Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Három hétre leáll a Villeroy

Hódmezővásárhely - A szokásos karácsonyi szünet helyett három hétre leáll a vásárhelyi Villeroy. Az ezer főt foglalkoztató cég termelését a gazdasági válság építőiparra gyakorolt hatása miatt kell visszafogni. A vezérigazgató azt mondja: amíg a helyzet rosszabbra nem fordul, nem küldenek el dolgozókat.
A recesszió elérte Vásárhely egyik legnagyobb munkaadóját: a Villeroy & Boch Magyarország Zrt. termékeit egyre nehezebben adják el a kereskedők, így most vissza kell fogni a termelést. A helyzetről Sebesi Bálint vezérigazgató azt mondta lapunknak, hogy miután hazánkban az új lakások nyolcvan százalékát hitelből építik, a kölcsönhöz jutás pedig egyre nehezebb, nincs szükség annyi szaniterre sem. A vásárhelyi gyárban évente 1,5 millió vécé, mosdókagyló, kézmosó és piszoár készül, ebből átlagosan 400 ezret itthon adnak el. Most hirtelen visszaesett a kereslet, s az idénre tervezetthez képest 13 százalékkal kevesebbet tudnak értékesíteni december végéig. Nyugat-Európa egyes országaiban ennél is rosszabb a helyzet, Angliában például 30 százalékosnál is nagyobb a visszaesés. Nincs értelme tehát tovább növelni a készletet, ami egyrészt pénzügyi, másrészt tárolási szempontból is fejtörést okoz.

Sebesi Bálint: kevesebb szaniter kell válság idején. Fotó: Tésik Attila
Sebesi Bálint: kevesebb szaniter kell válság idején.
Fotó: Tésik Attila

Éppen ezért a menedzsment úgy döntött, hogy a tervezettnél 10 nappal korábban, december 14-én leállítják a termelést, így a szokásos karácsonyi szünet most három hétig tart majd. Sebesi Bálint tájékoztatása szerint azok a dolgozók, akiknek nincs ennyi szabadságuk, leállási díjat kapnak, ami a mostani bérüknek körülbelül 40 százaléka. Az átlagkereset a Villeroynál bruttó 190 ezer forint körül van, a munkások tehát legalább a minimálbért megkapják január elején.

Karácsonyi hangulat

Természetesen nem örülnek a dolgozók annak, hogy sokkal kevesebb pénzt kapnak majd január elején, annak viszont igen, hogy egyelőre biztosnak tűnik a munkahelyük. Diós László csoportvezető elmondta: neki ugyan van másodállása, de sokan csak a fizetésükből élnek. Őket jobban megviseli a kényszerszünet, ami némileg rányomja bélyegét a karácsonyra is.

Nem terveznek viszont létszámleépítést – tudtuk meg –, hacsak a mostani helyzet rosszabbra nem fordul. Az 1005 főt foglalkoztató társaság vezetője szerint az is elképzelhető, hogy a szokásos kéthetes nyári leállás jövőre négyhetes lesz, így viszont nem kell elküldeniük a dolgozókat. Bizakodásra ad okot, hogy a konszern, amelyhez a vásárhelyi gyár is tartozik, jövőre is több mint 200 milliós fejlesztést tervez az itteni üzemben. Ráadásul Sebesi szerint nem valószínű, hogy épp ők lennének a válság nagy vesztesei, hiszen az olcsóbban termelő gyárak közé tartoznak. Mint megtudtuk, Mexikóban kell a legkevesebbet fizetni a munkaerőért, a sorban Románia a második, míg hazánk a harmadik.

A Villeroy számokban

A nemzetközi konszernnek az említett mexikói és romániai üzemen kívül Thaiföldön, Németországban – ott kettő is –, illetve Svédországban van gyára. A hazai üzem évente 14 milliárdos forgalmat bonyolít, ami a középvállalatnál nagyobb, de a nagyvállalatok szintjét nem éri el. A mexikói gyár évente 2 millió darabot termel, az európai üzemek összesen 5 millió terméket állítanak elő, ebből 1,5 millió Vásárhelyen készül.

Olvasóink írták

 • 3. vadlab 2008. november 18. 19:24
  „Szépek a számok. Fejleszteni is akarnak? O.o Na ennek létszámleépítés lesz a vége!”
 • 2. szaniteres 2008. november 17. 09:02
  „Tisztelt Újságírónő!
  Úgy gondolom, ha riportot készít tájékozódik arról, hogy mi a cég pontos neve és a riport alany titulusa.
  Mivel ezt nem tette meg a riport írása előtt, ezért most szeretnék segíteni Önnek. A cég pontos neve: Villeroy & Boch Magyarország Kft. és Sebesi Bálint beosztása pedig ügyvezető. Jó néven venném, ha valamilyen módon, formában helyesbítené a fenti adatokat.
  Egy öntudatos villeroy-os szaniteres”
 • 1. Írástudatlan-Tdi. 2008. november 15. 09:55
  „Végre egy nórmális munkahely! Ahol a problémák mególdását és orvoslását keresik nem pedig a gazdasági válságra hívatkozva bocsássák el a dólgozókat. Mint nagyon sok munkahelen. Igaz nem sok az a 40% de a semminél azért több. De a lényeg hogy megtartsák a dólgozókat és nem elbocsássák! Sok munkahely példát vehetne Sebesi Bálintról. Remélem hogy nagyobb nehézségek és álldozatok nélkül sikerül majd átvészelni ezt a válságot és minden dólgozónak lessz továbra is munkahelye.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mikuláskor nyit a vásárhelyi műjégpálya

Hódmezővásárhely - Az idei télen sem hiányozhat a vásárhelyi Kossuth térről az ingyenesen… Tovább olvasom