Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Három kérdés, aki válaszol: Fazekas Sándor miniszter

Hódmezővásárhely - 3 kérdést teszünk fel olyan embereknek, akik valamiért az érdeklődés középpontjába kerültek, és olyanoknak, akik válaszolni hivatottak aktuális témákra. Ezúttal Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter beszél a családi birtokról, a helyi termelők segítéséről, valamint az állami tulajdonú földek sorsáról.
- Mekkora családi birtokot tart ideálisnak?
– Nem határozható meg az ideális méret. Attól függ, hogy mivel foglalkozik a gazdálkodó. Más nagyságú terület szükséges a szőlő vagy a fűszerpaprika termesztéséhez, és megint más a szántóföldi növények neveléséhez.

Fazekas Sándor miniszter. Fotó: DM/DV
Fazekas Sándor miniszter.
Fotó: DM/DV

– Mit vár attól a rendelkezéstől, hogy az őstermelő a helyi közétkeztetésbe viheti a terményeit?
– Arra számítok, hogy sok helyi gazdának ez komoly bevételt jelent. Úgy vélem, a belföldi termelés számára ez kiváló lehetőség, persze ezzel élni is kell. Nem kell utaztatni a terméket, ami a fogyasztó számára is jó. A lényeg, hogy a hazai termelők igenis tudjanak érvényesülni a belföldi piacon. Megpróbáljuk helyzetbe hozni őket.

– Mi várható az állami tulajdonban lévő földek kapcsán?
– A cél, hogy az állami földek körül rend legyen. Ezért leltározzuk az állami földvagyont. Aktualizáljuk a szerződéseket. Sok olyan föld van, amelynek nincs gazdája. Fontos azonban az is, hogy a jelenlegi gazdálkodók minél több munkahelyet adjanak. Nem támogatjuk a spekulációt. Támogatjuk viszont az állami tulajdonban lévő földeken a fiatal családi gazdálkodók boldogulását. A magyar föld a magyaroké – ezért lényeges az állam elővásárlási joga.

Olvasóink írták

 • 5. hecsedli 2010. október 02. 19:38
  „Bocsánat hogy beleszóltam a nagy észosztók eszmefuttatásába...”
 • 4. hecsedli 2010. október 02. 19:37
  „3Látom nagyon sokat értesz a mezőgazdasághoz is.Ne zavarjon hogy csak képzett emberek permetezhetnek az úgynevezett második kategóriás vegyszerekkel.”
 • 3. deszkás 2010. október 02. 17:23
  „És hogy lesz kivédve az esetleg vegyszermaradványpos termék? Mint az az uborka amelyik a Tescó láncba bekerült Szegeden majd hirtelen elveszett mint az olajszőkitésnél használt HT olaj? Megmondom sehogy! Nem lesz gazdája a szarnak ez előre látható. Látom a vegyszereket vásárló gazdák(t a kiv.nek) milyen képzetlenek az egyszerű százalék számitás területén.Aztán az Engedélyezett növényvédőszerek c.kiadvány után nincs érdeklődés.”
 • 2. Agyalapi 2010. október 02. 14:26
  „Pártolom a földosztást, a 40-es évek végén is bevált. Az asszonyt befogjuk az eke elé, oszt fogjuk az eke szarvát meg az ostort...”
 • 1. airwaves 2010. október 02. 11:20
  „"Sok olyan föld van, amelynek nincs gazdája." Lesz hamarosan...
  "Fontos azonban az is, hogy a jelenlegi gazdálkodók minél több munkahelyet adjanak."Éhbérért, hogy megérje...
  "Nem támogatjuk a spekulációt." Ami nem a miénk...
  "Támogatjuk viszont az állami tulajdonban lévő földeken a fiatal családi gazdálkodók boldogulását."Fiatal politikusok családi gazdaságainak boldogulását...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vásárhelyi zsoltárok, külföldi vendégek

Hódmezővásárhely - Vásárhelyi zsoltárok címmel indít programsorozatot októberben a Bethlen Gábor… Tovább olvasom