Délmagyar logó

2017. 05. 01. hétfő - Fülöp, Jakab 5°C | 20°C Még több cikk.

Gyerekek, séta és kutyusok

Hódmezővásárhely, Mártély - Gyerekek sétáltatják vasárnaponként a Bogáncs-tanya kóbor kutyusait. A Konrad Lorenz Egyesület menhelyén 71 eb él, aki szerető gazdira vár.
"Érzed ezt a jó kutyaszagot?" – kérdezte az autóból kiszállva Tóth Lilla tegnap délelőtt a Mártély határában lévő Bogáncs-tanyán. A 14 éves lány örömmel sétálgatott a kennelek között, simogatta a menhely kutyáit. Nem csak ő érkezett önkéntes sétáltatónak a tanyára. A vásárhelyi Viski Lili már második vasárnapját tölti az állatok között.

– Megint Pityut szeretném sétáltatni – jelentette ki határozottan a 9 éves kislány. Néhány perc múlva már érkezett is a fekete puli pórázon. Kiderült: nincs saját kutyusa, de nagyon szeretne egyet, mégpedig a menhelyről. Édesanyjától, Csordás Anikótól megtudtuk: bérházban élnek, így a kedvenc örökbefogadásával még várnak. Kiss Gábor viszont már ki is nézett egy kölyköt, amelyet haza szeretne vinni. A 12 éves fiú már négy hete rendszeresen kijár a Konrad Lorenz Egyesület tanyájára. Egy zsemleszínű tacskót, Pöcit viszi sétára.

Önkéntesek szeretgetik a kidobott kutyákat az állatmenhelyen. Fotó: Tésik Attila
Önkéntesek szeretgetik a kidobott kutyákat az állatmenhelyen.
Fotó: Tésik Attila

Lehet válogatni a kutyusok között, hiszen jelenleg összesen 71 eb otthona a menhely. Marton Eleonóra, az egyesület alelnöke elmondta: azért szervezik az önkéntes napot, hogy az állatok gazdára találhassanak. Nagyon nehéz ugyanis jó helyet szerezni a kóbor ebeknek. Még Németországban is próbálnak szerető gazdit találni. Az egyesület elnöke, Kerner Katalin 24 éve él Nürnbergben, ő keresi kint a megfelelő családot a jószágoknak.

– Ott jobban a szívügyüknek tekintik a kutyusok sorsát az emberek, mint Magyarországon. Egyetlen kóbor ebet sem lehet látni az utcákon. Itt meg ha megunják őket, egyszerűen kiteszik az utcára – állapította meg Katalin. Előfordult, hogy nyolc kölyköt dobtak ki a csatornába. Egyik tagjuk vette őket magához, kétóránként cumisüvegből eteti őket.

Táp támogatásból

Az egyesület adományokból igyekszik fenntartani magát, ugyanakkor az elnök saját pénzéből is segíti a munkát. Kell a támogatás, mert a kutyák hetente 140 kiló tápot esznek meg.

Olvasóink írták

  • 1. _palla_ 2009. szeptember 21. 11:52
    „Ez igaz: Németországban és Ausztriában egy darab kóbor kutyát nem láttam. Mondták is, hogy ha véletlen akad egy, azonnal jön érte az állatvédő egyesület. Itt meg naponta. Nem tudom, Hódmezővásárhelynen mi a helyzet, de Szegeden ha a szíve szakad meg az embernek, akkor is magára kell hagynia az állatot, mert hiába hívod fel az állatvédő egyesületet, nem jönnek érte, nincs helyük. Már fel se hívom őket, minek... Azt hallottam, hogy ha az ember odaviszi autóval a kutyát a menhelyre, talán beveszik, na de akinek nincs autója, mit csináljon?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Majdnem elvérzett a vásárhelyi betörő

Üveggel megvágta magát egy kétbalkezes betörő, miután behatolt egy vásárhelyi házba szombaton. Tovább olvasom