Délmagyar logó

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 18°C Még több cikk.

Gyertyát gyújtottak az áldozatokért Vásárhelyen

A holokauszt áldozataira, s az ötszáztíz vásárhelyi mártírra emlékeztek pénteken délelőtt a vásárhelyi zsinagógánál. A megemlékezésre eljött Orbán Viktor, a Fidesz elnöke is. Mint mondta, azért, mert a város a deportálások idején nagy civil kurázsiról tett tanúbizonyságot, amikor nem jelölt ki gettót.

Az emlékezők gyertyákat gyújtottak az áldozatok szimbolikus nyughelyénél. Fotó: Tésik Attila
Az Egyesület Nemzetek Szervezete tavaly határozott arról, hogy holokauszt emléknappá nyilvánítja január 27-ét, az auschwitz-birkenaui haláltáborok felszabadításának napját. E nap tiszteletére rendeztek megemlékezést Hódmezővásárhelyen is: Gáti Oszkár színművész elmondta Radnóti Miklós Hetedik eclogáját, majd Rakóczki Gábor kántor szólt az emlékezőkhöz.

– Sokan próbálták kideríteni a holokauszt okait, de lehetetlen dologra vállalkoztak – mondta. – A zsidóság puszta létével mutatja, hogy létezik Isten törvénye ebben a világban, független attól, hogy a zsidók gyakorolják-e vallásukat vagy sem. Nekik magasabb cél érdekében kellett meghalniuk: hogy tudatossá váljon, létezik az emberi mellett egy magasabb rendű, abszolút erkölcsiség, mely Istentől származik. A holokausztnak fel kellett ráznia a világot – világította meg teológiai szempontból a történteket.

Lázár János (balról) és Orbán Viktor is gyertyát helyezett el a vásárhelyi emlékműnél. Fotó: Tésik Attila
Az áldozatokért szóló imák után az emlékezők gyertyát helyeztek el a zsinagóga kertjében lévő emlékműnél, illetve a zsinagóga előterében lévő szarkofágnál. Az emlékünnepségre eljött Lázár János polgármesterrel, s a városi közgyűlés képviselőivel együtt Orbán Viktor, a Fidesz elnöke is. Aki Hódmezővásárhelyen tisztelgett az áldozatok előtt – a budapesti ünnepségen a nagyobbik ellenzéki párt képviseletében Fónagy János gyújtott gyertyát.

– Mindent pontosan a helyére kell tenni, a rosszul elrendezett, rosszul megírt múlt feltámad, visszajár, állandóan zavarja az embert: Illyés Gyula e mondata lehet útjelzője a mai napig izraelitáknak és keresztényeknek ezen emléknapon – nyilatkozta Orbán Viktor a megemlékezést követően. Hangsúlyozta: azért itt emlékezett a holokauszt áldozataira, mert Hódmezővásárhely népe 1944-ben nagy bátorságról és civil kurázsiról tett tanúbizonyságot, amikor megtalálta a módját annak, hogy ne állítsanak fel gettót a városban.

Vásárhelyen történt

1944 tavaszán a „zsidó fajú lakosságot" a legtöbb településen összeköltöztették, ám Beretzk Pál vásárhelyi polgármester-helyettes nem záratta gettóba a zsidókat. Saját hatáskörön belül az utolsó pillanatig húzta az időt. A 737 vásárhelyi zsidót június 16-án végül a csendőrség terelte a zsinagógába, ahol minden értéktárgyuktól megfosztották őket. Napokkal később marhavagonban szállították át mindannyiukat a szegedi téglagyári gyűjtőbe, hogy onnan a német haláltáborokba küldjék az embereket. A deportáltak döntő többsége – ötszáztíz gyermek, s felnőtt – Auschwitzban vesztette életét.

– Hatvan-egynéhány évvel később ismét komoly civil kurázsi kellett ahhoz, hogy az ország első vidéki holokauszt-emlékhelyét is megteremtsék. Örülök annak, hogy a vidéki zsidóságnak is méltó emlék áll Hódmezővásárhelyen. A mai megemlékezésen olyan beszédet hallhattunk, melybe mindenki beleérthette és belefoglalhatta saját magát.

A kántor úr világosan fogalmazta meg a holokauszt üzenetét: nem szabad olyanná válnia az embernek, hogy jóról és rosszról saját szabályokat és képzetek állítson fel. Létezik abszolút jó és abszolút rossz, s ha ezeket szem elől veszítjük, akkor olyan tragédiák következhetnek be, mint ami a XX. században megesett a zsidósággal. Közös a múltunk, közös a felelősségünk, közösek az érdekeink, s együttműködést szeretnénk kínálni a jövőben is a Magyarországon élő zsidó emberek közösségének. Hiszek abban, hogy nekünk közös jövőnk lesz itt Magyarországon – mondta Orbán Viktor.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kishomok összefogott Gólyáért

Húsz esztendeje súlyos balesetet szenvedett a vásárhelyi Székely Ferenc, azóta se állása, se… Tovább olvasom