Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Gyertyagyújtás, ima a zsinagógánál

A holokauszt áldozataira, az ötszáztíz hódmezővásárhelyi mártírra emlékeznek ma délelőtt a városban. Fél 11-kor a zsinagógánál a résztvevők gyertyát gyújtanak.
A holokauszt áldozataira, az ötszáztíz hódmezővásárhelyi mártírra emlékeznek ma délelőtt a városban. Fél 11-kor a zsinagógánál a résztvevők gyertyát gyújtanak. Két helyszínen, előbb a kertben lévő emlékműnél – amelyet F. Kovács Attila Kossuth-díjas építész tervezett, s a közelmúltban avattak fel –, majd pedig a zsinagóga előterének falán elhelyezett, a vásárhelyi mártírok neveit közlő emléktábla előtt róják le kegyeletüket.

Vanderstein Jánostól, a hitközség elnökétől megtudtuk, hogy a megemlékezésen Rakóczki Gábor kántor mond gyászimát. De több ismert személyiség is eljön a rendezvényre.

Az ENSZ tavalyi határozata értelmében az elhurcoltak emléknapja január 27-e, ez az auschwitz-birkenaui haláltáborok felszabadításának évfordulója is. Az „égő áldozat" napján a világ kétszáz nemzetével együtt Hódmezővásárhelyen is megemlékezik a város önkormányzata és a zsidó hitközség azokról a megölt és sorsukban magukra hagyott áldozatokról, akiknek sírhantjai sehol sem lelhetők fel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mártélyon tilos a korcsolyázás

A szokottnál is kihaltabb a mártélyi holtág. Eddig több tucatnyian jártak ki korcsolyázni… Tovább olvasom