Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Hangszerével mesél Fonay Tibor

Hódmezővásárhely - Fonay Tibor hódmezővásárhelyi születésű dzsessz-basszusgitáros, dzsesszbőgős vehette át a hat Junior Prima díj egyikét 2014-ben.
Jól zárult a 2014-es év, és szépen indult a 2015-ös esztendő Fonay Tibor számára. Friss Junior Prima díjasként az egyik dzsessz zenével foglalkozó portál az év gitárosának választotta. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen tanuló fiatalember egyre több lemezen működik közre, és számos dzsesszformációval is rendszeresen fellép.

– Nagyon meghatott vagyok, ilyenkor látszik, hogy sokan állnak mögöttem, és örülnek a sikeremnek. Családom, barátaim, tanáraim – nekik köszönhetek mindent – mondta Fonay Tibor, aki bár Budapesten él, továbbra is vásárhelyinek tartja magát.

A vásárhelyi zenész meghatódott az elismeréstől. Fotó: DM
A vásárhelyi zenész meghatódott az elismeréstől. Fotó: DM

Tanárai közül a Péczely Attila Alapfokú Művészetoktatási Intézmény oktatójára, Vincze Györgyre, a basszusgitáros Kaszás Lászlóra, a székesfehérvári Mits Gergelyre és Máté Lászlóra emlékszik szívesen. Az egyetemen Lattmann Béla növendéke volt, akitől rengeteget tanult, de sokat köszönhet Binder Károlynak, a dzsessztanszék vezetőjének is, akivel két éve együtt játszik a Binder Quartetben.

Zenészcsaládba született, dédnagyapja tanító és kántor, nagyapja zongorista volt. Édesapja basszusgitározik és nagybőgőn is játszik, így kisgyermekként rendre minőségi zenével találkozott. – 13 évesen döntöttem el, hogy zenélni szeretnék. Először csak hobbi volt, hódmezővásárhelyi barátaimmal punk-rock zenekart alapítottunk, zeneiskolába is beiratkoztunk – fogalmazott Tibor. Nagy kedvence volt a Nirvana és a Korn, később a Jamiroquai funky zenéjén keresztül jutott el a dzsesszhez.

Fonay Tibor játék közben. Fotó: DM
Fonay Tibor játék közben. Fotó: DM

A középiskolában úgy érezte, nincs elegendő tudása a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemhez, ezért két évig Székesfehérváron tanult, csak ezután jelentkezett Budapestre. Itt lett a hobbiból örök szerelem, mind több és több zenekarba hívták. A környező országok mellett zenélt már Svájcban, Észtországban, Görögországban, Franciaországban és Izraelben. Külföldi példaképei között van Sonny Rollins, Chet Baker, Victor Wooten, Jaco Pastorius, Richard Bona és Matthew Garrison.

– Úgy érzem, hogy még bőven van hova fejlődni. Egy dolog, hogy itthon keresett lettem, de szeretnék saját zenéket írni, zenekart alapítani, külföldön is elismertté válni, és olyanokkal zenélni, akik hozzám hasonló zenei nyelvet beszélnek – mesélt terveiről.

Fonay Tibor hangszerét tartja hangszálainak, így szeretné megszólítani az embereket. A Binder Quartett mellett a Sárik Péter Trióval is gyakran fellép. Két koncert között, ha nem próbál, akkor órákon át gyakorol mindennap.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egységes parkolási rendszer

A vásárhelyi közgyűlés korábban döntött a fizetőparkolási rendszer egységesítéséről. Tovább olvasom