Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 28°C Még több cikk.

Hajléktalan volt, míg doktorált

Évek hosszú sora telt el, mire Kardos Józsefnek teljesült a vágya: megszerezte doktori címét. A most 47 éves vásárhelyi férfi ösztöndíjjal jutott el egy amerikai egyetemre, ahol pénz hiányában hajléktalanszállón lakva tanult, valamint dolgozott is tanulmányai mellett. Hazajött, s jelenleg munkanélküli, de étellel, itallal, fürdési lehetőséggel segíti a rászorulókat.
Szegény segít a szegényen. Kardos József (jobbról) házának felújításán dolgozik a hajléktalan Bába Norbert és édesapja, Bába József. Fotó: Tésik Attila
Többen is dolgoznak a vásárhelyi Damjanich utcai kicsi házon. Kardos József otthonának felújításából hajléktalanok is kiveszik a részüket. Hiába munkanélküli a 47 esztendős házigazda, segít a rászorulókon. A festésért, illetve egyéb javításért étellel, itallal, fürdési lehetőséggel fizet.

Kardos József még nincs ötvenéves, de számos kalandon, érdekes helyzeten jutott már át élete során. Dédapja tíz hold földjét, illetve Szeremlei utcai házukat még az államosítás idején elvették. Nagyanyja Hold utcai vályogháza pedig összedőlt. Így a Kardos család egyszobás lakásba költözött. Bocskai utcai otthonukba a víz a szomszédos mérleggyárból jött át egy vékony csövön. A nehéz körülmények ellenére a fiatal József sikeresen érettségizett a Bethlen gimnáziumban.
– Már gyermekként találkoztam a szegénységgel és a nyomorral, így átérzem azoknak a helyzetét, akik még nálam is rosszabb körülmények közé kényszerülnek – árulta el.

A budapesti ELTE-re jelentkezett kémia és régész szakra. Mivel ilyen párosítás nem volt, maradt a kutatóvegyészet. Ezen a szakon 1981-ben szerzett diplomát. Tizenöt éven keresztül Magyarországon dolgozott különféle kísérletekben. Álmáról, hogy ledoktorálhasson, nem tett le. Többször folyamodott állami segítségért, hogy folytathassa tanulmányait, de elutasították. 1988-ban megnősült, s született egy lánya. Vegyésztechnikus felesége révén kijutottak Philadelphiába. A férfi kint akart maradni, de párja rábeszélésére hazajöttek.
J
ózsef Budapesten öt évig volt egy laborműszerekkel foglalkozó cég kereskedelmi igazgatója. Azt mondja: amikor egy olasz főnököt küldtek a nyakára, kilépett. Ezt követően túl drága lett neki a pesti élet, így visszajött Vásárhelyre. Alkalmi munkákból tartotta fenn magát, mert a családja a fővárosban maradt. Többek között éjjeliőrként dolgozott a csomorkányi templomrom ásatási területén, majd rövid ideig hajnali hírbemondó volt egy kalózrádiónál. A főiskolán „titkárnősködött" is, mivel ő főzte a kávét, gépelt.

Álma megvalósításáért tovább harcolt, így sikerült a holland kormány jóvoltából egy egyéves németalföldi ösztöndíjat szereznie. Itt egy amerikai tanára tanácsára pályázatot adott be a pennsylvaniai állami egyetemre: újabb siker, hiszen 2001-ben utazott az Államokba. Pont egy hónapja, vagyis augusztus 29-én védte meg nagydoktori disszertációját, s szeptember másodika óta újból itthon van.

A 47 esztendős férfi elmesélte, hogy kint „túl szabad szája miatt" megvonták ösztöndíját, így pénz hiányában egy hajléktalanszállóra költözött. Hogy megéljen, filozófiát és szociológiát tanított, valamint egy bútorgyárban szekrényeket szerelt össze.

A kalandnak azonban a jelek szerint még nincs vége.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Utolsó simításokat végzik a vásárhelyi Kaszap utcán

Már csak a tereprendezés van hátra, és pénteken átadják a Kaszap utcát a laktanya előtti… Tovább olvasom