Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Hadüzenet a lógósoknak Hódmezővásárhelyen

Hódmezővásárhely - A vásárhelyi önkormányzat hadat üzent azoknak a segélyezetteknek, akik, bár egészségi állapotuk engedné, nem vállalnak közcélú munkát. Ők 3 évig nem kapnak semmilyen szociális juttatást. Változás a foglalkoztatás-politikában az is, hogy a még dolgozó nyugdíjasok helyét pályakezdő fiatalokkal szeretnék feltölteni a városi fenntartású intézményekben.
A vásárhelyi önkormányzat 2800 ember megélhetéséhez járul hozzá – köztük találhatók óraadók, részmunkaidősök –, ebből 1800 a közalkalmazotti státus. Létszámleépítés nem várható, viszont Lázár János polgármester tegnapi sajtótájékoztatóján felszólította a városi érdekeltségű intézményeket: alakítsák át foglalkoztatási struktúrájukat. A még aktív 150–200 nyugdíjasnak – akik főleg az oktatásban dolgoznak – fokozatosan köszönjék meg a munkát, s a megüresedett helyekre felkészült pályakezdő fiatalokat vegyenek fel, akik így jövedelemhez jutnak, gondoskodhatnak családjukról. Ez azt is segítheti, hogy a fiatalok nem vándorolnak el Vásárhelyről.

A közcélú munkával, pontosabban a szociális juttatásokkal kapcsolatban is változások, szigorítások várhatók. Jelenleg 834-en kapnak valamilyen segélyt a városban, közülük 594-nek ajánlhatják fel – nincs életkori vagy más kizáró ok – a segély helyett a munkát. Eddig két szakaszban 315 embert kerestek meg az illetékesek, ebből 52 bizonyult egészségi állapota miatt alkalmatlannak, és csak 84-en (az első körben 121-ből 43-an, a másodikban 194-ből 41-en) vállalták a közcélú munkát. Vagyis 179-en nemet mondtak.

– Aki egészségileg alkalmas, s mégsem akar dolgozni, az semmilyen szociális támogatást nem kap a várostól – közölte Lázár János –, és legalább 3 esztendőre kizárjuk minden segélyezési formából. Azt követően újra megkeressük az érintetteket. Elhangzott: sajnos az is gyakorlattá vált, hogy aki vállalja a közcélú munkát, egy-két hét után orvoshoz megy, táppénzre veteti magát. – Minden esetben felülvizsgálatot kezdeményezünk, és a város keményen lép majd fel. A háziorvosokat arra kérem: működjenek együtt velünk, és ne vegyenek minden jelentkezőt automatikusan betegállományba.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. Én2 2009. április 22. 16:50
  „Igen hülyeség volt lj-tól, hogy bejelentette, hogy elküldi a nyugdíjasokat , mert már egy munkahelyen hallottam, hogy 1-et küldenek el de az sem biztos a többi 6-7 nyugd. marad. Azonkívül a strandon a volt népjóléti irodavezető is marad, pedig ő már igazán elmehetne azt az irodai munkát bármelyik fiatal meg tudná oldani.
  Ennyit a lj. féle bejelentésről és betartásról.Sok nyugdíjas van mindnhol de ez nem is lenne baj, ha lenne munka és ha a pm. betartaná a szavát.Figyelemmel fogom kísérni.”
 • 21. cipész 2009. április 22. 16:38
  „hódfó na meg bújtatva a torony alatt, a nagy tanácsnok asszony,is benne van a nyugdíjkorba, de nyilván nagyon benn fektess. és a hódfó vezető.is már a nyugdíj korba van. na itt dolgoznak még nyugdíjasok.
  neveket nem szabad írni mert személyiségi jogokat sértünk vele.”
 • 20. Beth 2009. április 21. 23:12
  „Megnézném, hogy hol vannak azok az intézmények, ahol egyáltalán dolgozik még valaki nyugdíjasként! Elő velük! Kérjük név szerint.”
 • 19. Sziti 2009. április 21. 21:15
  „Nornora!
