Délmagyar logó

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 35°C Még több cikk.

Három éve áll az új rendelőintézet ügye

Hódmezővásárhely - Egyelőre még nem volt olyan pályázat, amelyen a vásárhelyi kórház elindulhatott volna az új rendelőintézet és egészségcentrum megépítésének reményében, a milliárdos beruházás pedig önerőből elképzelhetetlen.
2005 szeptemberében írtunk arról, milyen megoldást tervezett a vásárhelyi önkormányzat és a kórház a Városház utcai rendelőintézetben uralkodó áldatlan állapotok megszüntetésére: a régi épület felújítása helyett két új megépítésére készültek. És készülnek a mai napig, ugyanis egyelőre csupán annyi előrelépés történt az ügyben, hogy a járóbeteg-szakrendeléseket átköltöztették a kórházba, így a vizsgálatokra érkezőket nem balkáni körülmények fogadják – a hely viszont így nyilván sokkal szűkösebb, mint azelőtt.

A városé a régi épület

A Városház utcai régi rendelőintézetben már csak az ügyelet és néhány gyermek-háziorvosi rendelés működik, az ingatlan az önkormányzat tulajdona. Göbl Vilmos sajtóreferenstől tudjuk, hogy amíg egészségügyi célokat szolgál, nem terveznek semmit a nagyrészt üresen álló épülettel, utána pedig majd döntenek a hasznosításáról.

A kórház főigazgatójától most megkérdeztük: mikorra várható, hogy a három évvel ezelőtt bemutatott látványtervekből valóság lesz. Kallai Árpád lapunknak elmondta: nemhogy forráshoz nem jutottak egyelőre, de még olyan pályázati kiírás sem született, amelyen elindulhattak volna. A beruházás, amelyet annak idején körülbelül egymilliárdosra terveztek, önerőből kivitelezhetetlen. A költségtervet sem frissítették azóta, mert Kallai elmondása szerint nem volt értelme – így azt sem tudni, idei árakon vajon mennyibe kerülne a két új épület.

Az elképzelés továbbra is a régi: a járóbeteg-szakellátás a Zrínyi és a Hunyadi utca sarkán, a mostani raktárak helyére épülő rendelőintézetben kapna helyet. Az egészségcentrum pedig a strandfürdőben működne, célja az életminőség javítása és az egészségmegőrzés lenne. Ezenkívül pedig háziorvosi rendelők, a gyermekgyógyászat és a különböző szűrések is ide költöznének.

Olvasóink írták

 • 14. aranka2 2008. július 27. 21:58
  „Jó, hogy erre az új látványberuházásra nem nyertek eddig pénzt!
  A megyei tanácsnak épült házat egyszer már átalakították rendelőintézetté, azután hagyták tökéletesen lepusztulni.
  És ha felújítanák? És ha a kórházban (ahol úgysem kell már annyi ágy, mint régen) normálisabb rendelkőket alakítanának ki? És ha normális munka folyna ebben a városban, nem pedig dilettáns képviselők és polgármesterek álmait kellene megvalósítani, hanem szakemberek alakítanának ki épelméjű megoldásokat? Á, ez képtelenség.”
 • 13. Írástudatlan. 2008. július 25. 12:37
  „Kár zsőrtölődni kedves fórumozó társaim!Még ez a városvezetés és pólgármester marad addig szarják a mi lóvénkat az ő általuk áhított hülyeségükre!Ezekből levonván a tanúlságot most már sokkal megfontóltabban kell szavaznunk az elkövetkező pólgármesteri választáson!Remélem nem fogunk megint csalódni!”
 • 12. mackó 2008. július 24. 12:25
  „Tegnap töltöttem el egy pár órát a rendelőintézet előtt és eszembe jutott, hogy miért is kellett ennek az épületnek így leromlani. Nem olyan régi épület az szerintem szépen fel lehetne újítani és nem olyan sok pénzért ( lehet, hogy akkor nem menne olyan sok mani a zsebbe?).
  Akkor amikor a nőgyógy a koszos, piszkos , sötét alagsorban van
  (most voltam, most láttam először) szégyen a korház igazgatójára és a polgm.-re nézve. Amikor dicsekszenek a kórházzal akkor mennének ide le és szégyelnék magukat. Olyan ez a hely mint a háborús pince (hiszen az).
  Igen az orvos nagyon rendes, aranyos és segítőkész de ő is tele van panasszal.
  Az igazg. és a pm pedig pöffeszkedik az adófizetők pénzén létrehozott irodájukban.”
 • 11. Vanlóvé 2008. július 23. 20:47
  „Ez a téma is igazolja azt a végtelen cinizmust, ami a városvezetést, karöltve a kórház igazgatójával, jellemzi. Minden, amire lényeges lenne költeni, pályázatra vár, de amit a városházán kitalálnak (terrorháza, Rapcsák-szobor, élményfürdő, stb), arra van lóvé. Hát ez az...”
 • 10. terminátor 2008. július 23. 10:27
  „9.-cimborák”
 • 9. terminátor 2008. július 23. 10:25
  „Egy 30 lakásos panelban a felújítás(homlokzati hőszig.,összes nyílászáró csere) max. 100 millióba kerül.Az Sztk-n kevesebb van tudtommal,meg az épület is kisebb.Nem tudok árat saccolni,de a teljes felújítás szerintem annyi lenne mint egy új épület szerkezetkész állapotig.Igaz hogy azon nem fognának akkorát a rokonok-cimorák.Várom mz úr hozzászólását. :-)”
 • 8. Csavok 2008. július 23. 10:16
  „Bocsánat!

