Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Hamarosan befejezik a régészek az ásatásokat Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Pénzérmék, vasból készített eszközök, lószerszámok, gyöngyházdíszes kés, kerámia- és üvegedények kerültek elő a vásárhelyi Gregus-iskola udvarán folyó ásatáson. A török kor emlékeit kutató régészek a jövő hét elején pakolnak, aztán jöhetnek a mélygarázs és a sportcsarnok építői.
Július elején indult a feltárás Hódmezővásárhelyen, a Gregus-iskola udvarán. Most a régészek a munka vége felé járnak, ha az időjárás is kedvez nekik, akkor az augusztus végi határidő előtt levonulhatnak a területről. Ha minden jól megy, jövő hét elejétől átvehetik a helyüket a sportcsarnok és a mélygarázs építői. A leendő épületegyüttes teljes területén, vagyis 2500 négyzetméteren folyik az ásatás.

– Egy török kori – XVII. vagy XVI. századi –, földbe mélyített, cölöpszerkezetű, és agyagból épült lakóház, illetve két, feltehetően gazdasági épület és az ezeket határoló árok maradványai kerültek felszínre. Ezenkívül találtunk még méhkas alakú gabonatároló vermeket is – hallottuk Tóth Katalintól, a Tornyai János Múzeum régészétől.
Az épületeken kívül számos tárgy, eszköz is fellelhető az udvaron. Így például kerámia- és üvegedények, vasból készített eszközök, lószerszámok – zabla, kengyel, béklyó és patkó –, valamint faragott csontnyelű és gyöngyház borítású kések.

Bővül a múzeum tárlata

Még 2005 végén állandó kiállítás nyílt a Tornyai János Múzeumban, mely a térség régészeti emlékeit mutatja be. Ezt a gyűjteményt szeretnék gyarapítani egy állandó néprajzi és helytörténeti kiállítással, melynek tárgyi emlékeinek döntő többségét a mélygarázs és a sportcsarnok építési területén talált török, illetve későbbi kori maradványok adnák.

Három pénzérmét is találtak. Régészeti szempontból ezek azért is lényegesek, mert segítségükkel pontosabban is behatárolható az adott kor. A Gregus-udvari érméken sokat egyelőre még nem lehet látni, mert tisztításukra, restaurálásukra csak később, a múzeumban kerül sor.

Érdekesség, hogy a török kori emlékeken kívül más korok maradványait is rejti itt a föld. A XVI.–XVII. századi településrész mellé közvetlenül egy másik is épült a XVIII.–XIX. században. Ez néprajzi szempontból is fontos lelet, mert a török kori kerámiaedények szomszédságában későbbi korokban készültek is előkerültek, ezzel össze lehet hasonlítani a vásárhelyi kerámiakultúra változásait, fejlődéseit.

Bokorné Nagy Katalin, a múzeum nyugdíjas régésze kiemelte, hogy a török kori rétegnél egy kicsit mélyebbre is ásnak a napokban, mert feltehetően egy szarmata telepet is rejt itt a föld.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogták vásárhelyi állattolvajokat

Két állattolvajt is elfogtak a napokban a vásárhelyi rendőrök. Az egyik négy birkát, a másik pedig… Tovább olvasom