  Lehet,hogy igazad van és akkor ennek a munkának is lenne becsülete.”
 • 18. Nornora 2009. április 21. 12:53
  „Sziti: Mindenre van megoldás. Ha nem kap rögtön munkát, akkor nyeljen egyet a diplomás (mint ahogy én is), és menjen el ingyen dolgozni, gyakorlatra. És mindjárt van gyakorlata.
  Az "alantas"-t pedig idézőjelbe tettem. Nem én gondolom alantasnak ezt a munkát, hanem sok más diplomás. Mint ahogy aranka2 írta, "egy állástalan diplomást pl. utcasöprésre kötelezni megengedhetetlen". Szerintem meg nem az.”
 • 17. Sziti 2009. április 20. 20:35
  „Nornora!
  Tényleg így gondolod?
  Akkor fogalmad sincs a való világról. Ha ért ahhoz amiről a diplomája szól gyakorlat nélkül nemigen alkalmazzák manapság.
  Ha meg nem alkalmazzák nem lesz gyakorlata.
  Akkor menjen utcát seperni.
  Bár szerintem az utcaseprést sem kellene alantas munkának nevezni.
  Az is egyfajta munka.
  Néha hasznosabb mint az amit az alkalmazott diplomások végeznek.”
 • 16. cipész 2009. április 20. 19:45
  „Elnézést az L betű kimaradt.”
 • 15. cipész 2009. április 20. 19:43
  „Ne bántsátok egymást, aki akar az biztos dolgozik.
  Én is voltam irodai dolgozó, csak volt egy jó akaróm, hát takarítottam, préseltem, trágyáztam fejtem napszámba dolgoztam combnyaktöréssel, hogy a gyógyszert meg tudjam venni a súlyos beteg férjemnek, vagyis nem volt válogatási lehetőség, sőt még abban az időben segély sem volt.Pedig nekem is van egy pár év iskolám. Igen aki azt írta, hogy a hódfó-nál legtöbb olyan ember van aki meg vette a nyugdíját igaza van. Én is találkoztam diplomás emberrel aki kint takarított az utcán, de nem háborgott mert a gyerekei tanulnak és el kell őket tartani.
  Akiket az önkormányzattó ki tett a LJ-ka ott vannak a Szoc foglalkoztatóba rokkant ként.”
 • 14. Nornora 2009. április 20. 19:15
  „Miért ne söpörhetne utcát egy állástalan diplomás? Valószínűleg azért állástalan, mert nem ért ahhoz, amiről papírja van. Akkor meg milyen alapon tagadná meg az "alantas" munkát?”
 • 13. Norman_Bates 2009. április 20. 16:20
  „6. hozzászólás aranka2 2009.04.19. 06:40
  kezd összeállni a kép, hogy te egy diplomás munkanélküli vagy”
 • 12. latyi 2009. április 20. 07:36
  „Azt is meg kellene nézni,hogy a HÓD-FO-ban hány olyan kissebségi "dolgozik",akik kicsit régebben pénzért vásárolták meg rokkantságukat.
  Többsége ideg alapon szerzett betegségére hivatkozva kerüli a munkát.
  A kőbányába velük!
  Aki pedig nem akar dolgozni, annak nuku segély ez így tisztességes!”
 • 11. Én2 2009. április 19. 17:41
  „Írástudatlan- felháborodásod teljes mértékben jogos, amikor hallottam a vtv-ben, hogy lj ellenőrízni fogja az orvosokat hát a pofán leszakadt. Mit képzel ő magáról, kicsoda ő, hogy az orvosokat ellenőrízze, hol van neki a tudása ehhez, Mit akar az emberekből teljes rabszolgaságot. Meg kell állítani mert elszabadul a pokol!”
 • 10. Én2 2009. április 19. 17:36
  „Igen is régen csak rokk. nyugd. beteg embereket foglalkoztattak a Hódfóba, de az úr ezt megvátoztatta az ismeerőseit, kedveltjeit betette ide mert máshová nem tudta. Helytelen.
