Délmagyar logó

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -4°C | 4°C Még több cikk.

Gyakran csónakkal mentek iskolába

A belvíz Pásztor Ferenc számára nem újdonság: 1942-ben a szülei őt is csónakkal vitték a csajági tanyai iskolába. Felesége a hatablakiban tanult, egy közös szüreti bálnak köszönhetik, hogy megismerkedtek. Most az egykor Vásárhely határában állt tanyai intézmények diákjainak találkozóját szervezik.
Pásztor Ferenc és felesége a szomszédos tanyai iskolában tanult Fotó: Schmidt Andrea
Pásztor Ferenc mind a nyolc osztályt a csajági tanyai iskolában járta ki, ahová szülei 1934-ben íratták be.

– Nagy iskola volt, mi hetvenöten jártunk egy csoportba, egy tanítóhoz, mégpedig Koncz Ernőhöz. Később persze szétválasztottak bennünket, azaz, a diáksereg fele délelőtt, míg másik fele délután járt – árulta el Feri bácsi.

A tudományt azonban nem adták ingyen, hiszen – mint meséli – ugyancsak másfél kilométerre laktak az iskolától, ám időnként meglehetősen kalandos körülmények között jutottak el oda. A gumicsizma ősztől-tavaszig le sem került a lábukról, az 1940–42-es nagy víz idején pedig ladikkal hordták iskolába a szülők a gyerekeket. Máshogy ugyanis nem lehetett.

Pásztor Ferenc felesége, Csanki Julianna a szomszédos hatablaki iskolában kezdte tanulmányait, az első osztályt ott járta ki, majd szülei beíratták a csomorkányi templomrom melletti egykori iskolába. Ezt azért tették, mert az ugyan egy kilométerrel messzebb volt a tanyájuktól, de az oda vezető csapás jobb állapotban volt, s hét testvére is itt tanult. 1949-ben pedig már Vásárhelyre adták a nagymamához, így a 7–8. osztályt a Szent István téri leánygimnáziumban végezte el.

Az egykori csajági iskola diákjai első találkozójukat 1993-ban, negyven évvel ballagásuk után tartották, jobb híján a vásárhelyi Csúcsi Olvasókörben. A hatablakiak pedig négy esztendővel ezelőtt rendeztek elsőként találkozót.

A házaspár mesélte, nem volt könnyű tanulniuk, hiszen már kisgyermekkorukban kijutott nekik a tanya körüli munkából, a liba- és a tehénpásztorkodásból.

– Azért tartjuk együtt a két iskola találkozóját, mert ott kezdtük a báli életet annak idején – mondták. A két iskolában, az ott működő olvasókörök tartottak bálokat, de rendeztek színdarabokat is. A két kör támogatta egymást, így mindenki ismert mindenkit. Feri bácsi és felesége is egy ilyen szüreti bálon találkozott, még 1954-ben.

– Arra számítunk, hogy most szombaton délelőtt 10 órakor a székkutasi Új Élet Tsz ebédlőjében kezdődő találkozónkon is száznál többen leszünk – mondták. A házaspár hozzátette: sajnos a két iskola egykori diákjainak száma évről évre fogy.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Roham tanévkezdés előtt

Jövő csütörtökön kezdődik az újabb tanév. A családok egy része Vásárhelyen is az utolsó napokra… Tovább olvasom