte, hogy elégedetlen a városi honlap frissességével, a jelzett 11 nyomtatványból csak egyet sikerült letöltenie, sőt a legfrissebb helyi rendeletet is igencsak réginek találta már. Lázár János utasítására Korsós Ágnes jegyző irodájában ellenőrizte a helyzetet, ám azt találta, hogy minden nyomtatvány elérhető, s valamennyi helyi rendelet a legfrissebb változatban áll az érdeklődők rendelkezésére. Lázár János hétfő reggelre írásbeli jelentést kért, a helyzet tisztázása érdekében. A testület módosított több alapító okiratot, újabb 1378 kérelmezőnek adott tiszteletbeli polgári címet. A jövő csütörtöki ülésre meghívták az orvosi ügyeletet február 1-jétől ellátó Panacea 2000 Kft. ügyvezetőjét. A közgyűlés tulajdonba adta az Észak utca 90–92.-ben élőknek az ottani lakásokat.

A munkáspárti városatya úgy vélte, főbűnösként akarják pellengérre állítani, pedig nem tartja szerencsésnek, hogy Lázár János polgármester felkérésére meg kellett mondania, kikre gondolt, amikor az összeférhetetlenségi indítványt megfogalmazta. Nem állítja, hogy ez esetekben jogtalanság történt, csupán azt szeretné, ha a közgyűlés állást foglalna a kérdésben. Elvekről beszélt, melyeket szerinte meg kell fogalmazni.

A közel kétórás vitában felmerült az is, hogy miért csak a fideszes képviselők kapcsán boncolgatják e témát: hiszen Szeli Ferenc szocialista képviselő volt, amikor a Városellátó Kht. tanácsadójaként dolgozott, s így szintén szerződéses munkaviszonyban állt az önkormányzattal. A szocialista városatya erre elmondta, gondok voltak a kht.-val, s valóban, két és fél hónapig ott munkálkodott, melyért 120 ezer forint bruttó fizetést kapott.

„Ne nézzenek már hülyének, mindez politikai indíttatású lejáratás" – vélte Lázár János. A megnevezett képviselőkkel kapcsolatban mindenképpen állásfoglalást kér az összeférhetetlenségi bizottságtól. Egyetértett azzal, hogy a képviselők tartózkodjanak az önkormányzati gazdasági kapcsolatoktól. Ezzel összefüggően etikai normákat is megfogalmazhatnak az önkormányzati választások után. A családtagokkal kapcsolatban viszont nem fogadja el azt, hogy tehetséges fiatalok azért ne pályázzanak, mert képviselő a hozzátartozójuk. A vita végén Korsós Ágnes jegyző megjegyezte: miután az összeférhetetlenségi törvény ezeket a viszonyokat szabályozza, ezért a határozat jogszabályba ütközne. A közgyűlés végül nem is fogadta el a határozati javaslatokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kishomok összefogott Gólyáért

Húsz esztendeje súlyos balesetet szenvedett a vásárhelyi Székely Ferenc, azóta se állása, se… Tovább olvasom