Délmagyar logó

2018. 07. 21. szombat - Dániel, Daniella 19°C | 30°C Még több cikk.

Ha szereti a vásárhelyi kerámiát, ez az Ön napja

A népi szecessziós kerámia vásárhelyi mestereiről gazdagon illusztrált kötet jelent meg. Korábban giccsnek minősítették ezeket a munkákat.
Mintegy százharminc oldalon másfélszáz színes műtárgyfotóval gazdagon illusztrált kötet jelent meg A népi szecessziós kerámia hódmezővásárhelyi mestereiről - tájékoztatta a kiadó Tornyai János Múzeum az MTI-t. Nagy Vera a hódmezővásárhelyi népi kerámia jól ismert kutatójaként hiánypótló kötetben mutatja be a népi kerámia két világháború közötti időszakát, melyet a néprajzkutatás alig-alig, vagy csak periférikusan vizsgált.

A kisműhelyek díszedényeivel ezidáig nem foglalkoztak a néprajzosok, ugyanis az ötvenes évek kultúrpolitikájának hatására ezt a korszakot művészileg értéktelennek, sőt giccsnek minősítették. A mesterek által készített díszedények pedig nem sorolhatók a parasztság hagyományos használati tárgyai közé. A könyvben három mester - Baán Imre, Csenki (Czvalinga) István és Lázi János - munkásságát tárja a múzeum néprajzkutatója az olvasók elé. "Színes, gazdagon díszített kerámiáik egységes stílust képviselnek (.), díszítésükben a szecesszió népi változata jelenik meg" - írja a főmuzeológus bevezetőjében.

Az elsődleges dekorációs céljuk mellett, e tárgyak többsége is rendelkezett valamilyen használati szereppel, általában valaminek a tárolására szolgáltak. A három újvárosi fazekas vevőkörét elsősorban a polgárosodó parasztság, a kispolgárság és az iparosok alkották. "Baán Imre, Csenki István és Lázi János munkássága a két világháború közötti vásárhelyi kerámia történetének legizgalmasabb része. Azzá teszi kerámiáiknak egységes stílusa, de tanulságos életútjuk hasonlósága, ugyanakkor összefonódása is. Nem véletlen, hogy munkáik az utóbbi évtizedekben, minden korábbi előítélet ellenére, számos - legtöbb esetben Hódmezővásárhelyhez nem kötődő - kerámiagyűjtő anyagában föllelhetők" - olvasható a kiadvány összegzéseként.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Maradnak a szelektív szigetek, 9 milliárdból épül a tramtrain sínjeinek vásárhelyi szakasza

9 milliárd forintba kerül a tramtrain városi sínjeinek kiépítése Vásárhelyen - hangzott el a pénteki közgyűlésen. A szelektív szemétgyűjtés kapcsán kampányt indítana az önkormányzat ősszel, a hulladékgyűjtés szabályaira hívják fel a figyelmet. Tovább olvasom