Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Gyógynövény-válogató üzemet avattak Székkutason

Székkutas - Tizenkét új munkahellyel gazdagodott Székkutas. A dolgozók gyógynövényeket válogatnak. Most a csalán szezonja van.
Székkutason, a volt Fehér-iskolában avatták fel tegnap a gyógynövény-válogató üzemet. A település önkormányzata, a szegedi Szefo Zrt. és a Herbária Zrt. összefogásával valósulhatott meg a tizenkét új munkahely. A válogatóüzemhez az önkormányzat biztosította a helyszínt. Az egykori Fehér-iskolát a település 4,5 millió forintból újíttatta fel. A dolgozókat a Szefo Zrt. foglalkoztatja, az átválogatott gyógynövényeket a Herbária Zrt. veszi át.
Az avatóünnepségen részt vett Kiss Sándor, a Szefo Zrt. vezérigazgatója, Czirbus Zoltán, a Herbária Zrt. vezérigazgatója és Szél István polgármester is. A dolgozók most csalánt válogatnak.

Az üzemben most szárított csalánt válogatnak a dolgozók. A szerző felvétele
Az üzemben most szárított csalánt válogatnak a dolgozók. A szerző felvétele

– Remélem, hogy hosszú távú munkalehetőséget biztosít településünk lakóinak a most átadott üzem. Ez a dolgozók precíz és gyors munkavégzésén múlik – nyilatkozta lapunknak Szél István. Székkutason eddig is volt hagyománya a gyógynövénytermesztésnek, illetve -feldolgozásnak. A jövőben az önkormányzat szeretné, ha a gyógynövénykultúra még nagyobb hangsúlyt kapna.

– A közmunkaprogram keretében kamillát fogunk termeszteni. A programot már tavaly ősszel elindítottuk, de sajnos az ültetvényt kiszántották – utalt a polgármester arra az ügyre, amelyről lapunk is beszámolt. A székkutasi Új Élet Mezőgazdasági Szövetkezet elismerte, hogy véletlenül felszántotta a 7 hektáros kamillaültetvényt.

– Idén újra vetünk kamillát. A lakosság körében is népszerűsíteni szeretnénk a gyógynövénytermesztést. Kedvcsinálóként, várhatóan jövő ősszel, 1000 négyzetméteres gyógynövény-botanikus kertet létesítünk a település központjában – mondta a polgármester.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hódmezővásárhely veszi át a Szűrési Stafétát

A Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya idén áprilistól havonta igyekszik különféle programokkal ráirányítani a figyelmet a prevenció fontosságára. Tovább olvasom