Délmagyar logó

2017. 05. 23. kedd - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Háromból két mű kiesik a zsűrizéskor

Hódmezővásárhely - A vásárhelyi kulturális élet jelentős eseményére, az 56. Őszi Tárlatra 256 művész 625 alkotást küldött, ami mintegy ötvennel több, mint tavaly. A kilenctagú zsűrinek nincs könnyű dolga: 210–250 művet kell kiválasztania, ennyi kiállítására van lehetőség az Alföldi Galériában.
A Vásárhelyen október 4-én nyíló 56. Őszi Tárlat első jelentős eseménye már tegnap lezajlott. A kilenctagú zsűri Nagy Imre művészettörténésznek, a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ igazgatójának vezetésével megkezdte a beküldött munkák értékelését, a kiállítás anyagának kiválasztását.

A szakembereknek nincs könnyű dolguk, az idei tárlatra 256 művész 625 alkotást nevezett – ez a szám 56-tal több a tavalyi 569-nél –, a kollekcióból 335 festmény, 151 grafika, 126 kisplasztika, érem, szobor, 13 pedig egyéb, főként tűzzománc és kollázs. Ezek közül 210–250-et választhatnak ki, ennyinek lesz helye a termekben. Mindegyik darabról külön szavaztak, ma már csak a finomítás, egy-két vitás eset eldöntése vár rájuk. – Szigorúak leszünk, hiszen a kollekciót a harmadára kell csökkentenünk. Az már biztos, hogy Vásárhely holland testvárosának, Haarlemmermeer festőjének, Franz Bodnernek pop-art stílusú műveit láthatják majd az érdeklődők – tette hozzá.

Dolgozik a zsűri Vásárhelyen. Minden egyes darabról szavaztak a szakemberek. Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely
Dolgozik a zsűri Vásárhelyen. Minden egyes darabról szavaztak a szakemberek.
Fotó: MTI / Kelemen Zoltán Gergely

Pogány Gábor, az Őszi Tárlat kurátora, a kiállítás rendezője azt emelte ki, hogy a vásárhelyi az egyetlen olyan országos seregszemle, mely festményeknek, grafikáknak, kisplasztikáknak és szobroknak is otthont ad. Az is elhangzott: Európában sem sok hasonló múltú kiállítás található, de a legtöbbet nem minden évben, hanem két-, három- vagy ötévente rendezik meg.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy hétig még várják a károsultakat

Hódmezővásárhely - Jövő csütörtökig várják az Erzsébet-kórházban az ágyszámleépítés károsultjait. Tovább olvasom