Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Hadik-szablyát kapott a főtörzsőrmester

Hódmezővásárhely - Gróf Hadik János huszárról elnevezett szablyát kapott afganisztáni helytállásáért Antal János főtörzsőrmester. A vásárhelyi katona az őr- és biztosítószázad rajparancsnoka volt. A kint töltött 6 hónap alatt a 31 éves fiatalember átértékelte a szegénység fogalmát.
Antal János főtörzsőrmester Afganisztánban töltött féléves helytállását a gróf Hadik János huszárról elnevezett szablyával ismerte el Lázár János vásárhelyi polgármester, valamint Böröndi Gábor dandártábornok, a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka. A 2007 óta Vásárhelyen szolgáló 31 éves katona először járt misszióban.

– Nem számítottam az elismerésre, váratlanul ért, de nagyon örülök neki – mondta a lövész rajparancsnok, aki egyébként konkrétan nem tudta, hogy minek köszönheti a míves szablyát. Azt viszont elárulta: a nappalijuk falát szeretné díszíteni vele. Afganisztáni feladatáról nem sokat mesélhetett. Annyit mondott, hogy az őr- és biztosítószázad rajparancsnokaként végezte munkáját. Napi 24 órában gondoskodtak a tábor őrzéséről. A körülményekről szólva megjegyezte: nagy fizikai megterhelést jelentett számára a szélsőséges időjárás. A nappali hőség és az éjszakai mínuszok váltogatták egymást. Hozzátette: ennek ellenére az afgán gyerekek a nagy hidegben is papucsban, zokni nélkül rohangáltak.

Antal János afganisztáni misszióban végzett munkáját jutalmazták a szablyával. Fotó: Karnok Csaba
Antal János afganisztáni misszióban végzett munkáját jutalmazták a szablyával.
Fotó: Karnok Csaba

A vásárhelyi katona egyébként átértékelte a szegénység fogalmát. Szerinte az ott lakók élnek igazán szegénységben, nem pedig mi. Most másfél évig nem szeretne újabb missziót vállalni, de utána szívesen utazna. Feleségével szeretnék bepótolni a kint töltött fél évet.

Olvasóink írták

 • 10. hajosinas 2010. április 23. 06:38
  „Gratulálok a fital embernek.Jó egészséget é sok sikert a további életéhez.
  A méltatlankodók pedig szerződhetnek és megpróbálhatják a missziót túlélni.A partvonalon túlról,könnyű bekiabálni a pályára.Be kell menni oda és bizonyítani.
  Akik eldöntötték,hogy kinek adják az elismerést, talán mégiscsak kikérték a misszió parancsnokának a véleményét is mielőtt a döntésüket meghozták.
  Falcaó.
  Talán ha 1966-1968 között lett volna katona mint én és nem 9 hónapig, esetleg más lenne a véleménye.Akkor is voltak missziós kiküldetések és akkor is összeszorult esetenként az alsó fertályunk annyira,hogy a zabszemet mélg nagykalapácscsal sem lehetett volna oda beverni.De hát feltételezem ilyesmiről legfeljebb a nagyapjától hallott, de kötekedő véleményt azt tud alkotni.Szánalmas.”
 • 9. ava44 2010. április 22. 21:00
  „Remélem ezzel a karddal némi kis pénz is jár Neki. Csak nagy elismeréssel tudok gondolni azokra akik merik vállalni az ilyen kockázatot, mert ebben az is benne van hogy lehet hogy vissza sem jön. Igaz kiemelt pénzért dogloznak odakinn, de nekem ajálhatnának bármenyit nem vállalnám. Gratulálok Neki is és a többi hazatértnek is.”
 • 8. Falcao 2010. április 22. 12:13
  „Meglátó hogyne nem is voltam katona csak 9 hónpot.
  Tesóm viszont többször járt külszolgálaton mégse kapott kardot.
  Ettől függetlenül nem kéne a mennyekbe emelni, más is volt kint rajta kivűl.”
 • 7. Meglátó 2010. április 21. 17:26
  „Tisztelt 1,2,3,4,6 hozzászóló!
  Azért kíváncsi lennék arra,ha Ti is fél éven keresztül átéltétek volna a missziós életformát hogy reagálnátok az újságcikkre.De az is lehet,hogy a zabszemet még a hegyes felével sem lehetne feldugni nektek.”
 • 6. Norman_Bates 2010. április 21. 17:15
  „VásárhelyiÁgi
  Rokonod?”
 • 5. VásárhelyiÁgi 2010. április 20. 10:13
  „Én is mindenen tudok viccelődni, de most őszintén örülök, hogy egy olyan magyar katonát (még, ha önként vállalta is a küldetést), aki az életét kockáztatta a kiküldetéssel, valamivel eleismernek.
  Kívánom, hogy büszkén mutogassa az unokáinak: ezt meg azért kaptam, mert a nyugodt, békés Magyarországot így tudtuk anno fenntartani, hogy a nátó kötelékében elmentünk megvédeni a szegénygyerekeket És tarthatnának élménybeszámolót az iskolákban, hogy a mai követelődző gyerekek is tudják meg mi az, hogy nélkülözni...”
 • 4. 4Angel 2010. április 19. 17:32
  „mehet vele harcba :)))”
 • 3. Filctoll 2010. április 19. 16:24
  „Falcao - A gulyáságyúba? :)”
 • 2. szilmaril2 2010. április 19. 14:40
  „Szerintem nemcsak pucolni, de szeletelni is!!”
 • 1. Falcao 2010. április 19. 12:59
  „Akkor lehet vele krumplit is pucolni?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szétverték a parkolóórákat

Hódmezővásárhely - Körülbelül egymillió forint kár okoztak azok az ismeretlen tettesek, akik a… Tovább olvasom