Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Harc dúl az ingyenes belvárosi helyekért Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Belvárosi kis utcák, panelek előtti placcok, nagyáruházak parkolója – ezek azok a helyek Vásárhelyen, ahol ingyen állíthatjuk le kocsinkat, ha a központban van dolgunk.
Amúgy akad bőven szabad parkoló közvetlenül a Kossuth tér közelében vagy az Andrássy úton – de ott fizetni kell. Az Aldinál tábla figyelmezteti az autósokat, hogy egy óra elteltével elvitetik a járműveket.

Munkanapokon korán reggel mindenki megpróbál olyan helyet találni kocsijának a vásárhelyi belvárosban, ahol szabályosan állhat meg, de nem kell érte fizetnie. Nagyon kevés van belőlük, fél kilenc után szinte esélytelen is ilyet találni. Igaz, ezek egy kicsit távolabb esnek a közvetlen központtól, de a néhány perces séta megéri, ha ezzel óránként száz forintot tudunk spórolni.

A Dr. Rapcsák András úton a Kossuth tértől mindkét oldalon kialakítottak parkolót, de fizetőset. Tegnap e helyek nyolcvan százaléka volt foglalt. Az útra merőleges néhány utca viszont – ahol nem kell fizetni a megállásért – tömve volt autókkal.

Az Andrássy úton a fizetős parkolóhelyek is megtelnek. Fotó: Tésik Attila
Az Andrássy úton a fizetős parkolóhelyek is megtelnek.
Fotó: Tésik Attila

Az Andrássy úton – a főiskolától a Spar Áruházig – mindössze kilenc kocsit számoltunk össze a fizetőparkolóban, ahol háromszor ennyi is kényelmesen elférne. Az Andrássyn haladva a Kossuth tér felé már kicsit zsúfoltabb volt a parkoló. Itt ugyanis számos bank és üzlet is működik, ezért állnak meg többen. A narancssárga automaták egy óránál rövidebb időtartamra is adnak jegyet, ezt ki is használják az autósok. Néha elég, ha tizenöt-harminc percre állnak meg, ezalatt is el lehet intézni az ügyeket.

Csak vásárlóknak!

Az Aldi parkolójának bejáratánál tábla figyelmezteti a betérőt: ez kizárólag vásárlóknak fenntartott parkoló. Használata csak a vásárlás időtartamára, maximum egy órára engedélyezett, a jogtalanul parkoló autókat pedig tulajdonosuk költségére elszállíttatják. Erre azonban még nem volt példa.

A Tesco parkolója késő délutántól a legzsúfoltabb, amikor a közeli panelekbe hazaérkeznek az emberek. A magas házak között ugyanis kevés a szabad hely, ezért marad a hipermarket parkolója, ami ugyanúgy ingyenes, mint az épületek közötti placc.

A nemrég átadott Family Center parkolójának azon a részén, amely a Tóalj utcára néz, napközben is sok autó áll. A külvárosból, illetve más településekről érkezők egy része itt áll meg, mert nem akar a belvárosban fizetni. A közeli Pennynél is jóval több kocsi van, mint ahány vásárló az üzletben. A szomszédos Gregus-iskolába igyekvők is ide állítják autóikat.

Az új sportcsarnok alatti mélygarázsban, ahol ugyancsak száz forint egy óra megállás, mint a „felszínen", tegnap délelőtt kilenc óra körül mindössze hat autót találtunk.

