Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 4°C Még több cikk.

Ha nem kötelező, nem is kell a védőoltás?

Hódmezővásárhely - A nem kötelező védőoltások pénzbe kerülnek, mégis fontos lenne beadatni a gyerekek egészsége védelmében – mondta Havasi Katalin vásárhelyi gyerekorvos. Nem sokan vették fel nála az influenza és a bárányhimlő elleni vakcinát.
– Változó a véleményem a nem kötelező védőoltásokról. Az influenza ellenit nem adattam be a gyermekeimnek. Vannak olyan vírusok, bacilusok, amelyekkel nem árt, ha találkoznak. A bárányhimlő ellenit a két idősebb megkapta. A 7 és fél éves Kende bár megbetegedett, de csak néhány hólyagocska volt rajta, nem viselte meg. Az 5 éves Zsomboron nem jött ki, a 3 éves Csanád még nem kapta meg az oltást – magyarázta a háromgyermekes vásárhelyi édesanya, Égetőné Nagygyörgy Éva. A gyermekeit beoltatta a szintén nem kötelező gennyes agyhártyagyulladás elleni vakcinával is, rotavírus ellenivel nem.

Grezsa István 25 éve gyógyít, de még egyik páciensénél sem okozott komplikációt az oltás. Fotó: DM/DV
Grezsa István 25 éve gyógyít, de még egyik páciensénél sem okozott komplikációt az oltás. Fotó: DM/DV

Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

 
– Főként az influenza elleni oltásról hallottam, hogy esetleg idősebb korban lehetnek utóhatásai, ezért nem adattam be. Amikor a madárinfluenzáról volt szó, akkor viszont mindenki beoltatta magát, én is, családi nyomásra, akkor vártam Csanádot. Eddig nem tapasztaltam mellékhatást, remélem, nem is fogok. Más nem kötelező oltást nem adattam be magamnak, nem is akarok – tette hozzá az édesanya.

Semmilyen nem kötelező vakcinával nem oltatta be 2 és fél éves kisfiát egy másik vásárhelyi anyuka, Tünde, aki kérte, vezetéknevét ne írjuk le. Bizonytalan abban, honnan származik az oltóanyag, például a H1N1 fertőzés kapcsán Ciprust emlegették (a Gyurcsány-kormány a ciprusi bejegyzésű Omninvesttől rendelte meg a madárinfluenza-vakcinát 2009-ben – a szerk.). A bölcsődéjükben több kisgyerek is bárányhimlős lett, kisfia hiányzott, nem kapta el, jó lett volna, ha túlesik rajta – jegyezte meg.

2500 a vakcina

Influenza elleni védőoltást kérnek a legtöbben – tavaly novembertől mostanáig 280-an – Grezsa István vásárhelyi háziorvos rendelőjében. Nem kötelező oltásként tüdőgyulladás ellenit is adatnak be, a vakcina 2500 forint. Májgyulladás ellen is több pácienst beoltott már, ez 3 injekciót jelent, darabonként 2000-3000 forint. Úgy vélte: a felnőttek több nem kötelező oltást vehetnének fel. 25 éves orvosi pályája alatt egy páciensénél sem okoztak gondot, szövődményt – hangsúlyozta a doktor.

– A bárányhimlőjárvány az ovisokat is elérte Vásárhelyen, egyes csoportokban 5-10 kicsi betegedett meg, ezért is fontos lenne beadatni a védőoltást. Szövődményekkel, magas lázzal, szédüléssel, akár tüdő- vagy kisagyvelő-gyulladással járhat. A szülő két hétre kieshet a munkából, mert otthon kell maradnia a gyermekével. Mindenképpen jobb megelőzni a fertőzést védőoltással – magyarázta Havasi Katalin vásárhelyi gyermekorvos. Rendelőjében az idén csak néhány gyereknek adott be ilyen oltást, ennél sokkal többen kapták el a bárányhimlőt. Sajnos nem olcsó a vakcina, 2 oltás kell, darabja mintegy 8000 forint – tette hozzá.

A gennyes agyhártyagyulladás elleni oltást a korábbi évekhez képest sokkal többen beadatták – folytatta a gyermekgyógyász. Bölcsődés kortól egyetemista korig nagyobb a veszélye a baktériumfertőzésnek, de felnőttek is elkaphatják. Nehezen gyógyítható, akár végzetes is lehet – hangsúlyozta. A vakcina 2 éves korig támogatott, féléves korig 2 oltás, 1 éves kor után pedig 1. Idősebbeknek 6000 forint. Influenza ellen kevés gyereket oltott be a szezonban, rotavírus ellen még kevesebbet. A hányással, hasmenéssel, kiszáradás veszélyével járó betegség elleni vakcina a legdrágább, 36 ezer forint. Havasi Katalin azt mondta, a nem kötelező védőoltások pénzbe kerülnek, de fontos lenne beadatni a gyerekek egészsége védelmében. Még nem fordult elő praxisában, hogy nem kötelező védőoltás szövődménnyel járt volna.

Olvasóink írták

 • 6. hős 2013. február 22. 10:33
  „Zka!

  Akkor én szellemi fogyatékos vagyok,TE pedig büszke okos ember!Irigyellek!”
 • 5. expro 2013. február 22. 09:42
  „Rotavirus cseppek........36 ezer/ft. 2 és 4 honapos korban.”
 • 4. Zka 2013. február 22. 09:41
  „2: az az oldal szellemi fogyatékosoknak készül, csak jelzem.”
 • 3. tothis18 2013. február 22. 08:53
  „Egyik legrendesebb orvos akit ismerhetek, nemcsak gyógyít hanem kezel is, s ha van ideje még beszélget is velünk! Ilyen az igazi háziorvos!”
 • 2. hős 2013. február 22. 07:12
  „http://naturahirek.hu/titkos-kormanyzati-dokumentumok-felfedve-az-egesz-oltas-ipar-egy-hatalmas-nagy-atveres/”
 • 1. 6664 2013. február 22. 06:36
  „"Bizonytalan abban, honnan származik az oltóanyag, például a H1N1 fertőzés kapcsán Ciprust emlegették" Szóval, ha pl. ciprusi az oltóanyag (esetleg, de nagyon nem valószínű), akkor az már veszélyes és x...r, de ha nyugat-európai, akkor viszont kiváló? A Contergan botrány honnan is indult? Fertőzött hormonokkal (növekedési hormon) történt kezelés mely ország "érdeme"? A profitéhség mely nagyobb régióval hozható összefüggésbe?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Betyárfészekből Majolikatelep

Hajdani betyárfészekből, az újvárosi agyagbányák és a vasútállomás közelében fekvő Hajda Vendéglőből alakították ki 1912-ben a Majolikatelepet. Tovább olvasom