Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 17°C Még több cikk.

Hajrában a munka a Tornyaiban és a Bessenyeiben

Hódmezővásárhely - Augusztus végére szinte teljesen megújul Vásárhely belvárosa, elkészül a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ és a Tornyai János Múzeum a hozzájuk kötődő kisebb beruházásokkal.
Vásárhely belvárosa közel 2,7 milliárdos beruházásból újul, amelyhez az önkormányzatnak 389 millió forint saját erőt kellett biztosítani. A Bessenyei Ferenc Művelődési Központ rekonstrukciója, az új épületszárny kialakításával 1,2 (támogatás: 1,1) milliárd forintba, a Tornyai János Múzeum felújítása 1,1 (865 millió) milliárdba, az úgynevezett kis Tornyai-projekt, az intézmény látogatóbarát fejlesztése pedig 364,6 millióba (309) kerül.

– Ahol most állunk, az új épületszárnyban kialakított táncteremben, minden igényt kielégít – mondta a tegnapi bejáráson Almási István polgármesteri jogkört gyakorló alpolgármester –, és szeptembertől szigorú beosztás szerint gyakorolhatnak majd itt például a Petőfi utcai táncház növendékei. De lesz számítógépes oktatóközpont és 9 termet kap a Péczely zeneiskola.

A Tornyai János Múzeum előtti Szegfű utca is megújul. A szerző felvétele
A Tornyai János Múzeum előtti Szegfű utca is megújul. A szerző felvétele


Mucsi László, az önkormányzat városfejlesztési és üzemeltetési irodájának vezetője hozzáfűzte: a régi, műemléki védettségű épület pinceszinti bővítése is nagyon fontos volt, így megoldható a különböző foglalkozások zavartalan megtartása. A nézőtér, a színpad is teljesen megújul (fény- és hangtechnikában egyaránt), lehetőség lesz nagyszabású színházi produkciók bemutatására. A határidőt mindegyik projektnél tartják, augusztus végére elkészülnek a kivitelezők, főként burkolási és gépészeti munkák vannak hátra.

Almási, miközben átsétáltunk a görögkeleti templomba, felidézte: egykor pezsgő kulturális élet zajlott Hódmezővásárhelyen, példaként említette Kobajasi Kenicsirót, aki 3 héttel az első karmesterverseny megnyerése után már a városban dirigált. – A görögkeleti templom is nemsokára teljesen elkészül, a szakemberek restaurálták az ikonosztázt, a festés, a kőburkolat lerakása és a rendbe hozott bútorok visszahelyezése van még hátra – közölte a helyszínen az alpolgármester.

A Tornyai János Múzeumnak már felhúzták a raktár és kiállítási célokat szolgáló két új épületszárnyát. Főként történeti, régészeti tárlatok kapnak helyet majd a Tornyaiban, a képzőművészet teljesen átköltözik a már felújított Alföldi Galériába. – A projekt keretében lehetőség nyílik a már régóta „romos" állapotú Szegfű utca rekonstrukciójára, amely a múzeum padokkal ellátott, pihenésre alkalmas belső udvarába torkollik – mondta Almási.

Az említettek nemcsak infrastrukturális fejlesztések, a kulturális élet (például Minden nap kultúra program) is teljesen megújul; illetve a megvalósuló beruházások újrarajzolják Hódmezővásárhely belvárosát és újrafogalmazzák a város és a térség kulturális életét.

Olvasóink írták

 • 14. anzseliza 2012. augusztus 01. 22:35
  „7. balihoho, teljesen igazad van!”
 • 13. portis 2012. július 30. 10:38
  „11. airwaves 2012.07.21. 12:32

  Kinek a mániája? Akinek kőbányája van ;)”
 • 12. FattyúMatthew 2012. július 22. 10:45
  „Láttam ezt a förmedvényt!Most őszintén ez az épületszárny nekem a szocreál "stílust" juttatja eszembe.”
 • 11. airwaves 2012. július 21. 12:32
  „Kinek a mániája ez a rohadt macskakő?
  Máshol felszámolják, mert vizesen állati balesetveszélyes, itt meg újrarakják belőle a belvárost!
  Agyrém!
  Ne de itt mi nem?”
 • 10. Hétszűnyűkapanyányimonyók 2012. július 21. 12:12
  „" Ahol most állunk, az új épületszárnyban kialakított táncteremben, minden igényt kielégít "
  Nocsak... nemtán a fiatalokra és a szórakozásra is gondoltak?

