Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Gyűjtenek a mindszenti ügyeletre

Mindszent - Összefogásra ösztönzik az orvosi ügyelet biztonságos működtetése érdekében a mindszentieket. A korábban szervezett jótékonysági rendezvényekkel 200 ezer forint gyűlt össze. Adománygyűjtéssel folytatódik az akció. Tavaly az orvosok lemondtak az óradíjuk egy részéről, idén is 1200 forintért dolgoznak.
– Már az 500 forintos támogatás is segítség – jegyezte meg Lucza János ügyeleti koordinátor arra utalva: minden segítséget szívesen fogadnak a mindszenti orvosi ügyelet biztonságos működtetéséért. Szervezésében, illetve lakossági kezdeményezésre a közelmúltban adománygyűjtés indult.

Orvosi ügyelet Szeged, fogorvosi ügyelet Szeged, gyógyszertári ügyelet Szeged
– Az akció folytatása a szőlőparti városrész baráti kör által indított jótékonysági koncerteknek, előadásoknak, amelyek bevételét szintén az orvosi ügyeletre fordítjuk – magyarázta Lucza János. – A rendezvények mérlege: a baráti kör számláján 200 ezer forint található. Orvosi táskát szeretnénk vásárolni, később pedig egy új defibrillátort. Az adományok mintegy vésztartalékként is szolgálnának – jegyezte meg a koordinátor. Szerinte az akcióból az is kiderül: a mindszentiek fontosnak tartják-e, hogy a kisvárosnak legyen önálló orvosi ügyelete.

Tavaly az önkormányzat nehéz anyagi helyzete miatt racionalizálta az ügyelet működését. Az orvosok lemondtak az óránkénti 1500–1700 forintos pénzükről, és 1200 forintért dolgoztak. Az asszisztensek 750–850 forint helyett 700 forintot kaptak. Ez az idén sem változott. (Információink szerint az országos átlag 2600 forint.) A díj megkurtításával évi 25 millió helyett 15 millió forintra tornázták le a működtetési költséget. Ennek felét még mindig az önkormányzat állja, mert a normatíva 7–8 millió forint maradt. Felmerült annak a lehetősége is, hogy a hódmezővásárhelyi ügyelethez tartozzon Mindszent, de végül anyagi megfontolásból másképp döntött a kisváros képviselő-testülete.

Helyi ügyeletre van szükség Lucza János szerint is. Vásárhelyről vagy Szentesről időbe telne, mire megérkezne a segítség – mondta. Lucza János szerint ennek fontosságát a helybeliek is átérzik, és a nehéz gazdasági helyzet ellenére is összefognak, támogatják a jelenlegi rendszer fenntartását. Ezt reméli Zsótér Károly polgármester is, aki örül a civil kezdeményezésnek. Ugyan takarékon működik az orvosi ügyelet, de működik, és bízik abban, hogy ez a jövőben sem változik – tette hozzá.

Olvasóink írták

 • 9. kukus 2012. január 29. 18:18
  „Szégyen,gyalázat, hogy erre a lakosságtól koldulnak pénzt!Felháborítónak tartom, hogy bármely település lakóinak másodrendű állampolgárként kelljen élnie orvosi ügyelet nélkül vagy alternatívaként adakoznia kell erre saját zsebből. Akkor minek van a tb? Annyi felesleges helyre költ az állam pénzt, valahogy az értékrendet helyre kellene állítani. És nem belenyugodni mindenbe...”
 • 8. Falcao 2012. január 26. 15:11
  „Köszi a jókívánságokat kiraly 11...”
 • 7. kiraly11 2012. január 26. 11:02
  „Falcao és zémann!

  Mielőtt írtok, gondolkozzatok, ha nem megy akkor tájékozódjatok! A képviselők lemondtak a tiszteletdíjaikról és azóta sem kaptak egy fillért sem, kivéve az "alpolgármester asszonyt", mert neki ugye bár szüksége van a pénzre, na meg feltétlenül erre a titulusra....:)

  Ha meg ezt nem hiszitek el....<moderálva>”
 • 6. zémann 2012. január 25. 16:42
  „Megjegyzem T. Polgármester Úr, hogy jártamban-keltemben az eltelt héten egy, azaz egy kóbor kutyával sem találkoztam. Ön vajon hol jár, hogy kétszáz méterenként talál egyet?
  Az ügyeletre szívesen adok pénzt, de nem ismerem el a kutyaadó fontosságát, és annak indokait!!”
 • 5. Falcao 2012. január 24. 21:19
  „Valóban nem lenne rossz ötlet, ha a tisztelt képviselő testület is lemondana némi tiszteletdíjról e nemes cél érdekében.”
 • 4. mókus51 2012. január 24. 20:33
  „Inkább a kutya adó helyett adjunk 500 ft-ot fejenként az ügyeletért! Szerintem ez könnyebb ügy lesz mint a kutya adó! A kóbor ebek gazdáit meg ki kellene terelni a munka világába!Lehetne olyat is csinálni velük ,hogy fogdossák is össze az ebeiket, és menjenek oda ,ahonnét behozták őket! Aki nem tudná az aranyos szék volt a helyük ezelőtt35 évvel!”
 • 3. zémann 2012. január 23. 23:54
  „Az ügyelet egyértelműen szükséges, és létfontosságú. A kérdésem az, hogy mit vállal az Önkormányzat a lakosság nyűgjéből? Mit fut az állami normatíva? Amennyiben csak a dolgozók bérét, és a Hivatal fenntartási költségeit, akkor itt valami nem jól működik.
  Felvállalták a kutyaadót, kommunális adót fizetünk, most az építményadót is bevezetik. Arra a lakosságra, akiknek nagy százalékuk munkanélküli, idős, beteg. Gyűjtsenek viszont orvosi ügyeletre ma, holnap esetleg az utcai világításra?
  Miért csak az orvosok, és asszisztensek mondanak le a bérük egy részéről? Mennyi plusz pénzt kell kifizetni az ilyen-olyan bizottságoknak, és képviselői bérekre?
  Miért nincs még rendezve a létszámcsökkentés az átvilágításnak megfelelően?
  Esetleg Kofa Veca szelleme kísért még a hivatalban?”
 • 2. Holló 2012. január 23. 12:24
  „Nos igen az ügyelet az kell, kezelhetik akár ott is de szigorú feltételek mellet, szerintem. Továbbá javaslom a testületnek a közterület felügyelő és a gyepmesteri állás összevonást mert akkor legalább a közterület felügyelő is körbe járja a települést és a fel szabaduló gyepmesteri jövedelmet máris befizethetik az ügyelet javára.”
 • 1. todor47 2012. január 23. 10:27
  „Helyes kezdeményezés! Kell az ügyelet Mindszenten! Mindenben ne legyünk már kiszolgáltatottak!! Javaslom a Testületnek: az ebadó rendeletük felfüggesztését, vagy radikális csökkentését, és kérni a lakosságot, hogy cserébe lehetőségükhöz mérten inkább adományozzanak az ügyeletért. Az adományt pedig ne ,,baráti kör" számlán kezeljék!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megismételhetetlen tárlat az Alföldi Galériában

Szombaton az Alföldi Galériában nyílt meg a Lechner–Szmrecsányi–Boldi című tárlat. Tovább olvasom