Délmagyar logó

2017. 11. 24. péntek - Emma 4°C | 11°C Még több cikk.

Ha a Tiszán laksz, nehezen hoznak ki a sodrodból

Mindszent - Amikor hazajön, mindszenti tiszai házában időzik legszívesebben Arany József. Az ismert vásárhelyi vállalkozó kétszintes lakóhelye most a mindszenti strand mellett lebeg.
Sokan pihennek a Tiszán Mindszent közelében. Itt húzódnak az ányási kanyar homokpadjai, ahol sátorozni lehet, az ártérben horgászházak állnak, a strandnál kemping és nyaralók sora. Aki a víz felől közelít, annak rögtön szembetűnik a strandtól kicsit lejjebb látható, vízen úszó ház, amelynek földszintjén hajógarázs, emeletén terasz is van, virágokkal. A strandolók is megnézik, mert olyan az egész, mintha valaki gyerekkorában elhatározta volna, hogy ha nagy lesz, úszó házat épít a Tiszára – aztán felnőve megvalósította volna az ötletet, pont úgy, ahogyan annak idején elképzelte.

– Nem én terveztem, de azért nagyon szeretek itt lenni, ha itthon vagyunk, és van egy kis időm, már jövök is. Téliesített az egész, úgyhogy akár mindig itt is lakhatnánk – mondta a gazda, Arany József.

Ennek az életformának az egyik előnye: az ember házastul el tud költözni. – Mi most hamarosan lejjebb megyünk 150 méterrel – mondta József. Magyarázatul hozzáfűzte: – Ahol most bejárunk, az valakinek a tulajdona, és a vízen sincs végleges helye a háznak, mert a Mahart itt elvileg bármikor nyithat kikötőt. Én pedig eldöntöttem, nem akarok útjában lenni senkinek. Így lejjebb kértem újabb engedélyt, béreltem helyet. Megterveztettük az ottani kikötést, a kötelek és a lépcső rögzítését, mozgatását is.

Kétszintes ház garázzsal, Mindszentnél. A gazda legszívesebben vagy itt, vagy az Adrián időzik. Fotó: Tésik Attila (galéria)

A gazdát sokan ismerik, s nem csupán Hódmezővásárhelyen, hiszen egy időben övé volt az ország egyik legsikeresebb Opel-kereskedése. – Vitatkoztunk egy ideig az Opellel, aztán 2005-ben elváltak az útjaink, én eladtam mind a négy autóházamat. Utoljára a vásárhelyit. Azt meg is sirattam. De arra jöttem rá, hogy igazán nagy dolgot nemigen lehet csinálni most az üzleti életben. Van egy 20 fős apartmanházunk Horvátországban, az év nagy részét ott töltjük, az Adrián is nagyon szeretek hajózni. Azért persze nem tudtam elszakadni az üzlettől, csináltunk egy tőzsdei portált, azzal is foglalkozom. A feleségem a minap már eltiltott tőle, mert szerinte már ez is jóval több energiát visz el a kelleténél.

Hasonló ház Szegednél úszik a Tiszán. Annak az épületnek a tulajdonosa, Ótott Ferenc azért költözött vízre, mert asztmás, és a folyó fölött jobban kap levegőt.

Arany Józsefnek is azt mondta valaki pár éve, az a szerencséje, hogy szeret a víz mellett. Merthogy látszik, nagyon intenzíven éli meg a konfliktusait – ám a parton eltöltött nyugodt órák helyrehozzák, pihentetik igazán az idegrendszert. Aki harmonikus kapcsolatban él a Tiszával, azt nehezebben lehet kihozni a sodrából.

Olvasóink írták

 • 6. lebro 2009. szeptember 02. 11:06
  „Arany Úr! Érdekelne az oldaluk címe. A brókereknek is a logika alapján kell a tanácsait osztogatni.
  Én informatikailag támogatok egy induló tanácsadói oldalt. A szekemberünk területe a távolkeleti piac.”
 • 5. Arany 2009. szeptember 02. 03:53
  „A profi tözsdei portálon azonnali megbizásokat lehet adni magyar és a világ vezetö részvényeire továbbá devizával is lehet kereskedni nem egyszerű dolog mert nem a logika határozza meg az árfolyamokat ezért csak tapasztalattal ajánlatos belekezdeni különben nagy bukták lehetnek. Van demó verzió a neten pl E-bróker vagy Budacash.hu és sok más.A brókerek tanácsait csak fenntartással ajánlom elfogadni A.j”
 • 4. Arany 2009. szeptember 02. 03:41
  „Az Astra FC 1995 ben egyesült a Vivóval az NB 2 ben szerepelt mint utolsó vásárhelyi foci csapat 1996 ban kiesett én 1997 ben lemondtam az elnökségröl.A megyei bajnokság öröm foci volt az NB 2 meg szenvedés hisz a feltételek nem voltak adottak.....A.j”
 • 3. efje 2009. szeptember 02. 00:22
  „Es az Astra FC? Szépen haladtak felfele. Megye 3, megye 2, NB3. Miért is szűnt meg a csapat? Nem emlékszem.”
 • 2. eva45 2009. szeptember 01. 15:46
  „A nyugalom szigete. Szerintem jó lehet hallgatni a természet apró neszeit. Én a Kurca mellett nyaraltam ( jó régen persze) de mindig lestem a madarakat ,hogy tudjam melyik énekel szépen.
  Sok mindenkit el lehetne küldeni lenyugtatni ilyen helyekre.”
 • 1. lebro 2009. szeptember 01. 12:43
  „a tőzsdei portál érdekelne”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

10 000 diáknak csöngetnek be

10 000 általános iskolásnak csöngetnek be ma Vásárhelyen, Szentesen, Makón és Csongrádon. Tovább olvasom