Délmagyar logó

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -4°C | 3°C Még több cikk.

Hárommilliárdos a fejlesztési tartalék

Jelentős, 3 milliárd forintos fejlesztési célú tartalék felett rendelkezik Hódmezővásárhely önkormányzata, miután a közgyűlés tegnap beemelte a kötvénykibocsátásból származó összeget a költségvetésbe – vita nélkül. A képviselők hangsúlyozták, együtt akarnak működni a város érdekében. Csak a Keviép és a város közötti per állásáról alakult ki vita Havránek Ferenc képviselő és Lázár János polgármester között.
Nyugodtan kezdődött, majd úgy is folytatódott az új vásárhelyi közgyűlés első hétköznapi ülése. Napirend előtt szót kérve Havasi Katalin összefogásra szólította fel a Fidesz-frakció nevében a testület tagjait. Grezsa István az MDF–Tiszta Lap négyfős frakciója nevében szintén ugyanezt kérte a közgyűlés politikai erőitől. Havránek Ferenc munkáspárti városatya azt mondta, biztos abban, hogy a testület tagjai közül mindenki a város érdekében fog dolgozni. Azt kérdezte Lázár János polgármestertől, mi a helyzet a strandot építő Keviép és a város között folyó perben, melyben – mondta – félmilliárd forintról van szó.

Vita nélkül

Nagy Ernő szocialista, Kiss László liberális városatya, majd Hernádi Gyula is a közgyűlési erők összefogásának szükségességét hangsúlyozta. Kovács László szinté erről szólt, miépes képviselőtársa nevében is. A tanév indításáról, a belső ellenőrzés tevékenységéről, valamint a város tulajdonában lévő gazdasági társaságok alapító okiratainak módosításáról vita nélkül döntöttek. Szintén vita nélkül emelték be a költségvetésbe a 12 milliárd forintos kötvénykibocsátásból származó összeget, ezzel a város költségvetése 32 milliárd forintra emelkedett. Úgy – ahogy azt a város első embere hangsúlyozta – , hogy nem csak a forráshiány szűnt meg, de kifizették a gazdasági társaságok kötelezettségeit is. Ráadásul 3 milliárd forint fejlesztési célú, és 284 millió forint általános tartalék felett is rendelkezik a város.

Hozzátette: reméli, hogy ezt a pénzt nem kell a városnak mégiscsak kifizetnie. Miután Korsós Ágnes jegyző konkrétumot nem tudott a Legfelsőbb Bíróság előtt lévő, a város által benyújtott felülvizsgálati kérelem sorsáról, Lázár János megkérdezte, talán hallott valamit a munkáspárti városatya? Havránek elmondta, úgy tudja, hogy a Legfelsőbb Bíróság jóváhagyta a várost elmarasztaló másodfokú ítéletet.

Azt, hogy erről kitől értesült, a polgármester határozott kérésére sem kívánta elárulni. Lázár János ekkor kijelentette, hogy olyan a helyi ellenzék, mint a Bourbonok voltak: semmi sem tanultak, és semmit sem felejtettek! „Látom, önök ugyanott akarják folytatni, ahol a kampány során befejezték" – tette hozzá, úgy vélve, hogy a képviselő elszólása bebizonyította, hogy a helyi ellenzék mégiscsak kapcsolatban áll a várossal perben álló Keviép Kft-vel. Lázár valamivel később megjegyezte, hogy a Keviépet – mellyel csak 300 milliós vitája volt a városnak – Vásárhely korábban kifizette. Ráadásul még semmi sem dőlt el, az jogerős ítéletet a Legfelsőbb Bíróság felfüggesztette, és a per jelenleg is folyik. Hangsúlyozta: bármi is lesz az eljárás vége, az újabb fizetési kötelezettséget nem ró a városra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zsótér úgy döntött: polgármester marad

Mindszent polgármestere marad Zsótér István, aki korábban a távozás gondolatával kacérkodott. A mai… Tovább olvasom