Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Gyógyfürdőben nyaralnak az idősek

Akad olyan idős vajdasági házaspár a vásárhelyi nyugdíjaslakóparkban, akik nyaranta két hónapra elutaznak – meglátogatják rokonaikat és az Adria partján pihennek. Egy másik asszonynak üdülési joga van, évente két hetet Gyulán tölt. A lakók nagy többsége azonban egyáltalán nem nyaral.
Novák Jánosné nagyon szeret utazni. Fotó: Tésik Attila
Férjével annak idején bejárta az országot a vásárhelyi Novák Jánosné, aki most a nyugdíjaslakóparkban él. Az idős asszonyt nyaralási szokásairól faggattuk, s elmesélte: amióta egyedül van, csak kisebb kirándulásokra vállalkozik, járt Egerszalókon, Gyomaendrődön, a napokban Gyulán. Nem bír nyugodni, állítja, imádja a jó levegőt, az erdőt, a templomokat, a szép épületeket. Először egyébként 1970-ben nyaralt párjával, akkor Aggtelekre mentek. Aztán beléptek egy természetjáró körbe, s a kirándulás szeretete megmaradt. Novákné egyébként azt mondja: a több mint százlakásos park lakóinak nagy része még kisebb útra sem megy el.

Ezt erősítette meg Kis Judit ügyvezető, aki azt mondja: a többség nem nyaral. Akik pedig mégis elindulnak, általában Hévízre, Hajdúszoboszlóra, Gyulára – főleg gyógyfürdőbe mennek 1-2 hétre.

Ilyen például Walter Sándorné is, akinek üdülési joga van a békési városban. Ő bizony minden évben két hetet ott tölt, régebben évente kétszer is ment Gyulára. Mostanában azonban úgy érzi, lakóparki kis háza szinte olyan, mint egy nyaraló – közelében egy aprócska tó, tele aranyhallal, mindenütt pázsit és színpompás virágok – így szívesen marad Vásárhelyen.

Persze olyanok is akadnak, akik nyáron rendszeresen hosszabb útra vállalkoznak. Egy Vajdaságból származó házaspár például két hónapra elutazik ilyenkor: meglátogatják először a dunántúli, majd a délvidéki rokonaikat, s végül az Adria partján pihenik ki magukat. De persze nem ez az általános, a többség egyáltalán nem mozdul ki otthonából.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kaszap utca: csak októberben lesz kész

A tervezettnél három hónappal később, csak szeptember végén adják át Vásárhelyen a 47-es út laktanya… Tovább olvasom