Olvasóink írták

 • 12. norman bates 2008. október 19. 10:34
  „Lixus_kzs!
  örülök neki, hogy te 1-et értessz. ha nincs autód akkor ez elég szánalmas egyetértés. persze azok a szívatások amik nem vonatkoznak rám azokkal én is egyetértek (pl teherautók úttdíjfizetése)
  bizonyos városokba(pl B.P., Szeged) meg tudom érteni, ha nem lenne fizetős iszonyú káosz lenne, de itt vásárhelyen semmi nem indokolta. Javíts ki, nyugodtan ha tévednék, de a fizető parkolásnak az lenne az alapja, hogy az autós motiválva legyen, hogy minél kevesebb ideig foglaljon egy parkolót a többi a többiek elől. itt vásárhelyen viszont szerintem nincs ilyen gond. (írták is, hogy kihasználatlanok a parkolók)
  Amit meg írtam, hogy a mélygarázs legyen olcsóbb mint fent, az miért gáz?
  Kecsó belváros mélygarázsba parkoltam 2 óra : 180ft, tőle 100méterre: 1/2óra :120ft
  Az már más kérdés, hogy ennél olcsóbban nem érné meg üzemeltetni a parkolási rendszert, és ismét csak oda lyukadunk ki, hogy talán akkor nem is kellett volna, az egész csak rongyrázás volt!
  .....-Héééé figyeljetek!!!! a mi városunkba már fizetni kell a parkolásárt ám! mert annyira menők vagyunk!!!!!

  ......-T e, figyu már jani! van itt ez a mocsokdrága parkolóóra, színes LCD kijelzős, ilyen még sehol sincs! nem is tudjuk eladni mert olyan rohadt drága, ez passzol az emlékpontotok stílusához,... kell??
  Jani: - hát persze!!!! hozzad!!!!!!!!”
 • 11. Lixus_kzs 2008. október 17. 17:56
  „Normann!

  Olvasd vissza magad és rájösz. És egyébként miből gondolod, hogy az önkormányzatnál dolgozok (csakmert egyet értek azzal, hogy fizetni kell a parkolásért?), az meghogy délelőtt írok miért furcsa? Szabadságról még nem hallottál? Az meg 1 dolog, hogy neked az autó munkaeszköz, ezzel az emberek 1%-ába tartozok, pláne itt vidéken...”
 • 10. minki 2008. október 15. 22:21
  „Hát igen,elég szomorú hogy a mélygarázsban is ennyit kell fizetni,én jártam nagyobb városban ahol csak egy óra eltelte után kezdtek számlázni,szerintem így lenne itt is korrekt.”
 • 9. norman bates 2008. október 15. 18:15
  „Lixus_kzs!
  hidd el szívesen járok bicajjal ahova lehet, de sajna nem tehetem le az autót mivel az a munkaeszközöm, neked viszont laza munkaköröd lehet az önkormányzatnál, ha de. 11 körül ráérsz a DM-be irogatni.
  amúgy érdekelne, hogy konkrétan melyik részével nem értessz egyet (mivel írtad, hogy hülyeséget beszélek)
  írd le ...OK?”
 • 8. JB007 2008. október 15. 15:43
  „A város széléről mivel jussak be a belvárosba? Busz ritkán (felénk nagyon ritkán) jár, a bicikli esőben, hidegben nem mindenkinek pálya. Ráadásul én öltönyben kell, hogy dolgozzam így ez méginkább megnehezíti a drótszamár használatát. (Tudom ha NAGYON akarnám azért megoldható)
  És igaza van Norman Bates-nek ha nem akar a semmiért fizetni. Ki az aki önként még egy bőrt lehúzat magáról?”
 • 7. Ortoklász 2008. október 15. 12:12
  „Lehet, hogy nagyon értetlen vagyok, de a stílusán kívül mi a probléma a Normann féle beírással?

  Talán csak nem bűn, ha az itt helyben lakó is autóba ül?”
 • 6. Lixus_kzs 2008. október 15. 11:17
  „Normann megint elszállt veled a ló.

