Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Harmonikus a magyar és a szerb katonaság közötti kapcsolat

Hódmezővásárhely - December elején az 5. Bocskai István Lövészdandár otthonában, a vásárhelyi Zrínyi Miklós laktanyában rendezték meg a magyar–szerb határ menti találkozót, amelyen elsősorban a missziókról és a kétoldalú kapcsolatokról esett szó. Mindkét felet a vezérkar főnöke, Havril András vezérezredes, illetve Zdravko Ponos altábornagy képviselte.
A hónap elején az 5. Bocskai István Lövészdandár „főhadiszállásán", a vásárhelyi Zrínyi Miklós laktanyában, a magyar–szerb határ menti találkozón a két fél vezérkari főnöke, Havril András vezérezredes és Zdravko Ponos altábornagy a missziókról és a kétoldalú kapcsolatokról tárgyalt, de szó esett az együttműködés bővítéséről, további lehetőségeiről is. Amíg a vendégek a statikus bemutatón szállító és harci járműveket, valamint kézifegyvereket tekintettek meg, Havril Andrással beszélgettünk.

– Az idei esztendőre tervezett programokat teljesítettük, és kerestük a két haderő közötti együttműködés és a tapasztalatok kicserélésének további lehetőségeit. Példaként a katasztrófa-védelmi feladatokat, a kiképzést és a missziókat említhetném. A katonai kapcsolatok kiegyensúlyozottak, jól működnek, és mindkét fél számára fontos, hogy tovább erősödjön a már meglévő bizalom – közölte a vezérezredes. Havril a Magyar Honvédség átalakításáról, fejlesztésének irányáról és a jövőbeni elképzelésekről elmondta: a rendszerváltás óta tartó munka tavaly év végére lezárult. Biztonsági helyzetünk szilárd, ennek alapvető garanciája a NATO és az EU keretein belüli együttműködés. És a felszereltségnek, a gépek és az állomány szakmai színvonalának olyannak kell lennie, hogy a nemzetközi feladatok (kollektív védelem, válságkezelő és békefenntartó műveletek, katasztrófa-elhárítás) elvégzésére képes legyen. Ezekben évek óta egyre nagyobb szerepet vállalnak „bakáink", de a legfontosabb feladat továbbra is az ország közvetlen környezetéből vagy távolabbi térségekből érkező veszélyek elhárítása, kezelésükben való részvétel. A távlati cél egy, a NATO-n belül tudatosan szakosodott haderő kialakítása. Ennek szerves részét képezheti az egyre gyarapodó, mintegy tizenhat százalékot kitevő női állomány.

Zdravko Ponos és Havril András Vásárhelyen találkozott. A missziókról is tárgyaltak. Fotó: Tésik Attila
Zdravko Ponos és Havril András Vásárhelyen találkozott. A missziókról is tárgyaltak.
Fotó: Tésik Attila

– Ma már minden katonai szervezetben találhatók hölgyek – árulta el a vezérezredes –, akik nemcsak speciális feladatokat látnak el, többen harcfeladatok végrehajtására is kiképzést kaptak. A követelményeknek ugyanúgy meg kell felelniük, mint férfitársaiknak, és a missziókban is aktívak. Tapasztalataim szerint mindenütt helytállnak. Fontosnak tartjuk: az esélyegyenlőségnek a hadseregben is érvényesülnie kell. Hazánk pillanatnyilag 13 országban 17 misszióban vesz részt 1000 fővel, melynek legnagyobb részét koncentráltan helyezzük el, különös tekintettel a Balkánra és Afganisztánra. De béketámogató műveletekben a világ szinte minden pontján jelen vannak katonáink – megfigyelőként.

– Idén kisebb szerkezeti átalakítások történtek balkáni misszióinkban, ennek eredményeként kevesebb helyen, viszont nagyobb hangsúllyal lehetünk jelen egyes területeken. Ez növeli a hatékonyságot és a gazdaságosságot, valamint a követelményeknek megfelelve kontingenseink magasabb intenzitású hadműveletekben is szerepet vállalhatnak. Büszkén mondhatom: hozzáállásuk, teljesítményük alapján katonáink világszerte elismertek, megbecsültek – zárta gondolatmenetét Havril András vezérezredes, a vezérkar főnöke.

Zdravko Ponos a katonanőkről

– Nagy lehetőséget látunk ebben az együttműködésben, amely most is magas szintű, és ezt szeretnénk a jövőben még intenzívebben folytatni, fejleszteni – mondta el kérdésünkre válaszolva Zdravko Ponos altábornagy, a szerb vezérkar főnöke. – A hadsereg fejlesztésében minden nemzet a saját útját járja, de fontos a tapasztalatcsere például a békefenntartó missziókban, a kiképzésben és a katasztrófa-védelemben. Hazánkban a magyar katonák a missziók keretében eddig példaértékűen látták el feladataikat.

– Majd kiemelte: az az érdekük, hogy a szomszédos országokkal a lehető legjobb viszonyt építsék ki, és ápolják a biztonság, a kultúra és a gazdaság területén egyaránt. Szólt arról is, hogy a közös munka a közeljövőben dandárszintűvé válhat, erre a vásárhelyi és a vajdasági a két kiszemelt alakulat. Végül: jó ötletnek tartotta az altábornagy, hogy – hazánkhoz hasonlóan – ők is több nőt vonjanak be a fegyveres erők tevékenységébe.

Olvasóink írták

  • 1. vadlab 2008. december 20. 09:35
    „Havril Úr fején még az a sapka! :-D
    Ahogy nézem vagy 5 számmal kisebb! :-D”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három ingatlanba is betört - őrizetbe vették

Hódmezővásárhely - Őrizetbe vette a Hódmezővásárhelyi Rendőrkapitányság azt a 21 éves mártélyi… Tovább olvasom