  A 7.-hez: az őgyógyászati természetesen helyesen nőgyógyászati .

  Elnézést ! Csavok”
 • 7. Csavok 2008. július 23. 10:08
  „Csatlakozom "terminátor"-hoz. Mondja már meg valaki miért olcsóbb egy vadonat új épület egy már meglévőnél, amelyik a központban van, parkolók találhatók a közvetlen szomszédságában, közel a mentőállomás, a kórház. A kialakítása megfelel rendelőintézetnek, hiszen az is volt 30-40 évig.
  Várószoba, vetköző és rendelő így vannak felépítve a helyiségek.
  Mi ezzel a probléma, valaki írja már le, kérem ???!!
  Lehet, hogy valamit nem jól látok ??
  Ezeket a helyiségeket könnyen át lehet alakítani, a falakat áthelyezni. A fűtés körszerűsíthető, a nyílászárókat ki lehet cserélni, a padlóburkolat korszerűsíthető.
  MIÉRT KELL HELLYETTE ÚJ és SOKKAL DRÁGÁBB ???!! Megalománia vagy újabb bolt a "városépítő"-nek ???
  Szégyen az amiről írnom kell, hogy a vásárhelyi nők nyugodtan írhatom így "megmentője", egy csodálatos orvos - a kisujja körme többet ér mint a városvezetés komplett, vagyonostól - kórház alagsorában egy máladozó falú, dohos helyiségben fogadja a betegeket. Ő az aki Könyves doktorral együtt( Sajnos már Ő meghalt) mindent megteszne/megtettek a betegekért, óriási a szaktudása és ilyen méltatlan körülmények között dolgozik.
  Nehogy megint előjöjjön a kormány, ez korházigazgatói és polgármesteri probléma, SAJNOS !!

  Kedves "extanár" ide kellett volna a 110 millió, nem műfüves pályára és 2x80 méteres kispadra. Biztos volt már az Ön családjában is őgyógyászati beteg, akkor tudja mit jelent az.
  Ha nem akkor még sajnos lesz.

  Maradok üdvözlettel: Csavok”
 • 6. "Elvtárs, a csákányt ellopta valaki..." 2008. július 23. 09:57
  „"szeret komcsizni, pedig ők sem különbek..."
  Persze, hogy nem különbek, sőt!
  Lázár a legmocskosabb komcsi elvet, a Rákosi által hangoztatott "aki nincs velünk az ellenünk van" módszert követi. Már évekkel ezelőtt kiderült, hogy a Kádár-féle "aki nincs ellenünk, az velünk van" Lázárnak kevés, neki az ellentmondást nem tűrő, diktatórikus sztálini módszer kell.

