Délmagyar logó

2016. 10. 28. péntek - Simon, Szimonetta 3°C | 11°C

Gyerekeket mentettek, rájuk omlott a födém

Hódmezővásárhely - Csuka Attila vásárhelyi parancsnok és Meszlényi Zsolt 20 éve tűzoltó, ennek elismeréséül Szolgálati Jelet vehettek át. Mindketten többször kerültek – szó szerint is – meleg helyzetbe.
Csuka Attila (43) őrnagy 2012. áprilisától vásárhelyi parancsnok, Meszlényi Zsolt (41) főtörzszászlós 1993. április 1-jén lépett a tűzoltóság állományába. Nem bánták meg döntésüket. Meszlényit a sok szabadidő és a változatos munka csábította, Csuka Attilának más indoka volt. – 1993 márciusában megszületett a nagyobbik fiam, és az akkori munkáltatóm nem engedett el szabadságra, azonnal felmondtam. Olvastam az egyik hirdetési újságban a tűzoltóság felhívását, jelentkeztem. Édesapám önkéntes tűzoltóként dolgozott, így volt valami sejtésem a szakmáról. Nem csalódtam: az évek során szenvedélyemmé vált ez a szép, felelősségteljes hivatás – mesélte a tűzoltóparancsnok.

Meszlényi Zsolt és Csuka Attila - 20 éve tüzeskednek. A szerző felvétele
Meszlényi Zsolt és Csuka Attila – 20 éve "tüzeskednek". A szerző felvétele

– Több esetben, főleg baleseteknél a járművekből kiszabadítva, kivágva mentettünk embereket – vette át a szót Meszlényi Zsolt. – A filmekben gyakran látható esetre, hogy a karomban hozok ki az égő házból valakit, nem volt példa, viszont sérülést sem szenvedtem az elmúlt két évtized alatt, pedig minden tűzesetnél előfordulhat kisebb-nagyobb baleset. Volt, hogy a kollégámmal együtt ránk szakadt a födém, de nem történt baj.

Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

Főleg a melléképületek kigyulladása veszélyes, főként az ott tárolt gázpalackok miatt. Volt olyan helyiség – mesélték –, ahonnan 13 PB-palackot hoztak ki. Felidéztek olyan viharos napot, mikor közel 70 bejelentést, riasztást kaptak törött faágakról, megbontott tetőzetről – és olyankor a viharos erejű szélben is be kell avatkozni. Akadt olyan erdőtűz is – még a 90-es években –, amelynek oltását 12.30-kor kezdték, és másnap reggel 7-ig dolgoztak. Utána jöhetett levezetésként kollégájuk lakodalma.

– Jómagam az 1993. július 11-i ásotthalmi, sokak számára emlékezetes, pusztító erdőtűzzel „kezdtem" tűzoltó-pályafutásomat – mesélte Csuka Attila. – Borzasztó volt, az egyik szerkocsink is teljesen kiégett, csak a váza maradt meg. Kevésen múlott, hogy kijöttem a pokolból – 25-30 méteres lángokkal küzdöttünk –, Zsolték váltottak bennünket. Sem akkor és azóta semmilyen sérülésem nem volt. Bár mindig kevésen, hajszálon múlik: kétszer is ránk omlott a födém, miközben gyerekeket mentettünk. Ezért is szeretjük ezt a hivatást: veszélyes, de szép és változatos munka, amellyel segíthetünk az embereken – mondta a vásárhelyi tűzoltóparancsnok.

Olvasóink írták

  • 1. mattil 2013. április 20. 09:34
    „Gratulálok mindkettőjüknek!
    Többet kellene írni róluk is, a mentősökről is és így tovább. Mert ők az igazi hősök nem az akciófilmek szereplői vagy a felfuttatott celebek, pláne nem a politikusok!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Almási: Vásárhely a legolcsóbb megyei jogú város

Mennyire drága Vásárhely? - tette fel a kérdést pénteken Almási István, a város polgármestere sajtótájékoztatón. Tovább olvasom