Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Ha kést ránt, én is kést rántok

Hódmezővásárhely - Több kisboltot is kiraboltak az elmúlt hónapokban Hódmezővásárhelyen. A rendőrség nyomoz, ennek ellenére a kereskedők közül sokan félnek, hogy az esetek újból megismétlődhetnek.
Két kisboltot raboltak ki két hónap leforgása alatt Hódmezővásárhelyen. Októberben és decemberben is késsel kényszerítették az eladókat a bevétel átadására. A rendőrség mindkét esetben felfegyverkezve elkövetett rablás gyanúja miatt nyomoz, egyelőre ismeretlen tettes ellen. Bár a hatóság mindent megtesz, hogy felgöngyölítse a két ügyet, a kereskedők félnek attól, hogy az esetek újból megismétlődhetnek.

Nem minden kisbolt tulajdonos szerint megfelelő visszatartó erő a kamera.
Nem minden kisbolt tulajdonos szerint megfelelő visszatartó erő a kamera.

- Hallottam a két rablásról, és az igazat megvallva félek, hogy ez itt is megtörténhet. Szerencsére eddig kisebb lopások sem voltak nálunk, de bármi megeshet - meséli az egyik vásárhelyi palackozott italboltban egy eladó hölgy. Azt is hozzátette, igyekeznek mindent megtenni a bűncselekmények elkerülése, illetve a rablók távol tartása érdekében.

- Kamerák és riasztó berendezés van felszerelve, az épület utcafrontján pedig végig ablakok vannak. Bárki beláthat napközben. Ez a tény is elriaszthat egy rablót - mondta.

Egy másik boltban is a védelmi rendszerekben, valamint a rendőrség fokozott jelenlétében látják, illetve látnák a megoldást. - Kamerák nálunk is vannak. Ha más hasznuk nincs is, legalább visszatartó erejük van. Ha meglátja őket a rabló, remélhetőleg nem kockáztat azért a kevés pénzért, amit egy ilyen kis üzlet kasszájában találhat - magyarázza egy kisbolt tulajdonosa, Vásárhely egyik külső kerületében, hozzátéve azt is, véleménye szerint több rendőrre lenne szükség a város peremterületein. - Kevés rendőrt látok erre felé. Nem azt mondom, hogy minden bolt mellé állítsanak valakit, de jó lenne, ha többször találkoznék velük a környéken.

Olyan eladóval is beszéltünk, aki nem a rendőrségtől vár védelmet. - Ha kést ránt, én is kést rántok. Természetesen az alkalmazottamtól nem kérhetem, hogy ellenálljon, de ami engem illet, nem félek visszatámadni. Nálunk is van kamera, de az maximum a kollégákat tartja vissza a lopástól. Én jobban bízok a gázsprayben - meséli egy másik üzlet tulajdonosa, aki a hatóságokkal kapcsolatban elmondta, biztos, hogy nem fordulna hozzájuk egy esetleges rablást követően. - A nyomozás miatt egész napra bezárnák a boltot. Az elvitt összeg mellett ez további bevételkiesést jelentene. Arról nem is beszélve, hogy híre menne, mennyire nem biztonságos az üzletem. Könnyen lehet, hogy a vásárlóim egy ilyen eset után átpártolnának egy másik bolthoz vagy valamelyik hipermarkethez. És tegyük fel, hogy elfogják a tettest. Egy polgári peres eljárásban visszakövetelhetném az ellopott pénzt, amit még az unokáim sem kapnának vissza.

Olvasóink írták

 • 10. hasika 2012. december 12. 07:05
  „maci53!
  Ugye nem azt érted a hsz. alatt, hogy az a hibás aki dolgozik?!!!!!!!!!!!!”
 • 9. airwaves 2012. december 11. 10:24
  „Nem lesz több rablás.
  A hírek szerint 14 ezer forintot vitt el a késes rabló.
  Vásárhelyen még a rablónak sem éri meg rabolni.
  Nincs mit...
  Vagy idegen volt az elkövető és a Kossuth térről, na meg a csilli-villi sétálóutcáról ítélte meg a várost.”
 • 8. maci53 2012. december 10. 17:07
  „Azt elfellejtik ezek a "félő" kisboltosok hogy ők szoktatták oda a majdfizetőket,a felírom,majd segélykor rendezőket akik főleg piát,cigit vesznek.”
 • 7. klj-54 2012. december 10. 17:05
  „Szomorú az, hogy az állampolgár nem bízik a rendőrségben!
  Egy dolog szól mellette:
  Megszűnt az "elfutási kötelezettség"!
  Egy boltban bizony a bárd is kéznél lehet és egy gyakorlott kézben az a pisztolynál is többet ér.
  El pedig nem ítélik, mert nem lesz rá jogalap.
  Nem ez a megoldás!”
 • 6. keletaru 2012. december 10. 13:10
  „A legfélelmetesebb mennyire bíznak az emberek a jogban , mint itt is olvashatjuk ! Nem is szólnának közegnek MÁR megtanulták !!! Mit érnek vele , itt a legnagyobb gond !!!! Üdv Kuci”
 • 5. rózsakert 2012. december 10. 12:33
  „Majd jövőre már a NAV védi őket-új - inernetes pénztárgép----gondolom az majd védi őket---gyors beírás-és rendőrség máris indulhat NAV bevetési csoporttal együtt a tolvajok kámzsája után.”
 • 4. jozko 2012. december 10. 12:24
  „"Nem lehet minden pofon mellé egy közlekedési rendőrt állítani!"

