Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Győzött a vakolatpárt Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Sima nemesvakolattal borítsák a társasházat, vagy szigeteljék is? Kemény vitákat szült ez a kérdés Hódmezővásárhelyen, az Oldalkosár utca 3. szám alatt, ahol állítólag a legtöbb kisnyugdíjas él. Az utolsó szavazáson a többség elutasította a szigetelést a magasabb költség miatt. A munka elkezdődött.
32 millió forintba kerül a hódmezővásárhelyi Oldalkosár utca 3. szám alatti társasház homlokzatának felújítása. A négyszintes, téglablokkos, gázkonvektorokkal fűtött épületen már régóta esedékes volt ez a munka, hullott a régi vakolat, emiatt föl is szólították az épületben lakókat a veszély elhárítására. Most hozzáfogtak: fölállványozták a házat, géppel dúrják le a négy évtizede fölvitt mustárbarna réteget. Szeptemberben készülnek el az újjal.

A kivitelező a helybeli Kerámiaház Kft., amely tavaly a Tornyai János Múzeummal elnyerte Magyarországon Az év homlokzata díjat középület kategóriában. A munka nagy zajjal és porral jár. A ház melletti padon ülő lakók mégsem emiatt aggódnak igazán, hanem azért, helyreáll-e a békesség, amelyet az utóbbi öt évben a viták őröltek föl.

Szeptemberig lesz por és zaj az Oldalkosár utcában.
Szeptemberig lesz por és zaj az Oldalkosár utcában.

– Voltak, akik amellett voltak, hogy ha már fel kell újítanunk a házat, szigetelni is kellene, nem kerülne sokkal többe. Aztán viszont kiderült, hogy ha a vakolat alá szigetelést is húznak, a lakások fűtőberendezéseit kell átalakítani valamilyen szabály miatt. És vajon igaz, hogy penészedni fog a fal? Ezt én nem akartam. Májusban, amikor a lakógyűlésen szavaztunk, mi kerültünk többségbe, akik a sima vakolat mellett voltunk – magyarázta egy idős nő.

A házban az önkormányzatnak is van 9 lakása, így a város ilyenkor a mérleg nyelve. Bodrogi Jolán, a társasház közös képviselője azt mondja, az önkormányzat ilyen esetben mindig a többség mellett áll. Így nem mondhatja senki, hogy a város belehajszolná a lakókat egy magasabb költségű beruházásba.

– Ebben a vásárhelyi társasházban lakik a legtöbb kisnyugdíjas. Nem kell csodálkozni azon, hogy a szavazás így alakult – magyarázta egy középkorú férfi. 19 éve nem zártak úgy évet, hogy ne tartozott volna valaki. Közben meg vannak, akik inkább egyre több mindenről mondanak le, csak hogy ne tartozzanak. Egy lakóról mesélik, a nyugdíja felét odaadja a testvérének, mert annak az unokái tanulnak, ő meg néha csak tejben áztatott kenyeret eszik...

Vakolatcsere mellett döntöttek a lakók. A szerző felvételei
Vakolatcsere mellett döntöttek a lakók. A szerző felvételei

Egy ideig abban bíztak, lehet pályázati támogatást szerezni a felújításhoz, de nem jártak sikerrel. Amikor arról volt szó, hogy a költségeket hogyan állják, 28-an nyilatkoztak úgy, hogy egy összegben kifizetik a rájuk eső, mintegy 400 ezer forintot, és 48-an döntöttek úgy, hitelt vesznek föl. Ezt öt évig törlesztik.

Minden megszólított lakástulajdonos készségesen szóba állt az újságíróval. A nevüket azonban nem akarták nyomtatásban látni. Bár tudják egymásról, ki mit gondol, egyikük azt mondta, elég stressz volt neki az is, amikor meghallotta, a név szerinti szavazás eredményét egy lakótársuk, aki a szigetelés mellett kardoskodott, ki akarja kérni. Látni akarja, kik hogyan szavaztak, tán hogy majd később, ha gond lesz, az orruk alá dörgölje, miképp döntöttek. Merthogy szerinte a lehető legrosszabb megoldás született.

– A társasházi demokrácia ilyen körülmények között keservesebb, mint a parlamenti – mondja az asszony, aki a stresszről beszélt. – Az egyik unokám meg, ha hazajön, azt meséli, hogy Londonban, ahol dolgozik, hatan laknak egy kis lakásban, albérletben. Mindenki egyformán fizet, és mindig megegyeznek gond nélkül.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kortalan motorcsodák Székkutason

Az öreg motorok és az 1000 köbcentis új gépcsodák jól megfértek egymás mellett a székkutasi motoros találkozón. Tovább olvasom