Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Hadisír-gondozás Hódmezővásárhelyen

Hódmezővásárhely - Megkezdődött a hódmezővásárhelyi Kincses temető hősi parcellájában található, az első és a második világháborúban elesett katonák fejfáinak felújítása, illetve a terület eredeti állapotának visszaállítása.
A hősi parcellából hiányzik közel ötven fejfa, amelyek egykori elhelyezkedése ma már pontosan ismert, így azokat – a korhű másolatok elkészítését követően − az eredeti helyükre tudják visszahelyezni. Halottak napja alkalmából a temetőben lévő fejfákon − megtisztításuk után − a betűket újrafestik és a kisebb felújítási munkálatokat is elvégezik.

A hadisírok gondozásában érintettek a hősi parcellában elhelyezett összes fejfát szeretnék ünnepélyes keretek között felavatni a jövő évi hősök napján, azaz 2013 májusának utolsó vasárnapján.
A hadisírok gondozásában érintettek a hősi parcellában elhelyezett összes fejfát szeretnék ünnepélyes keretek között felavatni a jövő évi hősök napján, azaz 2013 májusának utolsó vasárnapján.Olvasóink írták

 • 3. orszagzaszlo936 2012. november 04. 21:06
  „Az igazság az, hogy az első világháborús sírok felújítását a Történelmi Vitézi Rend helyi csoportja kezdte el, mintegy 5 éve, utána egyszer ott volt a Jobbik és a Gárda is, választások idején, s azóta is mi, a Történelmi Vitézi Rend helyi tagjai vagyunk csak ott, s minden évben kigazoljuk, kitakarítjuk és felújítjuk a fejfákat és a sírok környékét. Immár közel 150 első világháborús sírt tettünk rendbe a város minden temetőjében, a Kincses, a Dilinka, a Katolikus és Görögkeleti, az Unitárius és Zsidó temetőben egyaránt. A Kincses temetőben rendbe hoztuk még Imre Pál szakaszvezető sírját, s új fejfát állítottunk Lónyi Ferenc honvédnek a második világháborús parcellában saját erőnkből, támogatás nélkül, ahogy ez történt az első háborús síroknál is! Letakarítottuk, a neveket kifestettük, kigazoltunk, s minden magyar katonának nemzeti színű szalagot kötöttünk a fejfájára "A HAZÁÉRT!" felirattal Lónyi Ferenc a fejfának a helyreállításánál, Lónyi Ferencre emlékezve mondtuk el, milyen áldatlan állapot az, hogy a Kincses temető második világháborús hősi parcellájában a sírokon keresztül vezet az út, ami felér a gyalázattal. Ezt hallotta meg a Honvédség s a város, s hál Istennek csatlakozott most a Hadisírgondozó Hivatal is, s eredeti állapotba fog kerülni a hősök nyughelye, melynek örülünk. Immár a katonák is kiveszik a részüket ebből, aminek én személy szerint szintén örülök.

  Mindezt csak azért írtam le, mert ez az igazság!”
 • 2. hazafi74 2012. november 04. 16:05
  „Ügyesek!
  A valóság hogy pár éve a Vitézi Rend és a Magyar Gárda, meg a Jobbik takarította le a fejfákat.Írtotta ki az embernyi méretű bokrokat!”
 • 1. tothis18 2012. november 01. 07:54
  „Igen, ez a pozitív hír: a katonák fejében is végigfut, a múlt, az elődök sorsa, helytállása s természetesen példát is jelent.Másodsorban minden civilnek is jelentheti, egyszerű eszközökkel is lehet és kell megemlékezni elődeinkről!
  Gratulálok az ilyen tevékenységhez!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kurgyis Ferenc juthat Mindszenten mandátumhoz

A mindszenti képviselő-testületi ülésen napirenden kívül Erhardt Emília lemondott alpolgármesteri tisztségéről és képviselői mandátumáról. Tovább olvasom