Délmagyar logó

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 12°C | 27°C Még több cikk.

Harminc éve ír a sakkról a vásárhelyi Szigeti János

Hódmezővásárhely - Általános iskolás korában tanult meg sakkozni a vásárhelyi Szigeti János, 1955 óta űzi versenyszerűen a királyi játékot. Emellett sakktörténetírással is foglalkozik, több kötete jelent már meg.
Tizenhárom évesen a Tápai család Csillag utcai otthonában kezdte felfedezni a sakk rejtelmeit a most 68 éves Szigeti János. Barátaival a foci és a pingpong mellett izgalmas sakkjátszmákkal tették emlékezetessé a leckeírást követő órákat.

– A sakkot versenyszerűen középiskolás korom óta űzöm – meséli a nyugdíjas magyar–történelem szakos tanár, aki kezdetektől fogva lapunk hűséges előfizetője. – A Bethlen Gábor Gimnáziumba jártam, ahol három kiváló tanár is foglalkozott a királyi játékkal. Társaimmal együtt nagyon sokat tanultam tőlük. Ehhez a játékhoz az adottság mellett kedv és nagy adag elhivatottság is szükségeltetik. Első megmérettetésem egy 1955-ös házibajnokság alkalmával volt, azóta folyamatosan részt veszek versenyeken. Egyesületi szinten 1956-tól kezdve játszom.

Szigeti János három évtizede tudományos szinten is vizsgálja a 64 mező titkait. Az évek során hatvan, több száz oldalas kötetet írt, amelyben többek között helyi és országos versenyeredmények, tanulmányok, elemzések és kritikák olvashatók. Gyűjti a világ legnagyobb nagymestereinek fotóit, legutóbb a tizenkét esztendős tehetséget, Fabiano Caruanát sikerült lencsevégre kapnia. A témában több írása nyomtatásban is megjelent. A Hódmezővásárhelyi Sakk- krónika című munkájának tizenharmadik része jövőre kerül a könyvesboltokba. A babonás szám miatt a kötetet Egy tucat plusz egy sakk-krónika címre keresztelte. A különböző megyei és országos versenyekről írt tudósításait rendszeresen leközlik a havonta megjelenő Magyar sakkvilág oldalain, sőt lapunkban is.

A helytörténeti és irodalomtörténeti tanulmányairól is ismert férfi elnökségi tagja az NB II-ben játszó, harminc taggal működő vásárhelyi Pákozdy Ferenc Sakk Sportegyesületnek. Legutóbb májusban Orosházán versenyzett, ahol a szeniorok között a legjobbnak bizonyult. A tornákat mindig különböző versenyformákban tartják, szívéhez legközelebb a csapatverseny áll. Kedvelt időtöltése, hogy újrajátssza a sakktörténet híres összecsapásait, amely nagy segítséget jelent az elemző munka során. Kedvenc játékosa Robert Hübner német mester, illetve Lékó Péter. Több sakktáblája is van, egyiket például Görögországban vásárolta, de őriz egy Egyesült Államokból kapott míves készletet is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vásárhelyi gyermekek akciója a menhelyen élő állatokért

Hódmezővásárhely - Hatalmas csokitortát kapott tegnap a vásárhelyi Tornyai utcai óvoda Százszorszép… Tovább olvasom