Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 4°C Még több cikk.

Három vizsgálat is indul a mindszenti beteg ügyében

Az ÁNTSZ és az Egészségbiztosítási Felügyelet is vizsgálatot indított a 67 éves Hajdú Imre halálának ügyében. Az ügyészséget pedig a vásárhelyi polgármester kéri arra, hogy ellenőrizze, az ellátási körzeteket kellő gondossággal alakították-e ki.
Az ÁNTSZ és az Egészségbiztosítási Felügyelet is vizsgálatot indított a 67 éves Hajdú Imre halálának ügyében. Az ügyészséget pedig a vásárhelyi polgármester kéri arra, hogy ellenőrizze, az ellátási körzeteket kellő gondossággal alakították-e ki. Az Egészségügyi Minisztérium azt hangoztatja, sürgősségi esetekben a beutalási körzet nem változott, és ki kell deríteni, hogy tényleg tovább kellett-e küldeni a beteget Szentesre.

Országos sajtóvisszhangot váltottak ki lapunk szombati és tegnapi cikkei, amelyek a péntek délután elhunyt Hajdú Imre halálának körülményeiről szólnak. A 67 éves mindszenti beteg aznap kétszer lett rosszul, először a szentesi kórházba vitte be a testvére, innen azonban saját felelősségére hazatért. Ezután megint rosszul lett, a mentő bevitte a vásárhelyi kórházba, ott ellátták, majd tovább küldték a szentesi kórházba mentővel – eközben állt meg a szíve. Lázár János vásárhelyi polgármester pénteken leszögezte, a 67 éves férfi az egészségügyi reform első áldozata, ugyanis április elseje előtt őt nem kellett volna útnak indítani a szentesi kórházba. A polgármester tegnapi tájékoztatóján azt mondta, neki és a vásárhelyi kórház vezetésének is az a meggyőződése, hogy szakmailag helyesen jártak el a kórházban, amikor a stabil állapotú beteget a jogszabályoknak megfelelően továbbküldték Szentesre.

Megkérdeztük volna

Szerettük volna megkérdezni a vásárhelyi polgármestertől, mi a véleménye a minisztérium felvetéseiről, ám Lázár János titkárságán azt közölték, a polgármester „bizonytalan ideig" nem nyilatkozik a lapnak. Ugyanígy reagált kérdésünkre Kallai Árpád igazgató is. Mint megtudtuk, tegnap délelőtt rendkívüli sajtótájékoztató tartott a polgármester, ahol lapunk tegnapi riportját és jegyzetét is bírálta. „...Ez a napilap rendszeres lejárató kampányt folytat a vásárhelyi kórházzal szemben. A Délvilág a kórház ellen van, és úgy tűnik, a Délvilág a kormány mellett van" – mondta többek között a polgármester. Ezzel szemben lapunk nincs senki ellen, és nem áll senki mellé. Az olvasók tájékoztatása érdekében beszámoltunk a kórház melletti tüntetésről, rendszeresen írunk az egészségügy átalakításának fejleményeiről, vásárhelyi következményeiről, és ha a polgármesternek, a kórház vezetésének bármi mondanivalója volt az egészségügyről, annak teret adtunk. Továbbra is kíváncsiak vagyunk a polgármester véleményére – ahogy minden érintett álláspontjára is.

Leszögezte, aznap erős ügyelet volt a városi kórházban, és nem a jogalkalmazó orvos, hanem az új rendszer a hibás, hiszen „sürgősségi betegellátó osztály a vásárhelyiek tekintetében Szegeden van, a mindszentiek tekintetében pedig Szentesen". Lázár János arra kéri az ügyészséget, vizsgálják meg, hogy a minisztérium kellő gondossággal alakította-e ki a beutalási körzeteket, és a szállítási nehézségek, késések veszélyeztetik-e az emberek egészségét. A polgármester szerint fontos, hogy a kérdést a független ügyészség vizsgálja, mert „az Egészségbiztosítási Felügyelet mégis csak a kormány szerve".

Az Egészségbiztosítási Felügyelet tegnap megindította a vizsgálatot – a minisztérium utasítására. Az intézménynél munkatársunk kérdésére azt válaszolták, még nem tudni, mikor ér véget a munka, de megnézik, hogy a beteggel érintkezők, mentősök, a kórházi orvosok a vonatkozó előírásoknak megfelelően jártak-e el. Az ÁNTSZ dél-alföldi régiójának tiszti főorvosa is vizsgálódott tegnap. Mucsi Gyula lapunk kérdésére azt mondta, felettesei utasítására jelentést kell írnia a történtekről. Ő ebben az ügyben nem nyilatkozhat, az ÁNTSZ-nél viszont azt mondták, hogy a jelentést elemzik, és ma adnak tájékoztatást.

Az Egészségügyi Minisztérium közben újabb közleményt juttatott el a sajtóhoz. Ebben a tárca leszögezi, nem szabad ítélkezni a vizsgálatok lezárta előtt. Azt ugyanakkor leírták: sürgős esetekben a beutalási rend nem változott, minden intézménynek kötelessége a sürgősségi ellátás, ezt a gyógyító munkát az Országos Egészségbiztosítási Pénztár korlátlanul finanszírozza. A tárca úgy érvel, a kórházban a kezelőorvos szakmai felelőssége arról dönteni, hogy egy beteg szállítható állapotban van-e. A minisztérium szerint meg kell vizsgálni, hogy szakmailag megfelelően látták-e el Hajdú Imrét a vásárhelyi kórházban, és indokolt volt-e a beteg továbbküldése Szentesre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A mindszenti beteg haza akart menni

Halálának napján először reggel nyolc körül lett rosszul a súlyosan asztmás Hajdú Imre – akit… Tovább olvasom