Délmagyar logó

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -3°C | 3°C Még több cikk.

Gyömrei Anita a kombájnról megy a szülőszobára

Hódmezővásárhely - A kombájnozás szerelmese a vásárhelyi Gyömrei Anita. A 29 éves fiatalasszony első babáját várja, így mostanság nem ül hajnaltól estig a monstrumon, de azért elviszi egy-egy körre.
„A kombájnról visznek a szülőszobára is!" – jósolják ismerősei Gyömrei Anitának. A Vásárhelytől 14 kilométerre lévő tanyán élő 29 éves fiatalasszonynak még 1 hónapja van kislánya érkezéséig, de a kombájnozásról nem tud lemondani.

– Már felhagytam azzal, hogy hajnaltól estig benne üljek, de nagyon hiányzik. Így előfordul, hogy elviszem egy-két körre – meséli mosolyogva a leendő édesanya, aki úgy érzi: a babája is élvezi az „utazásokat". – Remélem, hogy őt is megfertőzi majd a kombájnozás, és hozzám hasonlóan folytatja a családi hagyományokat, a gazdálkodást. Amikor édesanyám várt, a szüleim libáztak. A kisliba mind a mai napig a kedvenc állatom. Nem is engedem, hogy vegyünk, mert sajnálnám levágni – magyarázza Anita.

A Gyömrei család közel 40 éve él a Csomorkányi út melletti tanyán. Anita édesapja, Antal és édesanyja, Erzsébet is tanyán nőtt fel, így szóba sem jöhetett egy városi ház. Lányuknál és fiuknál – akit szintén Antalnak hívnak – is pontosan ez a helyzet. Mindketten a családi birtokon képzelik el jövőjüket.

Kombájnból a szülőszobába tart Anita. Fotó: DM/DV
Kombájnból a szülőszobába tart Anita.
Fotó: DM/DV

– Soha nem fordult meg a fejemben, hogy elköltözzek innen. Előbb az aprójószágokat bízták rám a szüleim, később jött a gépezés. 8 éves lehettem, amikor édesapám megengedte, hogy vezessem a traktort. Az igazi nagy szerelmem mégis a kombájn. Emlékszem, amikor apukám először rám bízta, csak azt tudtam, melyik gombokat milyen sorrendben kell bekapcsolni ahhoz, hogy arassak – idézi fel a fiatalasszony. Anita diplomát is szeretett volna, ezért a gazdálkodás mellett levelezőn elvégezte a közgazdász szakot.

– Annak idején a szüleimnek sem volt könnyű. Több mint 10 évig áram sem volt a tanyában, úgy dolgoztak. A problémák egy része manapság sem változott. Villany ugyan már van, a felvásárlási árak viszont hasonlóan alacsonyak, mint régen – jegyezi meg Gyömrei Anita, aki szüleivel, párjával és testvérével közösen több mint 100 hektárt művel.
Földműves

Gyömrei Anita édesapja 1981-ben lett magángazdálkodó. Akkoriban még nem nagyon volt ilyen, ezért a személyi igazolványában sem tüntették fel a foglalkozását. Egy igazoltatás során a rendőr közölte vele, fel is jelenthetné mint közveszélyes munkakerülőt. A további kínos helyzetek elkerülése érdekében végül földművest írtak a foglalkozásához.

Olvasóink írták

 • 6. zsóka 2011. október 01. 19:06
  „dodoni,
  Egyetértek!”
 • 5. dodoni 2011. szeptember 30. 14:40
  „Öröm ilyet is olvasni. Hogy van még valaki, pláne nő, aki nem megvetően beszél a földművelésről ("Én aztán nem fogom dúrni a földet!") ami voltaképp a városi népeknek is biztosítja a betevőt. Pláne öröm olvasni, hogy jön az utód. Erőt, egészséget kívánok és kérem, hogy ne álljanak meg egynél. Rohamosan néptelenedik el a megye is, az ország is. Van bőségesen művelhető föld, több testvér számára is.”
 • 4. sling 2011. szeptember 30. 13:56
  „Szerintem pont nem sír ez a fiatal asszony. Elmondta a problémát is, de ez még nem sírás.
  És nagyon helyes asszonyka, nem érzem egyáltalán a régi idő visszaköszöntének a képet.
  Jó látni, hogy igenis vannak fiatalok, akik a föld műveléséből akarnak, és meg is tudnak élni.”
 • 3. TAZ 2011. szeptember 30. 11:15
  „Vészesen emlékeztet egy régi plakátra! :)
  http://atmenetiallapot.freeblog.hu/archives/2011/01/22/5699416/”
 • 2. Stif 2011. szeptember 30. 10:54
  „Hát egy ilyen New Hollandot én is szívesen vezetgetnék. Az már kérdés, hogy a régi NDK-s Fortschittekért már nem biztos hogy annyira odalenne. :)”
 • 1. TUTI 2011. szeptember 30. 10:46
  „8 évesen??? Gratula!
  Van, aki biciklizni nem tanul meg addig! :):D”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Október végére elkészül a PMK új szárnya

Hajrájához érkezett a vásárhelyi művelődési központ felújítása és bővítése. Tovább olvasom