Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Ha felejteni akart, citerát készített

Édesapjának köszönhetően kezdett el citerázni, majd hangszert készíteni Szakáll László. Az 54 esztendős vásárhelyi férfi több mint két évtizeden keresztül volt hivatásos tűzoltó. Azt mondja, a napi munka során látott tragédiákat csak úgy tudta felejteni, ha belemerült a citerakészítésbe. Ez időigényes munka: a fa harminc évig pihen, mielőtt megszólalnának rajta a húrok.
Szakáll László nyolcesztendős kora óta tud citerázni. Fotó: Korom András
Harminc év rengeteg idő. A szakember szerint azonban legalább ennyit kell várni arra, hogy a kivágott, megfelelően tárolt, kezelt fából citerát lehessen készíteni. A most 54 éves Szakáll László nyolcévesen került először kapcsolatba ezzel a régi népi hangszerrel.

– Rárósban, a Jópár csárda melletti tanyán születtem. Tanyai család lévén édesapám is tud citerázni, s ő mutatta meg nekem, hogyan is kell. Mint mindenki, én is a Boci, boci tarkával kezdtem – emlékezett vissza a vásárhelyi férfi.

Az első citeráját még apja csinálta neki. A fiatal Laci az iskola után a réten legeltette a teheneket, s közben az árokparton ülve gyakorolt.
Apja azt mondta neki, hogy naponta egy nótát meg kell tanulnia. A hetvenes években Szakáll László a porcelángyárban tagja lett az ottani citerazenekarnak. A cégtől kapott, úgynevezett sándorfalvi hasason játszottak. Szívesen vásárolt volna saját hangszert, de az ára hatezer forint volt, ami akkoriban háromhavi fizetését jelentette. Így hozzáfogott a készítéshez.

Hangszer - 34 húrral

A férfi eddig tizenhét különböző fajtájú citerát csinált, melyből tizenhárom zsűrizett, s ebből három a legmagasabb kategóriát érte el. Van a már említett hasason kívül galambdúcosa, alföldi csikófejese, nyújtott nyakúja. Az országban egyedinek számít az a citerája, melynek 34 húrja van.

– Az országot járva gyűjtöm a megfelelő fát. Sokan a nemes gyümölcsfákra esküsznek, de én szofórát, vagyis japán akácot is felhasználok – folytatta.

A citerakészítés néhány hónapos munka ugyan, de a kiválasztott fának akár harminc évig is állnia kell. Meleg, száraz helyen kell tárolni a pallót, vagyis a hangszernek már felvágott fát. Ezt követően asztalosmesterhez viszi, aki előkészíti a további felhasználásra.

Szakáll Ferencet a hangszerkészítés mindig vidámságra hangolta, munka közben felejtette el a bosszúságokat, a nap közben látott tragédiákat. Ugyanis 23 éven keresztül hivatásos tűzoltóként dolgozott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megnyílt az 53. őszi tárlat Vásárhelyen

Százharminchat művész kétszázhat alkotását sorakoztatja fel a tegnap délben megnyílt 53. Vásárhelyi… Tovább olvasom