Délmagyar logó

2017. 04. 28. péntek - Valéria 13°C | 23°C Még több cikk.

Gyerekek gyógyulásában segítenek a vásárhelyi ebek

Hódmezővásárhely - Daganatos gyerekek gyógyulásában segít Vahúr, a vásárhelyi magyar vizsla Németországban. A ma már terápiás kutyus sintértelepen várt elaltatásra, mielőtt a Konrad Lorenz Természet- és Állatvédő Egyesülethez került. Társai még nem kerültek ki a német Marika Emich kezei közül, aki naponta több órát foglalkozik velük egy Vásárhely környéki tanyán.

– Ebben a ruhában nem tanácsos a kutyák közé menni, nagyon összeugrálják – fogadott Marika Emich azon a Vásárhely környéki tanyán, ahol a helyi Konrad Lorenz Természet- és Állatvédő Egyesület által megmentett, bántalmazott ebeket tartják. – Inkább kihozom a kutyusokat – ajánlotta az asszony. A 25 kutya között több olyan is van, amelyekkel az 50 éves pszichológus naponta órákat foglalkozik külön, hogy aztán beteg kisgyermekek pajtásai lehessenek – Németországban.

Gyerekek gyógyulásában segítenek a vásárhelyi kutyák. Fotó: DM/DV
Gyerekek gyógyulásában segítenek a vásárhelyi kutyák.
Fotó: DM/DV

Adományokból

Kerner Katalin főként adományokból tartja fenn a Konrad Lorenz egyesületet. A telephelyeiken mintegy 250 kutya van. Azt mondta, Vásárhelyen rajtuk kívül még egy állatvédő szervezet, a Hódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesülete működik, de nincs közük egymáshoz. Külön utakon járnak, ezért sem szeretné, ha összetévesztenék a két szervezetet, amire már volt példa – tette hozzá.

Marikának állatvédőként minden álma az volt, hogy kutyákkal foglalkozzon. Ezért költözött 1,5 éve férjével Frankfurtból Vásárhelyre, Kerner Katalinnak, a Konrad Lorenz egyesület elnökének invitálására, aki évek óta Németország és Magyarország között ingázik. Ő vásárolta a házaspárnak a tanyát is.

– Szegénykét úgy összeverték, hogy a hátsó két lába lebénult – mesélte Katalin a Pray nevű kutyáról. – Imádják a halmozottan sérült gyerekek, amikor meglátogatják. Ronyát és Tenyát, a két huskyt is Marika képzi, a vak Nexussal szintén külön foglalkozik. Korábban hányatott sorsuk volt. Segítettünk rajtuk, nemsokára pedig ők segítenek majd a gyerekeknek a gyógyulásban. A kutyusokon jól látszik, milyen okosak, értelmesek. Marika az alapokra tanítja meg őket, azután Németországban folytatódik a kiképzésük – magyarázta Katalin.

Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

A Vásárhelyről elkerült Vahúr – a sintértelepen elaltatásra várt –, a magyar vizsla már Németországban, egy gyermekklinikán dolgozik. Úgy járkál a kórtermek között nyakában egy vörös kereszttel, mintha orvos lenne – jegyezte meg mosolyogva Katalin. – Nem csak abban segít a daganatos gyerekeknek, hogy könnyebbé, elviselhetőbbé teszi a gyógyulást, a kórházban töltött napokat. Hihetetlenül érzékeny szaglásával azt is megállapítja, hogy az elé tett, levett minták, tesztek közül melyikben találhatók daganatos sejtek – magyarázta Kerner Katalin.

Miért Németországban próbálnak segíteni? Itthon nem szívesen fogadják, még az oktatási intézményekben sem a kutyákat, nemhogy egy kórházban – válaszolta. Németországban várják, számítanak különleges tudásukra. Addig azonban nem kevés gondozást, törődést igényelnek.

Olvasóink írták

  • 2. izuka01 2013. június 04. 21:01
    „Keves Kata/Konrad Lorenz!
    Miért úgy van ez a cikk megírva mintha neked közöd lenne Marikáékhoz vagy bármi máshoz ami a kutyákkal a tanyán történik? Jaaaa igen a reklám érdekében bármit! Undorító dolog amit művelsz reklámozd a Konrad Lorenz-t mert azt te vezeted de egy biztos neked a tanyához semmi közöd csak papíron! Hol vagy amikor a kutya beteg vagy éhes??? Te vettél nekik tanyát??? Mivan??? Akkor miért és fizetnek albérletet utána??? Lehet hadakozni h hazugság az egész és h mocskolom a neved de csak az igazat irom! Ez a két szerencsétlen ember na azok emberek azok a kutyáért teszik amit tesznek nem pedig a pénzért!”
  • 1. kata1026 2013. június 04. 18:42
    „A cikkben téves információt közölnek. Közel 20 éve működik Kishomok Vajnai utcában, a Mázli Állatotthon. ahol jelenleg kb.130 kutya és 50 cica él békességben. A Konrád Lorenz ettől az állatotthontó is elhatárolódik, kíváncsi lennék miért.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újjáépítik, amit a szerbek leromboltak

Megérkeztek az összetört székek helyett az újak a vásárhelyi Gyarmati Dezső Sportuszodába. Tovább olvasom