  Mindenki tudja , hogy Lj utálja a nyugdíjasokat pedig a szülei és ő is odajut ha megéri. Mindenkinek adni kellene munkát különösen ha kevés nyugdíjjal rendelkezik, ezért jött létre a Hódfó.”
 • 9. cipész 2009. április 19. 15:06
  „Nem a 3 csapás papírt kellene aláíratni az emberekkel hanem igazságos munka biztosítást.
  A kis fiam LJ-nak ha valaki ellent mond vagy nem nyalja a seggét az mehet a nagy büdös francba. Vagyunk ezzel egy páran így.Nézzetek szét a szoc foglalkoztatóba, onnan is haza küldi az aktív nyugdíjasokat?
  Van ott is olyan aki 100000Ft-os nyugdíjjal ott dolgozik, ott is a fiatal fogyatékos embereket kellene alkalmazni, hogy közösségbe legyenek és tudják, hogy a társadalomnak szüksége van rájuk is.Ja KFT lett ezt is a város üzemelteti?
  Ki Tudja?
  Szép napot”
 • 8. Riri 2009. április 19. 13:58
  „az a baj ezzel a közmunkával is,hogy 3 hónapra biztosít munkát ,kiskönyvel ráadásul.Tehát ez sem egy biztos megélhetés.
  komolyab megoldást kell kitalálni,ezzel kellene foglalkozni és nem a strand megépítésével,ja vagy azt is a munkanélkűl maradt kőművesek fogják megcsinálni?Az ötlet pedig nem lenne rossz és még pénze is maradna a városnak,...Jaj várost mondtam,L.J számláján :( akkor ez mégsem jó megoldás?! :)”
 • 7. Norman_Bates 2009. április 19. 11:57
  „Kár erőlködni, amíg ilyen kállai féreg nyalja a seggüket”
 • 6. aranka2 2009. április 19. 06:40
  „Akinek törvény szerint jár segély, annak ki kell fizetni, akár vállal közmunkát, akár nem. Ilyenféle diszkriminációt sajnos nem enged meg a törvény. Azt persze nem mondom, hogy a törvény jó is, mert nem az, de nyíltan megszegni nem helyes. Ezen túl meg: egy állástalan diplomást pl. utcasöprésre kötelezni megengedhetetlen.
  Az öregek meg takarodjanak? Ócska és kártékony populizmus. A végzett munka minőségén túl a munkavállalóval szemben más rendező elvet alkalmazni megint csak diszkrimináció.”
 • 5. Sziti 2009. április 18. 21:41
  „Igen, dolgozzon mindenki.
  És igen adjanak mindenkinek értelmes munkát.
  Manapság a közmunka többnyire a gereblyézésböl áll. Esetleg csatorna tisztítás.
  Írják már meg azt is milyen munkát tudnak ajánlani egy érettségizettnek, vagy szakmunkásnak
  a diplomásokról nem is beszélve.
  Tudnak?”
 • 4. FűzfaVessző 2009. április 18. 20:47
  „Helyes aki nyugdíjas vagy nyugdíj korú szíveskedjen helyét átadni pályakezdőnek vagy még aktív korúnak. Biztosan vannak nélkülözhetetlen, speciálisan képzett időskorú szakemberek is, gondoskodni kell után pótlásukról. A segélyeken lévők természetesen lehetőségeik szerint vegyék ki részüket a munkából.Hatalmas teher az országon a "rokkant nyugdíjasok" nagy száma egy tabula rasa meglepő eredményeket hozhatna.
  F.V.”
 • 3. trixi11 2009. április 18. 20:38
  „Én2
  Azt nyilatkozta tegnap (L.J.), hogy így is maradnak olyan dolgozók akik nyugdíjasok, mert pl. az egészségügyben orvos hiány van.
  Egyébként ezt az intézkedést helyén valónak tartom!”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három csapás és aláírások

Hódmezővásárhely - Aláírásgyűjtést indít mától a Fidesz annak érdekében, hogy a parlament vegye… Tovább olvasom