Délmagyar logó

2017. 05. 24. szerda - Eszter, Eliza 14°C | 24°C Még több cikk.

Gyerekként kapta az első pengőket Dékány Tamás

Hódmezővásárhely - Dékány Tamás három évtizede gyűjti az érméket – a korona, a pengő és a forint valamennyi címletét szeretné megszerezni valamennyi kiadási évből. Már csak kevés hiányzik ahhoz, hogy teljes legyen a kollekciója.
Alsós korában a nagymamájától kapott ezüst ötpengősökkel kezdődött gyűjtőszenvedélye, majd harminc évvel ezelőtt vált igazi éremgyűjtővé a vásárhelyi Dékány Tamás (64).

– Kisgyerekként még nem sáfárkodtam jól az ötpengősökkel, különféle értéktelen dolgokra cseréltem az ezüstpénzeket. Ki is kaptam érte a nagymamámtól – árulta el, hogyan ismerkedett meg a numizmatika világával. Mint általában a gyerekek, ő is gyűjtött szalvétát, gyufacímkét és bélyeget is. A 70-es évek elején bélyeggyűjteményét eladta egy szegedi kereskedőnek, miután építkezni kezdett. A pénz, amit kapott érte, a ház árának felére futotta.

– Három évtizede kezdtem komolyan érdeklődni a régi pénzek iránt, megragadott a szépségük. Képezni kezdtem magam a szakirodalomból, és megtanultam, mit kell nézni rajtuk.

Dékány Tamás értékes érméivel. A szerző felvétele
Dékány Tamás értékes érméivel.
A szerző felvétele

Dékány Tamás specializálódott is, csak fémpénzeket gyűjt, ezekből is az 1892 utáni magyar kiadásúakat, azaz a koronákat, a pengőket és a forintokat, az aprópénzeikkel együtt. Hogy hány darabos az albumokba rendezett gyűjteménye, azt pontosan nem tudja megmondani. Azt azonban igen, mi hiányzik belőle.

– Nincs például 1938-as Horthy ötpengősöm, hiszen ebből összesen 60 darabot vertek, így darabja akár egymilliót is ér ma, a következő évben kiadottból azonban annyit készítettek, hogy legfeljebb 2800–4500 forint között van a mai értéke – mesélte. Őriz viszont egy 1941-ben kiadott vas 2 fillérest, amelynek 60 ezer forint a katalógusára. – Ez rendkívül ritka darab, nagyon megörültem, amikor megszereztem – tette hozzá. Sokszor hetekig nem veszi elő a gyűjteményét, majd napokra belefeledkezik az érmék nézegetésébe. A szakirodalmat olvasgatva rengeteget megtanult a pénztörténetről, és az emlékérmeket is gyűjti.

– Nagy ritkaságaim sajnos nincsenek, elsősorban a gyűjtés szenvedélye motivál – tette hozzá Dékány Tamás, aki a szegedi éremgyűjtő klub tagjaként leginkább gyűjtőtársaival csereberéli az érméket.

Olvasóink írták

  • 1. Norman_Bates 2011. június 14. 17:52
    „DKNY úr alias don vito corleone :D”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

400 millióba kerül az üdülők csatornázása

400 millió forintba kerülne a mártélyi üdülőterület csatornázása. Makó András vásárhelyi aljegyző szerint a beruházás nagyon drága lenne, úgy meg pláne, hogy egyesek szerint nem is keletkezik szennyvíz. Tovább olvasom