Délmagyar logó

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 7°C | 16°C Még több cikk.

Hájas galambból lehet jó levest főzni

Hódmezővásárhely - Nem jó biznisz ma a húsgalamb tartás. Bár a vásárhelyiek változatlanul szeretik a galambot a levesben, kevés pénz jut a drága jószágra, ráadásul a tartási költsége is igen magas. Elvileg a városi galamb is fogyasztható lenne, de ki tudja, melyik gyomirtós földön hízott meg. Az Andrássy utcai szárnyasok közti portyázás helyett érdemes megbízható galambtartó után nézni.
Valaki röpteti, valaki megeszi. Vagy megenné, ha lenne rá pénze. Régen mintha a galambból is több lett volna a tereken is, a tányéron is.
- Hájas galambból lehet jó levest főzni, paprikásnak, tarhonyával megfőzve a kisgalamb a legjobb alapanyag - állítja a 65 éves vásárhelyi nyugdíjas, Diószegi László, miközben burrogó madarait eteti. A hús-, páva- és kerengő galambból álló, nagyjából ötven darabot számláló állomány a családot szolgálja ki, no és azokat az ismerősöket, akik régóta a Diószegi-féle galambhúst szeretik.

Diószegi László: Hájas galambból lehet jó levest főzni.
Diószegi László: Hájas galambból lehet jó levest főzni.

Így készül a galambleves

A jó vásárhelyi galamblevesbe kövér galamb kerül, leveszöldséggel, csigatésztával befőzve. Laci bácsi specialitásaként sok fokhagyma és borsó kerül még a levesbe. Gyermekágyas asszonynak a vásárhelyiek régen galamblevest vittek csigatésztával, betegnek pedig igazi orvosság volt. A mai gyerekek közül már csak kevesen ismerik a galambhús ízét. Sokan még a szemölcsre is friss galambvért csurgattak gyógyszer gyanánt, azt dörzsölték a bőrfelületre.  

Megélhetési galambtartás manapság nem létezik, pedig a vásárhelyiek szeretik a galambot, sokan rántva is elkészítik a félbevágott házimadarat- már aki megveszi, ugyanis a galamb darabja 5-600 forint. A piacon is gyakran árulják ma is, de a ’70-es években még volt átvevőhely a piactérnél, akkor egy pár galambért két pár csirkét lehetett venni. (Nem elírás: két galamb áráért négy csirkét vehetett az ember.)

Egy mázsa galambeleség - húsgalamboknak- 13-14 ezer forintba kerül, ez a havi kiadás is egyben, és néha gyógyszerre is szükség van. Sportgalamboknál a kiadások jóval magasabbak. Fertőtlenítőnek nagyon jó az almaecetes vagy a citromsavas víz- magyarázza Laci bácsi, aki sosem kér pénzt a galambjaiért, igaz, csak ismerősök járnak hozzá. Ugyanis galambvásárláskor nemcsak a galambot, az eladót is meg kell nézni: ha megbízunk benne, csak akkor vásároljunk tőle galambot! A himlős galambot nem szabad megvenni, de az el is pusztul magától.

Nem jó biznisz ma a húsgalamb tartás.
Nem jó biznisz ma a húsgalamb tartás.

Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

 
A szülői ösztön galambéknál is működik: a válogatott magvaknak mindig a javát adja kicsinyeinek a tojó és hím, a maradékot hagyják maguknak. A cirok, borsó, köles elengedhetetlen alkotórésze a menünek, amit jóidőben naponta kétszer, télen egyszer kapnak meg. Jól ki kell éheztetni az egész családot, és akkor megetetni őket, mert ha mindig van a galambok előtt eleség, vegyesen adják a fiókának a magvakat, nem a legjobb „falatokat" szállítják a pelyheseknek, akiket bizony először szülei táplálnak, hiszen nem tudnak még repülni. Csírázott takarmányt tilos a galamboknak adni, akik nagyjából hat hét alatt vágósúlyba kerülnek. A jól költő galamb végelgyengülésben hal meg, volt már 15 éves költője is, a selejttől pedig mindig meg kell szabadulni. Fontos, hogy levegős helyen éljenek a burrogók.

Tapasztalt galambtartónak számít Laci bácsi, hiszen a 2006-ban a porcelángyárból nyugdíjba vonult nagypapa 5 éves kora óta eteti a szárnyasokat: sógorától kapott öt pár galambot, ő tanította meg neki az alapokat. „Lacika-korában" még kisállattenyésztő agrármérnök akart lenni, nagyon szerette az állatokat, még egy lova is volt. Aztán máshogyan kanyarodott a sorsa, de kedvenceiről, a galambokról soha nem mondott le.

Olvasóink írták

 • 11. Emberségetavilágnak 2013. március 22. 14:07
  „A galambleves mindig a betegágyán fekvő Nemecseket juttatja eszembe.”
 • 10. Hód 2013. március 21. 07:58
  „Most akkor mégsem védett madár a galamb? Ha nem, akkor miért nem lehet levadászni vagy elüldözni a vásárhelyi belvárost össze-vissza sz@ró galambokat?”
 • 9. cumania 2013. március 20. 17:01
  „Azt mondják, az ürge is finom! :)”
 • 8. Jozsoci 2013. március 20. 16:53
  „A jó húsleves titka: öreg tyúk és fiatal répa!”
 • 7. Horthyszobor 2013. március 20. 16:39
  „3. :) Brutál:) Ezek a töltésen túli népségek:)”
 • 6. howatowabb 2013. március 20. 15:01
  „No, itt az új, régiből újat dili! Mint a mangalica disznónál. A kora múltban azt mondták rá, hogy nem jó, húsdisznó kell. Lecserélték a sertés állományt, lám- lám, most az az egészséges! S lőn, itt a galamb! Valóban finom, sokszor ettük gyerekkoromban, rántva- főve.
  Vagy csak célzás lenne?! Sok van a városban, nem lesz mit enni lassan, nosza emberek, jó az nektek!”
 • 5. angyal1064@freemail.hu 2013. március 20. 13:24
  „Húsgalambokat tartok, abszolút nem éri meg, pedig a fiatal galamb vágósúlya minimum 80dkg,vagy 1 kg körüli.Bizony nagyon jó beteg embernek ,kisgyermeknek a gyenge galamb hús.”
 • 4. M.Aurelius 2013. március 20. 12:47
  „A haldokló betegek étke volt falun, sajnos erre pontosan emlékszem......de ott minden háznál volt galamb.”
 • 3. m3l 2013. március 20. 10:36
  „"szeretik a galambot a levesbe"”
 • 2. mangó1 2013. március 20. 09:29
  „Gyermekkorom kedves emléke amikor a nagymamám galamb-levest főzött---nagyon finom volt.”
 • 1. spagetti 2013. március 20. 07:23
  „Nálunk tegnap az ebéd rántott galamb volt amit előtte megfőztem levesnek!(Saját )a tanyánkon tartjuk és tenyésztjük. nagyon finom.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Péntektől aláírást gyűjt a Fidesz

A rezsicsökkentéssel kapcsolatos aláírásgyűjtés pénteken 7 órakor a piacon kezdődik Vásárhelyen. Tovább olvasom