  Rejtő regényéből visszatérve a "véresen komoly" valóságba:
  Sajnos nem állhat rendőr minden rablással, betöréssel fenyegethető helyen!
  Megfontolandó viszont, hogy minden lánc olyan erős, mint a leggyengébb szeme!

  Kétségkívül ez a leggyengébb láncszem most a gazdasági helyzet - és a túlságosan liberális szemléletű büntetés: nincs visszatartó, elrettentő erő!

  Az a paradoxon, hogy az fél, akinek adófizető lévén biztonságban kellene éreznie magát - azok az akasztófavirág ingyenélők pedig fittyet mernek hányni a törvényekre , akiket az állam eltart !
  Meg kell fordítani a trendet:
  Az féljen , aki bánt!
  A büntetés legyen élethosszig tartó, ne a vizsgálódás!
  Ideje lenne rendet vágni, vassöprűvel söprögetni a társadalom élősködői között!

  Ami a rablásokat és a betöréseket illeti, én úgy tapasztaltam, hogy az indétékaik feltérképezésénél már komoly megelőzés érhető el- részben a veszélyeztetettek részéről, részben a bűnüldözők részéről.
  A betörők, rablók nagy része alaposan "feltérképezi" a helyszínt, latolgatva a várható zsákmányt, az ellenállás várható erősségét és az ebből rá nézve adódó veszélyeket - és a menekülő útvonalat.
  Többségük "ismerősök" / rendszerint betérő vevők, ügyfelek, dolgozók, "karbantartók" vagy azok ismeretsége/
  köréből kerül ki - ha tényleg működik kamera a helyszínen, nem árt annak felvételeit rendszeresen átnézni és a visszatérő gyanús "klienseket" szóbajöhető veszélyforrásnak tekinteni!
  Meggyőződéssel és t a p a s z t a l a t t a l állítom ezt!

  A másik fontos momentum a tippadás, a bátorítás /netán orgazdakénti felajánlkozás, megrendelés/!
  Sok "ingadozó" gazembert az ivócimborák, az adóstársak , a rendszerint bűnözésből élők "bátorítanak" !
  A mostani liberális, a bűnözőknek előjogokat biztosító bűnüldözési gyakorlat mellett nincs könnyű dolga a Rendőrségnek a fertőzött gócok megfigyelésével és a címeres gazemberek is nehezen "kiemelhetők" - de nem árt, ha az ember nyitva tartja a szemét és a fülét!
  Szeresd felebarátodat, mint tenmagadat - de tartsd szárazon a puskaport!
  Ne legyenek illúzióink:
  rengeteg olyan gazember jár körülöttünk, akinek a keze ott nem hagyja azt, amit a szeme meglát!
  Tartsuk távol magunkat az ilyen gazemberektől - még akkor is, ha néha "okosban" rugalmasabban és olcsóbban intézhetnénk bizonyos dolgokat!
  És még valami:
  A becsületes emberek, jó szomszédok, üzlettársak egymást segítő figyelme, együttműködése időnként még a rendőri jelenlétnél is többet ér!”
 • 3. papika56 2012. december 10. 10:21
  „Mély szegénység !munkanélküliség ! jönnek az ünnepek ! Egyre több lesz az ilyen eset.”
 • 2. Falcao 2012. december 10. 10:05
  „Majd aki vitte valamire az életben és sokat ér ,megmondja majd erre a megoldást.”
 • 1. rózsakert 2012. december 10. 07:41
  „Kurucziában még az időszámítás is más.

  Még nem telt el a 2 hét?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

17 ezer egészségkártya

A vásárhelyi önkormányzat még tavaly decemberben 8805 darab Dr. Card egészségkártyát osztott ki a városban élő óvodás, általános és középiskolás fiatalok között. Tovább olvasom