  Járjál biciklivez b***meg!!! Akkora nagy ez a város, hogy mindenhova autóval jársz? Ember azért kultúrájjad már magadat mielőtt hülyeségeket beszélsz.”
 • 5. Nornora1 2008. október 15. 11:13
  „Pont azt akartam írni, mint az első hozzászóló... Hülye az Aldi. Legalább azt hinnék az emberek, hogy van is bent valaki. :D”
 • 4. Ortoklász 2008. október 15. 10:44
  „Arról volt szó, hogy a belvárost forgalommentesíteni kell. Egyik oka ez volt a fizetőssé tételnek. Most meg baj, hogy kevesebben állnak a belvárosban? Találják már el mit akarnak!
  Másrészt az Aldi is, Tesco is, Interspar is a város széle. Ha lenne a városnak P+M parkolója, oda állnának. Ha nincs, kénytelenek a vidékiek a szupermarketek parkolóit használni. Általában azért bemennek a boltba is, ne legyen már bűn, hogy utána vagy előtte ott hagyják az autót és máshová gyalog mennek. Ilyenkor nem számít a környezetvédelem? Addig sem szennyezi a levegőt. Szerintem minden ki jól jár.
  Az önkormányzat jól jár, mert tehermentesítik a belvárost.
  A szupermarket jól jár, mert hozzá is bemennek.
  Az autós jól jár, mert legalább van hol megállni, ami a belvárosról a cikk ellenére nem mondható el.
  Különben meg sokszor nem is tudja az ember, mennyi időre váltson parkolót. Kicsit hosszabb a sor a postán vagy at OTP-nél és már le is járt a parkolójegy, viszik az autót.
  Az Aldinak meg nem kell félnie, hogy tömve lesz a parkolója. Közelebb van az Interspar. A kínálat meg az árak miatt meg senki nem fog bemenni.
  Ez az egész cikk, felesleges műbalhé.”
 • 3. totya66 2008. október 15. 09:17
  „Azért ez nem értem, miért nem lehet kivetni a lakosokra még 10-20ezer forint helyi adót akkor nem kellene a parkolódíjat szedni. Persze azt mondják ez nem adó hanem a belváros autó mentesítése! Ja igen ezért nem javítják ki a belváros környékén a kerékpárutakat nehogy már tényleg kerékpárral járjanak a népek hiszen akkor ki fizeti az adót.”
 • 2. norman bates 2008. október 15. 07:47
  „Én ezt a cikket nem értem!
  "településekről érkezők egy része itt áll meg, mert nem akar a belvárosban fizetni"
  ....ÉÉÉSSSSSSSSSSS????
  jóhogy nem akarunk már a nagy semmiért fizetni,
  tudom, hogy az lenne a legkényelmesebb ha minden arra járó autós behajítana egy ezrest lj becsületkasszájába.
  tiszta röhely... mégis mi a f*szra számítottatok?
  az a csoda, hogy még nem nyomták teli purhabbal (jó módszer) a tetves parkolóórákat. Én nagyon visszafognám magamat!
  Tudom, hogy újjabb parkolózónákra megy ki a játék.
  A mélygarázsra is megvan a módszer, más normálisabb helyeken olcsóbb a parkolás a mélygarázsba mint fent. de gondolom ez túl bonyolult lenne követni”
 • 1. kékcitrom 2008. október 15. 06:11
  „"Csak vásárlóknak!

  Az Aldi parkolójának bejáratánál tábla figyelmezteti a betérőt: ez kizárólag vásárlóknak fenntartott parkoló. Használata csak a vásárlás időtartamára, maximum egy órára engedélyezett, a jogtalanul parkoló autókat pedig tulajdonosuk költségére elszállíttatják. Erre azonban még nem volt példa."

  Pedig,ha sok autó állna (amire még nem volt példa a nyitás napja óta) az vonzaná a vásárlókat.Ha teli a parkoló azt látszatot kelti,hogy egy forgalmas üzlet,ahová érdemes betérni.
  (szerintem)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Törvény a fémtolvajok nyakán

Hódmezővásárhely - Véget vethet a lopott színesfém bizniszének egy új törvénytervezet. Eszerint olyan szigorúan ellenőriznék a fémhulladék eredetét, akár a jövedéki termékekét. Tovább olvasom