Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Három szakmában sztárok

Hódmezővásárhely - A közelmúltban Budapesten, a Hungexpo területén rendezett országos Szakma Sztár Fesztiválon nagyszerű vásárhelyi sikerek születtek: 3 első és 1 ötödik hely.
Polgármesteri fogadás

A Szakma Sztár Fesztiválon sikeres vásárhelyi diákokat Almási István polgármester és Hegedűs Zoltán alpolgármester is köszöntötte és megajándékozta. A polgármester azt mondta, az eredmények bizonyítják, Hódmezővásárhelyen jó úton jár a szakképzés.

– A döntő feladatai a szakmunkásvizsga gyakorlataira épültek – mondta Orosz Orsolya (21), a Hódmezővásárhelyi Szakképző Iskola Kalmár Zsigmond Tagintézményének tanulója, aki megnyerte a fodrászok versenyét a közelmúltban a Hungexpo területén rendezett Szakma Sztár Fesztiválon, iskolatársa, Piti Anita 5. lett. Volt elméleti és gyakorlati feladat a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett vetélkedésen, amelyen közel 5000 diák indult, a fináléba 39 szakmában 192-en kerültek.

A fodrász győztes orosz orsolya munka közben (Piti Anita haját fésüli), a háttérben Meszlényi Tamásné és Cseh István Fotók: Imre Péter
A fodrász győztes orosz orsolya munka közben (Piti Anita haját fésüli), a háttérben Meszlényi Tamásné és Cseh István
Fotó: Imre Péter

– Nem számítottam a sikerre – folytatta beszámolóját Orsolya –, az elméletet tartottam nehezebbnek, gyakorlatban többek között alap- és divathajvágásokat, festést kontyot, alkalmi frizurát csináltunk. Már gyerekkoromban szívesen bíbelődtem a hajakkal, főleg a kontyok érdekeltek. Vásárhelyen első rangű képzést kaptam. Nagyobb városban szeretnék üzletet nyitni, de az sem elképzelhetetlen, hogy külföldön, például Németországban próbálok szerencsét, mert ismerősök, rokonok is segíthetnek – közölte terveit a nagyszénási lány, akit gyakorlatból Meszlényi Tamásné és Cseh István, elméletből Labádi Ilona, Lantos Etelka és Darida Péter készített fel.

Pálinkó Dávid Dezső
Pálinkó Dávid Dezső. Fotó: Imre Péter

– Az első két helyen nagyon szoros volt a verseny, mindössze 2 ponttal nyertem – idézte fel a döntőt a mindszenti Pálinkó Dávid Dezső (20), aki az informatika, elektronika és gépészet „egyvelegéből" álló mechatronikában bizonyult az ország legjobbjának. Az írásbelinél még egyáltalán nem számított arra, hogy versenyben lehet az elsőségért, az elmélet nehéz volt. Majd automatizált berendezést, úgynevezett állomást szereltek, programoztak, javítottak, szenzort állítottak be. – A továbbtanulás szempontjából fontos ez a siker, beadtam a jelentkezésemet Szegedre, a gépészmérnöki karra – vázolta terveit a Gregus Máté Szakképző Iskola, tanulója, akit Kurusa József készített föl a Szakma Sztár Fesztiválra.

Csáki Mónika
Csáki Mónika. Fotó: Imre Péter

– Azért jöttem Vásárhelyre tanulni, mert a párom ebben a városban dolgozik, de június közepén visszamegyek a fővárosba – mondta Csáki Mónika (20), aki a HSZI Corvin Mátyás Tagintézményt képviselve lett első a ruházati eladó szakmában. A zsűri egyik tagját kellett kiszolgálnia, végig udvariasan, mosolyogva, árut ajánlva, azt bemutatva. – Ez az eredmény jó ajánlás lehet az életrajzomban, éppen most keresek pesti munkahelyet. A terveim között szerepel az érettségi letétele és a boltvezetői tanfolyam elvégzése – közölte Mónika, akit gyakorlatból Fődi Pálné, elméletből Kemény Adrienn, Lengyel Tünde és Oláh Attiláné készített fel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

10 portré Gergőtől: újra köztünk Michael Jackson és Marilyn Monroe

Bob Marley, Michael Jackson, Marilyn Monroe és még számos híresség portréját elkészítette már Urbán Gergő. Tovább olvasom