Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

Hajléktalanok élnek a volt iskola bejáratánál

Hódmezővásárhely - Két vásárhelyi hajléktalannak eszébe sem jut, hogy beköltözzön a helyi szállóba, inkább az utcán él. Az egykori Kossuth-iskola bejáratához telepedtek le, ahonnan már többször elköltöztették őket, de most újra ott vannak. A segítséget nem fogadják el.
Él két hajléktalan a vásárhelyi volt Kossuth-iskola bejáratánál, Czutor Béla és élettársa, Neparáczkiné Gecse Éva. Béla 2004, Éva 1996 óta hajléktalan. A férfinak meghalt a felesége, míg a nő azután került az utcára, hogy elvált. Többször elköltöztették már őket a bejáratból, de visszatérnek oda. – Azért vagyunk itt, mert legalább van valami a fejünk fölött. Már négyszer is elvitték mindenünket. Egyszer még a karácsonyfánkat is, de azóta szereztünk egy újat – mondta Béla.

Az intézmény egyik bejáratának sarkában alakították ki szállásukat. Szivacson alszanak, „vagyonukat" bevásárlókocsiban és egy bőröndben tartják. – Vagy ellopják, vagy az önkormányzat viszi el a holminkat – mondták egyszerre. Ilyenkor, elmondásuk szerint, mindent újrakezdenek: a szupermarketek parkolóiban kéregetnek, valamint a kidobott ruhákat szedik össze.

Korábban ellopták a karácsonyfájukat, de szereztek újat. A szerző felvétele
Korábban ellopták a karácsonyfájukat, de szereztek újat. A szerző felvétele

Az eszükbe sem jut, hogy a hajléktalanszállóra költözzenek. – Jól elvagyunk mi itt hárman – simogatta meg a férfi Cézárt, a kutyáját. Közben a kis rezsón rotyogott az ebéd, gulyást készítettek. Éva alig több mint 20 ezer forintos nyugdíjából élnek, illetve abból, amit koldulnak.

– Ismerjük őket, ketten vannak. Felkínáltuk nekik a szállót, de nem élnek vele – mondta Korsós Sándor. A Badalik Bertalan Szociális Szolgáltató igazgatója hozzátette, nem képesek integrálódni a közösségbe, ők ehhez az élethez vannak szokva. Korábban a nagy hidegekben behozattuk őket, de visszaköltöznek. Takarókat, meleg teát viszünk nekik.

– Bármilyen problémával fordulnak hozzánk, lehetőségeinkhez mérten segítünk. Eddig ők még egyszer sem kértek segítséget az önkormányzattól – mondta Antal István, a lakosságszolgálati iroda vezetője. Hozzátette, a közterület-felügyelet a munkáját végzi, amikor elviszi az egykori iskola bejáratából a holmijukat. Riasztók, a gyerekek félnek tőlük, de a közelben vásárlókat is zavarják – tette hozzá.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kerékpárosbarát város Vásárhely

Negyedszer kapta meg a vásárhelyi önkormányzat a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Kerékpárosbarát elismerését - mondta Hegedűs Zoltán. Tovább olvasom