Délmagyar logó

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 13°C | 25°C Még több cikk.

Gyermekeinek tekintette tanítványait Mimike néni

Hódmezővásárhely - Gyermekeinek tekintette tanítványait a vásárhelyi Csánky Lászlóné, aki a közelmúltban kapta meg vasdiplomáját. A 85 éves pedagógus dolgozott tanyai és városi iskolákban is. 15 évig volt igazgatója az egykori Kiss Lajos Általános Iskolának.
Máig őrzi iskolás bizonyítványait a vásárhelyi Csánky Lászlóné, aki 65 évvel ezelőtt, 19 évesen kapta meg Szegeden a tanítói oklevelét.
– Az elemiben, a polgáriban és a főiskolán is kitűnő vagy jeles tanuló voltam – sorolta az egykori tanító, akit a városban mindenki Mimike néniként ismer. A kisbirtokos családból származó Makó Emília már kisiskolásként eldöntötte: tanítónő lesz.

– Szüleim tanyájának szomszédságában volt a Kútvölgy-parti iskola. Bár én nem oda jártam, hanem Vásárhelyen a Dáni utcai intézménybe, mégis szívesen kóstoltam bele a tanyai iskola életébe. Nagyon tetszett, hogy elsőtől nyolcadikig egy osztályba járnak a gyerekek. Többek között ott tanított a népszerű műsorvezető, Antal Imre édesapja is. Reggelente gyakran betért a tanyánkba – emlékezett vissza Mimike néni. A tanítóképző elvégzését követően 1944-ben Vásárhelyen az egykori Szent Domonkos-rendi zárdában kapott állást. Majd kikerült a várostól 7 kilométerre lévő Szentkirályra. Télen-nyáron naponta biciklivel járt tanítani. A friss diplomás pedagógusnak a legnagyobb kihívás mégis az volt, amikor áthelyezték a Kútvölgy-parti iskolába, ahol egyszerre 41 diáknak magyarázta a leckét.

Csánky Lászlóné kisiskolásként választott pályát. Fotó: Segesvári Csaba
Csánky Lászlóné kisiskolásként választott pályát.
Fotó: Segesvári Csaba

– A Tisza mellékfolyóit soroltuk 4 negyedikessel, miközben a nagyobbak önállóan olvastak. Látom ám, hogy az egyik elsős kislány újságpapírt vesz elő, kirakja a kenyeret, szalonnát. Késsel próbálja vágni, de nem sikerül. Némi habozás után megszólított: „Ugyan gyűjjön már, oszt falatozzon neköm!"

Mimike néni lelkesen beszélt arról is, pedagógusként sorra visszatért azokba az iskolákba, ahol diákként tanult. A legtöbb időt, 23 évet az újvárosi volt Kiss Lajos Általános Iskolában töltött. 15 évig volt az intézmény igazgatója. Politechnikát, később pedig oroszt tanított. Büszke egykori tanítványaira, akik közül jó néhánnyal mind a mai napig tartja a kapcsolatot. Így Rácz Józseffel, aki egykoron 6 diákjával az ország legkisebb iskolájaként tette ismertté a batidai sulit.

– Később felcserélődtek a szerepek. Több tanítványom is a felettesem lett. Rácz József az igazgatóm volt a Kiss Lajos iskolában, míg én a helyettesi teendőket láttam el – jegyezte meg. Nyugdíjazását követően 1 évig bírta katedra nélkül. Visszament dolgozni, s még 14 évig tanított, a Liszt Ferenc Általános Iskola tanáraként fejezte be pályáját. Soha nem tett különbséget a diákok között, gyermekeinek tekintette tanítványait.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az iskolai agresszió ellen

Hódmezővásárhely - Az iskolai agresszió csökkentésével és konfliktuskezeléssel foglalkozik a… Tovább olvasom