  5. hozzászólás:
  Hogy jön a 20 percre úszásoktatásra rohanás helyességének bizonygatása ahhoz, hogy az Emlékpontba iskolai osztályokat erőltetnek?!?”
 • 5. petiapa 2008. július 23. 09:26
  „3. hozzászólás sztk 2008.07.23 08:38 :
  Az iskolások kötelező úszásoktatása - minden vélt kényelmetlenség ellenére - jó döntés volt!
  A strand ma "csak" egy sportlétesítmény ( 2-2 úszó-és tanmedence, egy termál ülőmedence) nincs egy kategóriában az élményfürdőkkel! Egy egészségcentrum igen, "Ezenkívül pedig háziorvosi rendelők, a gyermekgyógyászat és a különböző szűrések is ide költöznének"- már nem illenek a strand jövőképébe ! Az uszoda látogatottságát egy nagyobb konferencia/wellness szálloda emelhetné...

  2. hozzászólás 249 2008.07.23 08:19: nagyon jó ötlet, csak elkésett! Nem akarsz önkoris képviselő lenni? ;-)”
 • 4. Írástudatlan. 2008. július 23. 09:18
  „Igen!A szépígéret az semmibe se kerül!Most is bizonyították városunk vezetői élén a pólgármester úrral hogy mennyire is nincsennek a helyzet magaslatán.Az elherdált milliók!Most milyen jó helye lenne hogy meg is valósítsák ezt a szép állmot.Inkább mindent bevitt az a szerencsétlen a kórházba!Nem a város az első ennek a pólgármesternek ha nem a pártja!Fontosabb neki a politikai pályafutása.Ennek a hatása az emlékpont a Rapcsák szobor a második számú spórtcsarnok stb.Egyszóval sok-sok értelmetlen dologra kőltötte el a sok-sok milliókat!Nagy az esély arra is még ez az ember lessz a pólgármester addig ezek a beruházások csak szép állmok maradnak és marad minden a régiben!”
 • 3. sztk 2008. július 23. 08:38
  „Nem terrorházá_ra_, hanem terrorháza építés címen elb...szott milliárdokat!

  "Az egészségcentrum pedig a strandfürdőben működne" - igen, valahogy bizonygatni kell, hogy mennyire rendben van a vásárhelyi strand, mint beruházás.
  A terrorházába iskolai osztályokat kényszerítenek, hogy azzal a látogatottsággal bizonygassák a létjogosultságát, a strandfürdőben pedig az SZTK odahelyezésével növelnék a látogatottságot.”
 • 2. 249 2008. július 23. 08:19
  „A hódmezővásárhelyi rendelőintézet nem annak épült, hanem megyeházának, miután1950-től Csongrád megye székhelyét elvitték a "bűnös városból".
  (A rendelő a Kinizsi és Deák F. u. sarkán volt, ezt később kis OTI-nak nevezték.)

  Az viszont nagyon igaz, hogy tipikus komcsi épület, az erkélykorlátban még most is ott a Rákosi címer helye (amely egyébként túlélte e rendszerváltást, csak a kilencvenes években fűrészelték ki). Tehát abban pont jó lett volna a terrorházát berendezni (legalább Lázár az ablakból nap mint nap gyönyörködhetne művében!), és a terrorházára elb...szott milliárdokat egy új rendelőre kellett volna költeni.”
 • 1. terminátor 2008. július 23. 06:39
  „Látványtervekben mindig is jók voltunk.A képviselőtestület nagyon szeret komcsizni,pedig ők sem különbek,ötéves terveket álmodnak,aztország-világ előtt sulykolják a szavazók agyába,aztán nem történik semmi.
  Állandóan ezeket halljuk:szeretnénk,lenne,meg fog épülni,működne,stb.Egyébként a paraszti eszemmel nem értem azt,hogy lehet olcsóbb egy teljesen új épület,mint egy meglévő,direkt erre tervezett felújítása.Segítsetek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Továbbra is maradnak a gazdátlan kutyák Új-Kishomokon

Hódmezővásárhely - A szomszéd portáján harminc szárnyast öltek meg a vásárhelyi Új-Kishomok egyik… Tovább olvasom