Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 25°C Még több cikk.

Halomnyi hamutál a kisszobában

Annak ellenére, hogy életében soha nem dohányzott, de a még cigarettafüstre is allergiás Sápi Károlyné, szenvedélyesen gyűjti a hamutálakat. A 78 esztendős vásárhelyi nénit csak azok a kis porcelán- vagy fémtárgyak érdeklik, amelyeken egy-egy település vagy tájegység neve szerepel – ma már közel száz ilyen kis tála van.
Sápi Károlyné Erzsike nénit gyűjteménye minden egyes darabjához valamilyen emlék fűzi. Fotó: Tésik Attila
A vásárhelyi Dózsa György utcai ház belső szobájába lépőnek azonnal feltűnik, hogy a dohányzóasztalra egy poharat sem lehet letenni, mert egymást érik a hamutálak. Ez nem jelenti azt, hogy a házigazda láncdohányos, hanem csak annyit, hogy szinte szenvedélyévé vált a hamutálgyűjtés.

– Egy gyulai kirándulással kezdődött az egész. Sógornőmék úgy harminc esztendővel ezelőtt a várfürdőben pihentek, s hoztak nekem emlékbe egy olyan hamutálat, amelyre a várat festették. Hát, ez lett a gyűjtemény első darabja – árulta el Sápi Károlyné. A 78 éves Erzsike néni életében egyszer sem gyújtott rá. Ráadásul még a cigifüstre is allergiás, ha sokat tartózkodik olyan zárt térben, ahol mások cigarettáznak, több száz gombostűfejnyi kiütés jelenik meg az arcán.

– Már közel százdarabosra tehető a gyűjteményem. Többsége porcelán, de van köztük fémből készült is. Az anyaga mindegy, csak egy számít, hogy azonnal látni lehessen rajta, honnan való. Ezért nem is keresem, illetve hozom el a különféle reklámhamutálakat – magyarázta.
Az csak természetes, hogy vásárhelyi, szegedi, illetve egyéb Csongrád megyei településekről származó hamutálai vannak. Ezenkívül az ország számos pontjáról, de még külföldről is kap újabb és újabb darabokat. Egykoron a Medosz, vagyis a Mezőgazdasági és Erdészeti Dolgozók Szakszervezetének keretében szervezett kirándulásokat a tagoknak. Így rengeteg helyre eljutott, ahonnan természetesen hamutálakkal tért haza.

Elmesélte, hogy míg a többiek a tapolcai barlangfürdőben ejtőztek, ő lejárta a lábát, mire szerzett egy helyi hamutálat. A hazaikon kívül más országból származók is gyarapítják gyűjteményét. Háziorvosa például Tuniszban nyaralt, s mi mást is hozhatott volna neki? Az asztalon, illetve a lakás más pontjain szépen egymás mellett sorakoznak a francia, német, román, kubai és máltai hamutálak.

– Elég, ha rájuk nézek, s mindjárt előjön egy-egy emlék. Hetente egyszer végigtörölgetem őket, s közben az jár a fejemben, milyen sok szép helyen jártam már én, illetve az ismerőseim – tette hozzá végül Erzsike néni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vásárhelyen is vizsgázhatnak

Várhatóan három héten belül ismét lehet forgalmi vizsgát tenni Vásárhelyen. A Közlekedési… Tovább olvasom