  "és szeptembertől szigorú beosztás szerint gyakorolhatnak majd itt például a Petőfi utcai táncház növendékei."
  Kaparom magamat!”
 • 9. lepkehalo 2012. július 20. 22:17
  „Egy régi Alfonzó műsor jutott eszembe: Riadó a Pitypang szállóban. Youtube-on megvan.”
 • 8. hajnalka 2012. július 20. 19:58
  „A 47-es és a 45-ös főút is elhalad az Emlékpont mellett.
  Mi más lenne fontos?”
 • 7. balihoho 2012. július 20. 16:14
  „Hát igen, az Andrássy utca! ott nincs semmilyen buszjárat, egyet sem kellett volna módosítani, és egész az emlékpontig sétáló utca lehetett volna, és még a Szentes felé átmenő forgalmat sem kellett volna kacskaringózásra kényszeríteni, kevesebb kipufogó gáz terhelné a várost. Ezt a véleményt már sokaktól hallottam, nem pusztán én gondolom így. De ez a mostani eset is azt bizonyítja, mennyi bele szólása van vásárhely lakosságának, az önkormányzat munkájába, döntéseibe. És azt is bizonyítja, mennyire nem számít valójában a városlakók akarata. Lázárék terveznek, döntenek, és pályáznak közpénzre, a városlakók feje felett. De ha már ez van, örüljünk ennek is, a többi meg majd menet közben, a gyakorlatban kiderül.”
 • 6. CaptainChaos 2012. július 20. 15:00
  „Lesz mit söprögetni a közmunkásoknak...”
 • 5. bgea 2012. július 20. 13:12
  „Ha jobban megnézzük a képet, inkább mégis a design része a mállónak tűnő vakolat: mintha valami neolit agyagedény motívumot utánozna...
  Azt én sem értem, miért nem az évtizedek óta zsákutcává tett Andrássy utca a sétálóutca... Gyorsan ki kellene azt is pofozni, mert így óriási lesz a kontraszt.”
 • 4. booo 2012. július 20. 12:55
  „Igen, sajnos ugyanabba a csapdába esnek mint a többi felújításnál! A pénz már rég elfogyott, de látszatnak is lennie kell. Mindegy, haladjunk, adjuk gyorsan át, azzal meg ne foglalkozzon senki, ha 2 hónap múlva már "garanciális" javításokat kell végezni, 5 év múlva meg teljes újjáépítést! Kb úgy mint a strandfürdő esetében hamarosan!!!

  Egy volt a lényeg, ki lett hangsúlyozva Almási úr neve!”
 • 3. roxper 2012. július 20. 11:46
  „Ilyen minőségben és tempóban dolgozik a közgép, teljesen érthető, hogy mindent ők "nyernek", bocsánat: kapnak!
  Amúgy tök mindegy milyen terük, utcájuk lesz amíg az andrássy útjuk full szocreálos, ahogy beérünk az utcába mintha 30 éves időutazásban lenne részünk! :D”
 • 2. Dongó 2012. július 20. 10:48
  „Üdv!
  "Bessenyeiben" Javaslom ezeknek a várospusztító, madzagon rángatott képviselőknek, hogy a Kossúth teret nevezzük át Dr Rapcsák András térnek, A Nagy András János kutat Dr Lázár János kútnak, a Szántó Kovács utcát, ja azt már átneveztük. Pusztítsunk el mindent, ami a régi Vásárhelyhez kapcsolódik, de legalábbis vegyünk fel még több adósságot, hisz csak ez a kevés van. Mielőtt valaki megvádolna, hogy ellene vagyok a haladásnak, hát igen ellene, ha ilyen árat kell érte fizetni, a VÁROSUNK múltját!!!
  További szép napot
  Tisztelettel: Dongó”
 • 1. eldorádó 2012. július 20. 08:31
  „Jó a fotó!
  Mállik az új festés, vakolat. Csak azt ne mondják, hogy direkt ez az épület új dizájnja :-) mert akkor az ocsmány!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz: Vásárhely a vásárhelyieké

Alábecsüli az országos politika egy része a vásárhelyieket. Megüzenik nekik, mit tegyenek, és hogyan – hangzott el sajtótájékoztatón Vásárhelyen. Tovább olvasom