Délmagyar logó

2017. 01. 19. csütörtök - Sára, Márió -7°C | 0°C

Gyulai Józsefet, Vásárhely díszpolgárát köszöntötték

Hódmezővásárhely - Soha nem tagadta meg a vásárhelyiségét, s több tízezer kilométerre szülővárosától is mindig büszke a gyökereire – mondta Lázár János Gyulai Józsefről, akit tegnap köszöntöttek 75. születésnapján.
A vásárhelyi városháza dísztermében tegnap délelőtt a város díszpolgárát, a 75. születésnapját ünneplő Gyulai József professzort köszöntötték családtagjai, barátai, egykori tanítványai, munkatársai és a város vezetősége. Lázár János polgármester a testület nevében A bűnöktől való megszabadulás című könyvet adta át, melynek érdekessége, hogy 1521-ben nyomtatták Franciaországban.

– Mikor polgármester lettem, Budapesten találkoztam Gyulai professzorral, s a magyar vidékről beszélgettünk. Arról beszélt nekem, hogy a globalizáció világában a vidék értékrendjének megbecsülése előnyt, s nem hátrányt jelent. Az elismert tudós mind a mai napig büszke gyökereire, s nem tagadja meg vásárhelyiségét – mondta köszöntőjében a város első embere.

Egy 1521-ben nyomtatott könyvet kapott Lázár Jánostól az ünnepelt, Gyulai József professzor. Fotó: Tésik Attila
Egy 1521-ben nyomtatott könyvet kapott Lázár Jánostól az ünnepelt, Gyulai József professzor. Fotó: Tésik Attila

Gyulai József 1933-ban született Vásárhelyen. Édesanyja húszévesen egy hadiüzem menedzsere lett, s miután elvesztette az állását, mindenüket eladva egy fényképész műtermet nyitott a városban. A professzor elmondta, hogy az édesanyja által róla készített fényképeken alig ismerte fel magát, mivel szinte kész kis filmszínésznek retusálta őt.

Saját műve is felcsendült

Az ünnepségen műsorral is köszöntötték a professzort. Az összeállítás előtt két saját szerzeményét is hallhatták a jelenlévők. Az egyik a már említett zenemű, melyet a forradalom tiszteletére írt. A másik pedig egy rondó volt, melyet akkor komponált, mikor Zsófia lánya született.

A szülővárosától díszpolgári címet kapó Gyulai 1951-ben érettségizett a Bethlenben. Miután a szegedi egyetemen tanári diplomát szerzett, fizikát oktatott egykori alma materében. Az 56-os forradalom idején diákjaival tüntetni ment, s ez év november 4-én zeneművet is írt az átélt eseményekről. Ez nem volt szokatlan tőle, hiszen mielőtt tudós vált volna belőle, komponistának tanult. Később Németországban tanított, majd egy ideig az Amerikai Egyesült Államokban is élt.

Lázár János igazi reneszánsz embernek mondta Gyulait, mivel tudományos munkái és a zeneszerzés mellett költészettel, festészettel is foglalkozik, és a grafika sem áll távol tőle. A Magyar Tudományos Akadémia tagja többek között megkapta az Széchenyi- és a Prima Díjat, valamint a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét.

Olvasóink írták

 • 3. Letyepetye 2008. szeptember 26. 12:46
  „Adod jani vagy nem adod.”
 • 2. Barbapapa 2008. augusztus 24. 10:56
  „Tessék mondani kinek a tulajdonát adományozta a pm a profnak, itt tanult, miért másutt kamatoztatta a tudását(ott többet fizettek ugye) húhú de Magyar vagyok gratula mind a kettőnek....”
 • 1. Idir 2008. augusztus 23. 22:25
  „Tisztelt Gyulai Jozsef ur!
  Bizom abban,hogy nem utasitja el az emberi jogok ervenyesiteset.
  Akkor erezze at es szolidaljon a megszallt varosreszek jogfosztott,kirabolt elolenyeivel is ,hogy visszakapjak a megszallt teruleteiket es megszallt javaikat a mostani hatalmaskodoktol.Koztudott,hogy egy fenekkel tobb lovat egy idoben megulni nem lehet.Az On valasztasa teszi Ont a tortenelemben vagy az egyik vagy a masik lora. Ha esetleg nem ertheto,hogy mire utalok,a jogaszok kotelezo olvasmanyabol ( Magyar Kozlony) nagyon szivesen,reszletesen ala tudom tamasztani.
  Koszonom turelmet,ha az Onrol megjelent cikk forumat is elolvassa.
  Udv.Idir”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Humoros vásárhelyi rendőrségi sztorik

Hódmezővásárhely - Mit szól a rendőr, ha azt látja, hogy a tolvajt meglopták? Kibírja-e nevetés… Tovább olvasom