Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Háromgyerekes családapát ütött agyon az áram

Mindszent - Még tart a vizsgálat, de a kormányhivatal munkavédelmi igazgatóhelyettese, Majláth Mihály szerint megállapítható a munkáltató felelőssége azért, hogy kedden délután egy harmincegy éves férfit agyonütött az áram Mindszenten. A baksi fiatalember háromgyerekes édesapa volt.
Tegnap is dolgoztak a munkások a mindszenti Tóalj utcában, ahol előző nap meghalt az egyik társuk. A fiatal férfit, ahogy arról beszámoltunk, áramütés érte. Akik látták a tragédiát, nem akartak, nem tudtak róla beszélni.

– Én tegnap nem dolgoztam, csak a többiek elbeszéléséből értesültem a történtekről. Azt mondták, Olivér egyszer csak hanyatt vágódott, és már nem lehetett segíteni rajta. Nagyon jó ember volt, kiváló munkatárs. Mindenkihez volt egy jó szava – mondta az elhunyt férfi kollégája.

– A mi brigádunk nagyon összetartó volt – folytatta az elhunyt férfi kollégája, akitől azt is megtudtuk, a 31 éves fiatalembernek három kisgyermeke van. A legkisebb 2, a középső 4, a legnagyobb 7 éves, most ment első osztályba. – Azt nem lehet szavakban kifejezni, hogy mennyire sajnáljuk Olivért és a családját is – tette hozzá.

Mihály Lászlóné a Tóalj utcában lakik, a háza közelében történt a tragédia. – Még most is a hatása alatt vagyok a történteknek. Nagyon rendesek a munkások. Szépen dolgoznak, rendkívül precízek. Esténként, amikor befejezik a munkát, mindent szépen rendbe tesznek. Velünk, lakókkal is nagyon illedelmesek. Nyugdíjas vagyok, sokszor kijöttem ide a ház elé, és figyeltem, hogy ezekkel a nagy gépekkel hogyan dolgoznak. Tegnap ebéd után még hoztam egy kis üdítőt: ásványvizet és narancslét, gondoltam, jólesik nekik. Nem sokkal később nem a megszokott munkazajt hallottam, hanem kétségbeesett kiáltozást… Nagyon gyorsan ideért a mentő. Legalább negyven percig próbálták újraéleszteni a fiatalembert, de nem sikerült. Jöttek a rendőrök és a munkavédelmisek is. A munkásokat nagyon megviselte ez a tragédia. Itt sírtak, nekiborulva a ház falának – mesélte az asszony.

Mindszenten a Tóalj utcában, a szennyvízcsatorna építése közben történt a tragédia. A baksi férfit nem tudták újraéleszteni. Fotó: Kovács Erika
Mindszenten a Tóalj utcában, a szennyvízcsatorna építése közben történt a tragédia. A baksi férfit nem tudták újraéleszteni. Fotó: Kovács Erika

– Kedden délután 4,5 méter mélységbe telepítettek szennyvízelvezető csövet – mondta Majláth Mihály, a megyei kormányhivatal munkavédelmi igazgatóhelyettese. Ezt szintezni kellett, ezért 7 méteres alumínium szintezőléccel végezték a munkát. Mikor végeztek, a lécet a baksi férfi próbálta kiemelni az árokból. Hozzáért a feje felett húzódó nagyfeszültségű vezetékhez, és az áramütés következtében a fiatalember a helyszínen elhunyt – kollégái, majd a mentősök hiába próbálták újraéleszteni.

– Nagyon fontos: ilyen magasfeszültségű vezetékeknél a 3 méteres biztonsági távolságot biztosítani kell – mondta Majláth Mihály –, vagyis ebben az esetben a 8 méteres magasságban húzódó magasfeszültségű vezetéknél az 5 méteres szintezőléc is a határértéken mozgott volna. A balesetmentes, biztonságos munkavégzést a munkáltató kft. – nyugodtan kijelenthetjük – nem biztosította, például lézeres mélységmérést is alkalmazhattak volna. Ezért, bár a vizsgálatok még tartanak, megállapítható a munkáltató felelőssége, a személyi felelősség kérdését még vizsgáljuk.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság az eset körülményeit büntetőeljárás keretében vizsgálja: halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétségének gyanúja miatt indult nyomozás ismeretlen tettes ellen.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Székely lakodalmassal gyűjtenek az útra

Székelyföldi zenekar játszik, és a székely lakodalmak hagyományos ételeit szolgálják föl november 15-én a mártélyi faluházban, jótékonysági bálon. Tovább olvasom