Délmagyar logó

2016. 12. 04. vasárnap - Borbála, Barbara -5°C | 4°C

Guszti könnyen megtalálja az elveszett fiatalokat

Elkóborolt gyerekeket, Nagyfáról megszökött rabokat is felkutatott már a vásárhelyi rendőrkapitányság nyomkövető kutyája. Augusztó, azaz Guszti a megye egyetlen nyomkövető négylábúja, amúgy barátságos, sőt gyermekszerető eb. Kotormán Ferenc nyomozókutya-vezető naponta két órát „trenírozza", hétvégenként pedig hazaviszi a családjához.
Összhang. Guszti és Kotormán Ferenc: igazi csapatjátékosok. Fotó: Tésik Attila
Augusztó – vagyis ahogy a gazdája hívja: Guszti – ránézésre semmiben sem különbözik egy hétköznapi németjuhász kutyától. Pedig Guszti minden, csak éppen nem hétköznapi, hiszen a vásárhelyi rendőrkapitányság állományába tartozik, mégpedig nyomkövetőként. A barátságos és – Kotormán Ferenc nyomozókutya-vezető szerint – gyerekszerető kutyus számos bevetésen vett már részt, nem is akármilyen sikerrel.

Megtalált eltűnt gyermekeket, de rablók nyomára is vezette már a rendőröket, ugyanakkor a praxisában szökött rabok felkutatása is szerepel. Egy szegvári tanyából elkóborolt gyerekeket például kilenc kilométerre az otthonuktól találta meg Guszti, s ez azért is nagy teljesítmény tőle, mert a kétévenkénti alkalmassági vizsgáján külterületen 2 kilométerig, belterületen pedig 1 kilométerig kell felkutatnia a keresett tárgyat – tudtuk meg Kotormán Ferenctől. De néhány óra elteltével megtalálta azokat a rabokat is, aki évekkel ezelőtt Nagyfáról szöktek meg.

Az ötéves németjuhász egyébként teljesítőképessége csúcsán van. Annak idején az Országos Rendőr-főkapitányság dunakeszi kiképzőbázisán esett túl a kötelező gyakorlatokon. Mindezt Kotormán Ferenccel együtt csinálta végig, hiszen nagyon fontos, hogy a kutya elfogadja gazdájának. Ha nincs meg az összhang, akkor a csapatmunka sem sikeres, s az ebet máshoz osztják be. A vásárhelyi kapitányság főtörzsőrmestere naponta két órát foglalkozik Gusztival. Ilyenkor gyakorolják a nyomkövetést, az őrző-védő-, valamint a fegyelmező gyakorlatokat. Ferenc azonban hétvégenként sem válik meg a kutyájától, ugyanis hazaviszi a németjuhászt.

A kisfia és a kislánya is odáig van Gusztiért, sőt még a felesége is – meséli a főtörzsőrmester, aki egyébként a megye egyetlen nyomkövető kutyájának a gazdája. Ezért aztán Guszti nemcsak Vásárhelyen, hanem más településeken is kisegíti a rendőröket, ha úgy adódik. Igaz – jegyezte meg Kotormán Ferenc –, manapság azért változnak a bűnözési szokások. Ezt erősítette meg Paksi Zsolt, a vásárhelyi rendőrkapitányság bűnügyi osztályának vezetője is. Nem kerékpárral vagy gyalog járnak már a bűnözők, hanem autóval, így a kutyának nem könnyű a dolga. A kapitányságnak egyébként van egy járőrkutyája Székkutason, Mártélyon pedig robbanószer-kereső kutyát tart a körzeti megbízott.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Álomutazást nyert cégétől Kovács János

Tizenöt év alatt csak egyszer tudott hosszabb időre elutazni a békéssámsoni Kovács család. A… Tovább olvasom