Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Három napig a feltalálóké a vásárhelyi főiskola aulája

Közel száz magyar és külföldi feltaláló ötletével, alkotásával ismerkedhetnek meg azok, akik vasárnapig felkeresik a vásárhelyi főiskola auláját. A hetedik Ideán, vagyis az ötlet-, újdonság- és találmány-kiállításon jól megfértek egymás mellett a különböző tárgyak, így a légpisztoly, a görgős csúszda vagy a műanyag flakonból készített gyermekjáték.
A nagymágocsi kastély makettje évről évre visszatérő látványosság a kiállításon. Fotó: Tésik Attila
A vásárhelyi főiskolára tévedő elhűlve figyeli a különféle forgó, pörgő, csattogó vagy egyszerűen az asztalon mozdulatlanul heverő tárgyakat. Az intézmény ugyanis hetedik alkalommal ad otthont az Ideának, vagyis, az ötlet-, újdonság- és találmány-kiállításnak.

A tegnap délelőtti megnyitó alatt is folyamatosan érkeztek a magyar és külföldi feltalálók. Egy idős férfi hatalmas sporttáskájából egy különleges szélturbina makettjét szedte elő, miközben egymást váltották a szónokok.
– Ha szeptember, akkor tudjuk, hogy jönnek a feltalálók. Tudományt oktatunk, de időnként szűkében vagyunk az ötleteknek, amiket most itt megtalálhatunk – mondta köszöntőjében Mucsi Imre, a mezőgazdasági főiskolai kar főigazgatója.

A kiállítást a kezdetek óta a vásárhelyi Ötlet Club 13 Egyesület szervezi meg. Elnökétől, Nagy Zoltántól megtudtuk, nyolcvankilenc feltaláló vesz részt a háromnapos rendezvényen. Húsz magyar feltaláló idén májusban bemutatkozott a vajdasági Óbecsén megrendezett kiállításon. Így most az akkori vendéglátók, illetve más szerbia-montenegróiak is eljöttek Vásárhelyre.

Déli szomszédaink elsősorban különféle technikai, főleg a mezőgazdaságban hasznosítható újításokat hoztak. A zsabjai Radivoje Matic olyan gépet szerkesztett, mely a növény sorközi művelésére alkalmas. A becsei Radek István pedig különleges virágtartókat állított ki.
Ha váratlan vendégek esnének be hozzánk, akkor Polgár Kálmánné találmányával meg lehetne őket gyorsan kínálni, mert pár perc alatt tálalható is csemegéje. Az orosházi asszony speciális eljárással készített gyorsfagyasztott túrókrémtortáit mutatta be.

Nem egyszer hallani olyan tragédiáról, hogy valaki azért halt meg, mert egy kád vízben ülve szárította a haját. A makói Hajdu Gábor elektromos hajszárítójánál ez nem fordulhat elő. Ugyanis olyan biztonsági kapcsolóval látta el az eszközt, amely azonnal kikapcsolja és feszültségmentesíti a készüléket, mihelyt elengedik vagy leejtik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vita a hazugságról és a város blamálásáról

Személyeskedő vitába torkollt Havránek Ferenc munkáspárti képviselő és Lázár János polgármester… Tovább olvasom